Är det olagligt att använda VPN? Det korta svaret är nej. Men det finns tillfällen då svaret varierar en aning. Vi reder ut när det är lagligt att använda VPN-tjänster och när det kanske är mindre lämpligt.
När vi pratar om VPN-tjänster är det ur ett svenskt och nordiskt perspektiv. Här har vi en ganska stabil lagstiftning och ett relativt öppet användande av internet. Det gör att de flesta sidor går att komma åt utan större problem. Av den anledningen har vi inte samma behov av att ”låsa upp” sidor som ett land eller en internetleverantör blockerat.
Det finns såklart undantag, där torrentsajten The Pirate Bay troligen är den mest kända och som blockerats av såväl Google som operatörer i olika omgångar under åren, även här i Sverige.
Läs även: Vad är VPN?
Är VPN olagligt i Sverige?
Att använda VPN är i sig inte olagligt. Tvärtom är det ett väldigt vanligt verktyg för att öka säkerheten online. VPN är enormt vanligt i företagssammanhang, särskilt under de senaste åren då många av oss jobbat hemma i större utsträckning. Som anställd får du en säker väg in till företagets filer och tjänster, samtidigt som det försvårar för hackare att ta sig in och stjäla eller förstöra något.
Att använda VPN som privatperson är fullt lagligt även det. Det gör att du får en lite tryggare upplevelse online generellt.
I vilka sammanhang är det olagligt?
I stora drag finns det två svar på den frågan och det ena svaret har inte speciellt mycket med själva VPN-tjänsten att göra alls.
I vissa länder, Kina är ett klassiskt exempel, råder det stor statlig kontroll över vilka sidor och tjänster du kan och får använda. Exempelvis är Googles sökfunktion hårt reglerad och Facebook är blockerat där.
För att komma runt det kan du använda en VPN-tjänst och få det att se ut som att du befinner dig i ett land som inte blockerar eller begränsar åtkomsten. Överraskande nog är VPN-tjänster faktiskt tillåtna i Kina. Däremot är de ofta begränsade och den kinesiska staten har hotat med att ta bort alla VPN-tjänster från appbutiker för att begränsa användandet helt. Därmed kan det knappast anses som helt okej att använda.
I länder som Belarus, Irak och Oman är däremot VPN-tjänster olagliga att använda för att bättre kunna hålla koll på internettrafiken. VPN-tjänsten NordVPN har en ganska bra genomgång av när och i vilka länder VPN är olagligt.
Ibland handlar det mer om vad du gör
Det andra svaret handlar inte om att huruvida VPN är olagligt, utan snarare mer vad du gör med den.
Att använda en VPN-tjänst för att maskera din identitet för att sedan utföra olagliga handlingar är väl det mest uppenbara exemplet. Medan VPN-användningen inte är olaglig är det såklart olagligt att köpa vapen eller droger på Darknet, som exempel.
Samma sak gäller nedladdning av upphovsrättsskyddat material, exempelvis via torrents. Själva nedladdningen och delningen av sånt material är ett brott, men det är det oavsett du använder VPN eller ej.
En annan variant är om du använder VPN för att bryta mot användaravtal och regler. Om du exempelvis använder en VPN-tjänst och anger att du befinner dig i USA för att titta på amerikanska Netflix, även om du rent fysiskt befinner dig i Sverige. När du skapar ett konto hos en streamingtjänst står det oftast i avtalet att såna handlingar inte är tillåtna. Om du blir påkommen leder det oftast bara till ett felmeddelande och att du inte kan spela upp filmen du tänkt dig. Men det kan också leda till att ditt konto stängs av. Inte olagligt helt enkelt, men ett regelbrott.
Samma typ av regelbrott kan du hitta i exempelvis onlinespel. Call of Duty och liknande spelserier är oftast hårda mot VPN-användare. Detta eftersom det bland annat kan användas för att skapa nya konton efter att du blivit avstängd för dåligt beteende.
Kort och gott. Att använda VPN är i sig inte olagligt i vår del av världen, snarare ett bra sätt att surfa säkrare. Men beroende på var i världen du befinner dig kan det vara olagligt. Eller vad du gör medan du är uppkopplad, men då handlar det mer om vad du gör eller kan göra snarare än uppkopplingen i sig.