Topp 3: Bästa billiga VPN (2023)

Daniel Hessel

En bra deal är en bra deal, så vad är den bästa dealen du kan hitta inom VPN? Medan det finns gratis VPN har du ofta god anledning att betala för tjänsten. Här har vi sammanställt våra tre toppval när det kommer till billiga VPN-tjänster.

Men vad är det egentligen som skiljer mellan en dyrare VPN-tjänst som ExpressVPN och NordVPN jämfört med en billigare? I många fall är skillnaderna faktiskt rätt små när vi testat, men de finns absolut.

Dels handlar det om uppkopplingen och hur stabil den är. När din trafik ruttas genom en krypterad tunnel till en VPN-server kan det falla bort saker på vägen. Resultatet blir att webbsidor inte laddas korrekt, eller att de helt enkelt inte laddas alls. Oftast brukar det räcka med att byta server du är uppkopplad mot, men det är fortfarande störande. 

Det förekommer oftare hos billigare VPN-tjänster, medan vår premiumvinnare NordVPN nästan aldrig råkar ut får sånt.

Andra saker kan vara lite mer dolda. Här handlar det om hur mycket, ofta eller noggrant en tjänst har granskats av externa aktörer. ExpressVPN kan i princip fylla en bok med sådana granskningar gjorda under senaste året. Surfshark å sin sida ligger lite efter på den fronten. Anledningen är såklart att den här typen av granskningar, och dess eventuella åtgärder, kostar en hel del pengar.

Att låsa upp material som du inte kommer åt i ditt land är faktiskt något som kan fungera åt båda hållen. Det mest naturliga är ju att du vill låsa upp saker som inte finns i det land du befinner dig i.

Är du hemma i Sverige betyder det såklart att låsa upp material som finns utanför landets gränser. Men om du exempelvis är på semester på Mallorca ska du såklart kunna titta på SVT Play där. Utan VPN går det inte, men med VPN kan du få det att se ut som att du är i Sverige och få tillgång ändå.

På så sätt fungerar VPN för att låsa upp innehåll i bägge riktningarna så att säga.

Varför ska jag inte ha gratis VPN?

Det kan vara väldigt lockande att ladda ner en gratis VPN-tjänst för att slippa betala pengar. Vi förstår det, för det känns ju nästan som att du måste betala pengar för att kunna surfa normalt på nätet liksom. 

Men det finns ett par anledningar till att gratis VPN inte alltid är det bästa.

 • Hastighet. En väldigt vanlig begränsning hos gratis VPN-tjänster är att hastigheten begränsas. Antingen redan från start, eller att du bara har en viss datamängd innan det tar stopp (ungefär som mobilsurfen). Detta görs för att leverantören bara har råd med det som ges, eller helt enkelt för att du ska lockas till att köpa premiumtjänsten av dem.
 • Funktioner. Medan vi skulle kunna prata funktioner som split tunneling och Kill switch menar vi mer grundläggande sådana här. Gratis VPN-tjänster är ofta sämre på att låsa upp utländska streamingtjänster som exempel.
 • Du är varan. Det gamla talesättet “om du inte betalar för en vara så är det du som är varan” stämmer allt för ofta med gratis VPN-tjänster. Det kan skilja sig en hel del mellan vad en leverantör lovar och vad de faktiskt gör, som att sälja dina data till tredje part. Just därför är granskningar viktiga.
 • Malware. Gratis VPN-tjänster tillhör en av de absolut vanligaste apparna som för med sig olika former av malware, utpressningsprogram och virus i allmänhet. 

Vill du absolut komma undan gratis råder vi dig därför till att titta på de mer etablerade spelarna. Vissa av dem har begränsade gratisalternativ. Vissa har någon veckas prova på-period. Många av dem erbjuder samtidigt en pengarna tillbaka-garanti på 30 dagar, så att du kan lämna tillbaka produkten om du inte är nöjd.

Topp 3: Bästa Billiga VPN

När vi testar VPN-tjänster utvärderar vi dem noggrant ur alla tänkbara synvinklar. En av dem är såklart streaming. För att göra det enklare för dig som vill ha VPN för enbart streaming har vi därför sammanställt de tre bästa tjänsterna här nedan. Du kan såklart läsa våra fullständiga tester när du vill. Men här siktar vi in oss på ett specifikt område för att göra det enklare för dig.


Bästa Billiga VPN: Surfshark

Bäst för att: Riktigt snabbt, obegränsat antal användare, smarta funktioner!

Användning & gränssnitt 4

Abonnemang & betalning 4.5

Hastighet & utbredning 4.5

Integritet & säkerhet 4

Användarscenarion 4.5

Extrafunktioner 4.5

Totalbetyg 4.5

Surfshark Android i hand
Surfshark är Mest prisvärd av de billiga VPN-tjänsterna

Surfshark är på inget sätt billigast av de tre tjänsterna vi går igenom här. Men de få extra kronor du betalar per månad när du tecknar ett tvåårsabonnemang är väl investerade pengar.

Till att börja med har du rejält många tjänster och funktioner här som de andra tjänsterna inte har. Android-appen kan exempelvis gömma din GPS-position.

 • Obegränsat antal användare
 • Många funktioner
 • Oftast snabb

 • Lite väl aggressiv reklamblockerare
 • Stundtals laddningsproblem till Mac

Nu kan du få 82% rabatt + 2 månader GRATIS

Annons
Läs hela vårt test av Surfshark

Stabilt och snabbt

Den största fördelen med Surfshark är dess hastighet. Av de tre tjänsterna här springer den närmast i cirklar runt konkurrenterna, oavsett vilket land vi kopplar upp oss mot. 

Det är samtidigt ganska ovanligt att trafiken tvärstannar, oftast handlar det om den inbyggda reklamblockeraren som är lite aggressiv. Samma sak gäller för streamingtjänster, där Surfshark är riktigt bra på att låsa upp det mesta vi slänger på den.

Kort och gott är Surfshark den absolut mest prisvärda VPN-tjänsten av de billiga varianter vi har med i vår köpguide här.

Annons
24 månader för €2.30 per månad – Spara 82%!
12 månader för €3.99 per månad
1 månad för €12,95

Billigast VPN: Private Internet Access

Bäst för: Windows- och mobilanvändare, billig vid längre bindningstider

3.9

Vill du ha billigaste billiga när det kommer till VPN är det Private Internet Access du ska titta på. Deras treårsabonnemang drar ner månadskostnaden till strax under 20 kronor per månad, vilket är otroligt billigt.

Samtidigt kan vi inte rekommendera tjänsten om du använder Mac. Under våra tester har tjänsten allvarliga funktionsproblem till plattformen, oavsett vilken maskin vi testar på. Till mobiler och Windows funkar det däremot fullt ut.

PIA Android
Mobilappen går att modifiera startsidan på helt efter eget tycke

 • Billig vid längre abonnemang
 • Oftast snabb
 • Många samtidiga användare

 • Mac-appen är fullständigt vilda västern
 • Animationer segar ner Android-appen
 • Ojämna hastigheter

Världens mest pålitliga VPN kostar endast 1,84 €/m.

Annons
Läs hela vårt test av Private Internet Access

Svajig hastighet

Utöver att vara obrukbar till Mac återspeglas det billigare priset i en väldigt svajig hastighet. När vi ansluter till servrar i samma land som oss själva, eller i närområdet, fungerar det tillfredsställande snabbt. Men vi behöver bara åka över till brittiska öarna för att det ska börja variera en hel del. Än värre är det mot amerikanska servrar, där hastigheten går upp och ner väldigt mycket.

Private Internet Access är på det stora hela en bra tjänst för alla utom Mac-användare. den klarar av att låsa upp streamingsidor fullt godkänt och har en vettig uppsättning funktioner. Men samtidigt känns det lite som att du får vad du betalar för i många fall,

Annons
24 månader för €1.85 per månad – Spara 83%!
6 månader för €6.79 per månad
1 månad för €10.69

Cyberghost VPN – Billigt vid längre bindning

3.6

Cyberghost är en VPN-tjänst som egentligen inte gör något fel. Samtidigt är den bland de allra billigaste tjänsterna när du köper ett abonnemang på två år. Problemet vi har med tjänsten är att den, utöver en väldigt söt maskot, inte riktig sticker ut på någon front. 

Cyberghost låser upp streamingtjänster helt okej. Enda paradoxen är att du inte ska använda de streaminganpassade servrar appen föreslår, för de åker ofta på felmeddelanden från streamingtjänsterna. 

 • Många funktioner
 • Helt okej hastighet

 • Förvalen fungerar inte alltid
 • Lite rörigt gränssnitt

Rea! Cyberghost VPN för bara 23 kronor i månaden, plus 4 månader gratis

Annons

Helt okej tjänst

När det kommer till funktioner finns det mesta du kan önska dig här. Ingen av funktionerna är superavancerade, men de gör sitt jobb. 

cyberghost streaming
Cyberghost är tydlig med förval för streaming, men de funkar inte så bra.

Hastighetsmässigt är det ständig mellanmjölk för Cyberghost, som ständigt placerar sig i mittfåran oavsett vilket land vi ansluter mot.

Cyberghost är helt enkelt en helt okej och billig VPN-tjänst. Den gör bara inget för att riktigt imponera någonstans.

Annons
24 månader för €2.19 per månad – Spara 83%!
6 månader för €6.99 per månad
1 månad för €11.99

Jämförande test
Vad är VPN

Bästa VPN – Stort jämförande test

Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?