Topp 3: Bästa VPN för streaming (2023)

Daniel Hessel

Vill du kunna titta på amerikanska Netflix eller Disney+? Eller finns det något på brittiska BBC som lockar? Med rätt VPN blir det väldigt enkelt att komma åt dem.

Vid sidan av grundläggande internetsäkerhet finns det en sak som VPN är känt för: Det låser upp regionsskyddat innehåll. Med det menas olika typer av innehåll som inte är tillgängligt i Sverige. 

Exempelvis har amerikanska Netflix ett annat utbud än vår svenska motsvarighet. BBC, som i Storbritannien är lite av en motsvarighet till vårt SVT har ett stort utbud av innehåll som vi inte kommer åt här. Samma sak gäller för många olika länders lokala tjänster.

Olika VPN-tjänster är olika bra på den typen av uppgift. Vissa är väldigt tydliga med vad de låser upp, som ExpressVPN. Andra, som Cyberghost, har särskilda förval för just streaming. NordVPN har inga förval, men funkar bra för ändamålet ändå. Samtidigt finns det tjänster där det inte funkar alls. Google One VPN är för enkel för den här uppgiften, medan Mullvad siktar in sig mer på integritet.

Streaming åt båda hållen

Att låsa upp material som du inte kommer åt i ditt land är faktiskt något som kan fungera åt båda hållen. Det mest naturliga är ju att du vill låsa upp saker som inte finns i det land du befinner dig i.

Är du hemma i Sverige betyder det såklart att låsa upp material som finns utanför landets gränser. Men om du exempelvis är på semester på Mallorca ska du såklart kunna titta på SVT Play där. Utan VPN går det inte, men med VPN kan du få det att se ut som att du är i Sverige och få tillgång ändå.

På så sätt fungerar VPN för att låsa upp innehåll i bägge riktningarna så att säga.

Är det lagligt?

Att använda VPN i sig är lagligt, något vi går igenom i mer detalj här. Att använda en VPN-tjänst för streaming är i sig inte olagligt. Däremot är det nästan alltid ett brott mot användaravtalet du godkänt med respektive streamingtjänst.

Netflix har exempelvis varit väldigt aktiva med att jaga VPN-användare och blockera såväl servrar som tjänster. 

Netflix felmeddelande vid VPN
När Netflix upptäcker en VPN-anslutning brukar det se ut ungefär så här på skärmen.

Om du blir “påkommen” brukar däremot konsekvenserna vara relativt milda. I de flesta fall får du upp ett varningsmeddelande som säger att tjänsten tycker din anslutning ser skum ut. Efter det kan du inte spela upp innehåll. Då brukar det räcka med att byta server i det land du befinner dig i för att komma runt det.

Samtidigt bryter du mot användaravtalet. Därför är det inte uteslutet att den streamingtjänst du försöker komma åt helt enkelt stänger av dig om du blir påkommen med detta upprepade gånger.

Å andra sidan gör det att tjänsten förlorar en betalande kund, så det är lite av en balansgång där.

Topp 3: Bästa VPN-tjänster för streaming.

När vi testar VPN-tjänster utvärderar vi dem noggrant ur alla tänkbara synvinklar. En av dem är såklart streaming. För att göra det enklare för dig som vill ha VPN för enbart streaming har vi därför sammanställt de tre bästa tjänsterna här nedan. Du kan såklart läsa våra fullständiga tester när du vill. Men här siktar vi in oss på ett specifikt område för att göra det enklare för dig.


NordVPN – Bästa VPN för streaming

Bäst för att: Snabb hastighet, stabil uppkoppling och mycket lätt att använda!

Användning och gränssnitt 4.5

Abonnemang och betalning 4

Hastighet och utbredning 4.5

Integritet och säkerhet 4.5

Användarscenarion 4.5

Extrafunktioner 4

Totalbetyg 4.5

NordVPN Android i hand
Huvudfönstret när du använder NordVPN:s Windowsklient.

Vi gillar NordVPN i allmänhet, därför är det även den tjänst som vinner vårt stora test av bästa VPN. Men hur funkar tjänsten enbart ur synvinkeln streaming?

 • Snabb och stabil
 • Många säkerhetsfunktioner
 • Bred tillgänglighet

 • Något underutvecklad Iphone-app

Erbjudande! Spara 63% på NordVPN

Annons

Om vi backar bandet en bit och tittar på tjänsten som helhet kan vi konstatera att den ligger i det övre prisspannet. Om du inte hugger tjänsten medan de har rea är det en av de dyrare tjänsterna. Samtidigt får du vad du betalar för. Alla funktioner du kan önska dig av en renodlad VPN-tjänst finns där och är väldigt lätta att använda. 

Problemfri

NordVPN mac karta
Oavsett enhet är det enkelt att välja land med NordVPN

Den stora styrkan vi ser hos NordVPN är hur problemfritt användandet är. Vi får ofta höga hastigheter oavsett land. När vi kopplar upp oss går det fort och det är väldigt sällan som vi tappar anslutningen. Det gör tjänsten väldigt problemfri att använda, vilket också översätts till streaming.

Faktum är att det är otroligt sällan som vi blir “påkomna” av streamingtjänsterna när vi använder NordVPN. Oftast fungerar det rakt av, utan att vi behöver bekymra oss vilken server vi kopplar upp oss mot i det aktuella landet.

NordVPN må sakna specifika förval för streaming, men samtidigt fungerar det så pass smärtfritt att vi aldrig har anledning att sakna dem. Allt bara funkar rakt av utan att strula, vilket gör streaming enormt enkelt och njutbart.

Annons
24 månader för 41 kr per månad – Spara 50%!
12 månader för 51 kr per månad – Spara 51%!
1 månad för 66 kr – Spara 60%!

ExpressVPN – Tydliga med vad de låser upp

Bäst för att: Hyfsat pris, många funktioner, bra support

Användning & gränssnitt 4

Abonnemang & betalning 4

Hastighet & utbredning 3.5

Integritet & säkerhet 4

Användarscenarion 4

Extrafunktioner 4

Totalbetyg 4

ExpressVPN Iphone i hand
ExpressVPN till Windows.

Om det är på något område ExpressVPN sticker ut så är det support och information. Istället för några vaga löften om att de låser upp streamingtjänster i andra länder står det rakt upp och ner på deras sajt. Där finns en stor samling streamingtjänster i olika länder som de aktivt jobbar för att låsa upp för användaren.

 • Många funktioner
 • Bred tillgänglighet

 • Lite rörigt gränssnitt
 • Enstaka uppkopplingsproblem

Just nu! Skaffa ExpressVPN för bara 69 kronor i månaden

Annons

Det betyder såklart inte att andra tjänster är uteslutna, de funkar också. Men det är uppfriskande med rejäl tydlighet.

Bra för det mesta

ExpressVPN Windows

Även om ExpressVPN inte har några konkreta förval när det kommer till streaming funkar det oftast bra ändå. De flesta servrar ger oss det material vi vill ha utan krångel. Några gånger under testperioden skickar Netflix ut en varning, men det är inte ofta. Av någon anledning är det BBC i Storbritannien vi har mest problem med. Men med problem menar vi att vi måste återansluta kanske en eller två gånger på tio.

Överlag funkar ExpressVPN riktigt bra för streaming och är ofta ett lite billigare alternativ än NordVPN. Samtidigt har vi lite mer hicka i uppkopplingen här än vad vi har med testvinnaren. Något som såklart påverkar betyget en smula.

Annons
12 månader för $6,67 per månad – Spara 49%!
6 månader för $9,99 per månad
1 månad för $12,95

CyberGhost VPN – Med enkla förval för streaming

3.6

Vi ger Cyberghost höga poäng för att de faktiskt lyckats skapa en charmig VPN-tjänst med personlighet. Det är något tjänsten är relativt ensamma om, vilket gör den trevlig att använda. Samtidigt har tjänsten lagt lite mer möda på personlighet än användarvänlighet, vilket placerar dem något pinnhål under toppen. 

Rea! Cyberghost VPN för bara 23 kronor i månaden, plus 4 månader gratis

 • Många funktioner
 • Helt okej hastighet

 • Förvalen fungerar inte alltid
 • Lite rörigt gränssnitt
Annons

Som VPN-tjänst gör Cyberghost det mesta rätt och erbjuder en bra mängd funktioner överlag. Hastigheterna vi kommer upp i är godkända och uppkopplingen är för det mesta stabil.

Tokiga förval

På ytan ser Cyberghost perfekt ut för streaming. Direkt på tjänstens förstasida finns val för olika länder, men också förval för streaming. På så sätt kan du enkelt klicka dig fram till streaminganpassade servrar i exempel USA.

cyberghost streaming
Cyberghost är tydlig med förval för streaming, men de funkar inte så bra.

Problemet? Det fungerar inte. Både de brittiska och amerikanska förvalen  ger oss felmeddelanden i ungefär hälften av fallen, vilket är oacceptabelt. Det är ganska ironiskt, eftersom det funkar utan problem (till och med bättre än ExpressVPN) när vi väljer servrar manuellt i respektive land.

Det som ser ut att vara Cyberghosts stora styrka för streaming blir alltså dess största nackdel istället. Vilket är synd eftersom tjänsten funkar bra med lite manuell handpåläggning.

Annons
24 månader för €2.19 per månad – Spara 83%!
6 månader för €6.99 per månad
1 månad för €11.99

Guider
Installera VPN på router

Så installerar du VPN på en router

Guider
VPN röd knapp

Är VPN lagligt?

Jämförande test
Vad är VPN

Bästa VPN – Stort jämförande test

Guider
Ascii-ritad döskalle

Vad är skillnaden mellan VPN och antivirus?