Bästa VPN – Stort jämförande test

Daniel Hessel

Vilken är den bästa VPN-tjänsten? Dels måste tjänsten vara lätt att använda och finnas till alla de enheter du använder för att kunna göra någon nytta. Dels behöver den vara snabb och stabil oavsett vilket land du kopplar upp dig mot. Slutligen krävs det att den VPN-tjänst du väljer faktiskt klarar av att göra det du vill att den ska göra. Här skiljer sig alla tjänster åt och det är svårt att hitta en tjänst som täcker in alla behov. Därför har vi satt ihop en lista med testvinnare för olika målgrupper, så att du alltid kan hitta en VPN som fungerar för dina behov.

Vårt jämförandetest uppdateras ständigt i takt med att vi testar fler tjänster som vi tycker är värda att lyfta fram. Vi testar även löpande de befintliga tjänsterna för att upptäcka förändringar och prova på nya funktioner. 

Läs även: Så testar vi VPN-tjänster

Bäst i test: ExpressVPN – Bästa VPN för de flesta

Bäst för att: Hyfsat pris, många funktioner, bra support

Användning & gränssnitt 4

Abonnemang & betalning 4

Hastighet & utbredning 3.5

Integritet & säkerhet 4

Användarscenarion 4

Extrafunktioner 4

Totalbetyg 4

ExpressVPN Iphone i hand
ExpressVPN till Windows.

ExpressVPN brukar hamna högt på sammanställningar av VPN-tjänster och när vi testar den förstår vi snabbt varför. Det finns ett flertal billiga VPN-tjänster, men vi utnämner ExpressVPN till bästa budgetval av flera anledningar. Dels brukar de ha riktigt aggressiva reaperioder, som gör att du inte betalar många kronor per månad för ett tvåårsabonnemang. Dels ligger de redan från start bara en hårsmån under NordVPN i funktionalitet, vilket är den tjänst de onekligen kommer att jämföras mot.

 • Många funktioner
 • Bred tillgänglighet

 • Lite rörigt gränssnitt
 • Enstaka uppkopplingsproblem
Annons
ExpressVPN windows
ExpressVPN till Windows.

Fullt utrustad tjänst

Uppsättningen funktioner är ungefär likvärdig, med alla grundfunktioner och olika typer av annonsblockerare och malwareskydd du kan förvänta dig. Streaming är hyfsat enkelt även det, även om det inte märks upp på något speciellt sätt i appen. Torrents och gaming fungerar som det ska via anslutningen.

Expressvpn Android
Android-appen av ExpressVPN är full av funktioner

Under våra testperioder med ExpressVPN stöter vi däremot ofta på irriterande småproblem som gör att de förlorar förstaplatsen i testet. Ibland tar det en bra stund att ansluta till en server, nästan oavsett vilket land vi ansluter mot. Samma sak med stabiliteten, där uppkopplingen faller bort närmast slumpmässigt. För det mesta fungerar det bra och ExpressVPN beter sig som en av de bästa VPN-tjänsterna, men med ett visst mått av frustration här och där. De är också billigare än testvinnaren. Därav blir ExpressVPN bästa billiga VPN.

Skaffa ExpressVPN: Specialerbjudande: 12 månader + 3 månader GRATIS.

Annons
12 månader för $6,67 per månad – Spara 49%!
6 månader för $9,99 per månad
1 månad för $12,95
Läs hela vårt test av ExpressVPN

Surfshark – Bästa billiga VPN

Bäst för att: Riktigt snabbt, obegränsat antal användare, smarta funktioner!

Användning & gränssnitt 4

Abonnemang & betalning 4.5

Hastighet & utbredning 4.5

Integritet & säkerhet 4

Användarscenarion 4.5

Extrafunktioner 4.5

Totalbetyg 4.5

Surfshark Android i hand

Surfshark har många fina aspekter som gör det till ett extremt prisvärt VPN-alternativ. Det finns ingen begränsning i hur många användare som kan köra på samma konto samtidigt, det finns mängder av funktioner och för det mesta går det riktigt fort. Vill du komma billigt undan går det inte att få en bättre tjänst.

 • Obegränsat antal användare
 • Många funktioner
 • Oftast snabb

 • Lite väl aggressiv reklamblockerare
 • Stundtals laddningsproblem till Mac
Annons

Överlag är det faktiskt inte mycket som talar emot Surfshark. Vår största invändning är att annonsblockeraren är lite väl tjurig. Det gör att vissa sidor laddar konstigt eller inte alls. Men klarar du dig utan den tuffar det oftast på.

Låga svarstider

Surfshark och NordVPN har samma ägare. Men det är nästan fler likheter mellan tjänsterna än vad det är skillnader. Hastigheten är en sak som de har gemensamt. Surfshark är nämligen långt över snittet i hastighet, nästan oavsett från vilken plats vi mäter.

Det i kombination med låga svarstider (ping) gör tjänsten extra lämplig för dig som vill spela över VPN. Samtidigt är det väldigt sällan vi stöter på några problem när det kommer till att låsa upp utländska streamingtjänster.

surfshark iphone

Vissa stopp i tjänsten förekommer, men de sker rätt sällan. Oftast är det som sagt reklamblockeraren som spökar och i andra fall räcker det med ett serverbyte.

Som VPN är Surfshark otroligt prisvärd. De har även en riktigt billig tilläggstjänst för antivirus och integritetskoll online, som gör en redan prisvärd tjänst riktigt heltäckande.

Annons
24 månader för €2.30 per månad – Spara 82%!
12 månader för €3.99 per månad
1 månad för €12,95
Läs hela vårt test av Surfshark

NordVPN – Bästa premium-VPN

Bäst för att: Snabb hastighet, stabil uppkoppling och mycket lätt att använda!

Användning och gränssnitt 4.5

Abonnemang och betalning 4

Hastighet och utbredning 4.5

Integritet och säkerhet 4.5

Användarscenarion 4.5

Extrafunktioner 4

Totalbetyg 4.5

NordVPN Android i hand
Huvudfönstret när du använder NordVPN:s Windowsklient.

NordVPN är den bästa VPN-tjänsten för en bred målgrupp. Du som vill ha en säker, välfungerande och pålitlig VPN har ett fullgott skydd i denna. Dock är den samtidigt, nästan oavsett bindningstid, en av de dyrare tjänsterna i testet, så är du ute efter en billig VPN får du scrolla ner en bit i den här listan. Sett till den upplevelse som tjänsten erbjuder är NordVPN dock absolut värd sitt pris. 

 • Snabb och stabil
 • Många säkerhetsfunktioner
 • Bred tillgänglighet

 • Något underutvecklad Iphone-app
Annons
Nordvpn windows
Huvudfönstret när du använder NordVPN:s Windowsklient.

NordVPN har alla funktioner och det skydd som du kan förvänta dig av en riktigt välbyggd VPN-tjänst. Vi har i princip aldrig problem med att ansluta till utländska tjänster eller att navigera i gränssnittet. 

Det är även en av de tjänster som har absolut bredast stöd för enheter, så att du nästan alltid kommer kunna hitta en lösning för att skydda allt från mobilen och datorn till routern och din spelkonsol.

Enkel att använda även för nybörjare

Nordvpn Iphone
Exempel på hur NordVPN ser ut till Iphone.

Något vi anser sticker ut med NordVPN är den totala användarupplevelsen. Det går ofta på något ögonblick att ansluta till den server du valt, utan att behöva vänta. Väl inne bjuds vi på genomgående bra hastigheter i båda riktningarna. Vidare är det väldigt sällan vi stöter på hemsidor som bara stannar eller vägrar att ladda för att vi sitter på VPN. Uppkopplingen extremt stabil och vi har nästan aldrig stött på någon instabilitet där.

Det är just den närmast totalt smärtfria användningen och hastigheten som särskiljer NordVPN från konkurrenterna. Det är också anledningen till att vi gladeligen utnämner NordVPN till bästa VPN. För dig som vill att det bara flyter på är den ett givet val.

Skaffa NordVPN, just nu 60 procent rabatt

Annons
24 månader för 41 kr per månad – Spara 50%!
12 månader för 51 kr per månad – Spara 51%!
1 månad för 66 kr – Spara 60%!
Läs hela vårt test av NordVPN

Private Internet Access – Billigaste VPN-tjänsten

Bäst för: Windows- och mobilanvändare, billig vid längre bindningstider

3.9

PIA Android
Private Internet Access är hyfsat enkelt att använda. Här i form av huvudfönstret i olika skepnader.

Private Internet Access är en riktigt billig tjänst om du tecknar upp dig på deras treårsabonnemang. Likt andra VPN-tjänster har de ofta rea och då kan du komma undan så billig som tjugo kronor per månad. Om du vill kan du även lägga till antivirus och statisk IP-adress för en extra månadskostnad.

Tjänsten är även hyfsat generös, då den tillåter tio användare samtidigt på samma konto. Det räcker för en hel familj, särskilt om du installerar tjänsten på en router.

 • Billig
 • Många användare per konto
 • Många funktioner

 • Funkar dåligt till Mac
 • Ojämna hastigheter
Annons
Private Internet Access windows
Private Internet Access är hyfsat enkelt att använda. Här i form av huvudfönstret i olika skepnader.

Oftast bra – men inte till Mac

Private Internet Access är bra och billig och funkar till de flesta enheter. Samtidigt är gränssnittet hyfsat enkelt att använda.

Private Internet Access Iphone
Iphone-appen är enkel att använda

Det finns dock två större nackdelar. Om du använder Mac kan vi inte rekommendera tjänsten. Vi har provat på ett flertal Macar, men drabbas oavsett vad av allvarliga uppkopplingsproblem. Det avhjälps en liten stund av att byta DNS-tjänst i appen, men inom en halvtimme tar det stopp igen. Det problemet upplever vi inte till någon annan plattform.

Det andra är uppkoppling mot USA, som ofta är väldigt svajig i sin uppkopplingshastighet och med nästan uteslutande låga svarstider. Det funkar för streaming, men inte så mycket mer.

Om du vill ha ett billig VPN och inte använder Mac är dock Private Internet Access ett riktigt bra alternativ.

Annons
24 månader för €1.85 per månad – Spara 83%!
6 månader för €6.79 per månad
1 månad för €10.69
Läs hela vårt test av Private Internet Access

Cyberghost VPN – Med inbyggda förval

3.6

Cyberghost har en väldigt söt maskot som följer dig genom hela deras tjänst och som gör att tjänsten känns väldigt trevlig och välkomnande. Bortser vi från det lilla spöket är dock själva gränssnittet något sämre än konkurrenterna när det kommer till användarvänlighet.

 • Många funktioner
 • Helt okej hastighet

 • Förvalen fungerar inte alltid
 • Lite rörigt gränssnitt
Annons
cyberghost vpn streaming
Cyberghost har specifika förval för spel, streaming och torrents.

Som VPN-tjänst är Cyberghost VPN en överlag bra tjänst med en god uppsättning funktioner. Vi får däremot inte ut riktigt lika höga hastigheter vid surf som vi får hos andra.

Undvik förvalen och välj själv

I gränssnitten finns tydliga förval som sköter uppkopplingen åt dig. Exempelvis finns förval för streaming i USA. Det lustiga i sammanhanget är att just förvalen ofta fungerar rätt dåligt. Amerikanska Netflix tjurar nästan alltid när Cyberghost själv fått välja server, men nästan aldrig när vi väljer en manuellt. Samma sak med brittiska BBC. Utöver streaming finns även förval för torrents och spel.

Cyberghost iphone
Exempel från Iphone-appen av Cyberghost

Vid sidan av de knasiga förvalen är det däremot en VPN-tjänst som, för det mesta, sköter sig bra. Uppkopplingen är allt som oftast stabil och det finns en bra uppsättning funktioner och inställningar för att passa de flesta användarscenarion.

Överlag gillar vi det mesta Cyberghost VPN gör och det är en bra tjänst. Ur vårt perspektiv är den dock en hårsmån under de riktiga vinnarna i testet eftersom den inte alltid når upp till samma höga kvalitet.

Skaffa Cyberghost: Missa inte 2-årsplanen för endast 2.19 €/mån. Hela 82% rabatt.

Annons
24 månader för €2.19 per månad – Spara 83%!
6 månader för €6.99 per månad
1 månad för €11.99

Mullvad VPN – För dig som söker integritet

3.4

Mullvad Iphone
Mullvad VPN uppkopplad på en Iphone.

Mullvad VPN har ett mål med sin tjänst och det är att hålla dig anonym. Just den aspekten sköter de i det närmaste fläckfritt. Däremot tappar de på andra områden.

 • Stort fokus på integritet
 • Ganska snabb
 • Relativt lättanvänd

 • Låser inte upp streaming
 • Ganska få plattformar
 • Få samtidiga användare

Till att börja med finns det inget som knyter ditt användarkonto hos dem till dig. Du anger ingen mailadress eller liknande när du skapar ett konto. Istället får du ett unikt användarnummer som används för att logga in, så att inget kan kopplas till dig.

Samma typer av åtgärder hittas genomgående i tjänsten. Här sparas inga loggar och det finns integritetssäkrande funktioner genom hela tjänsten. För dig som vill kunna vara så anonym du bara kan på internet har du hittat rätt.

Snabb och stabil

Samtidigt är det just integritet som är trumfkortet här. Mullvad gör inget anspråk på att vara bäst på något annat och det märks ganska fort. Att låsa upp utländska streamingtjänster är helt enkelt inte något den gör. För dig som vill ha något mer heltäckande bör du titta på en annan tjänst.

Exempel från Mac-appen av Mullvad VPN

Samtidigt är Mullvad i de flesta fall väldigt snabb, både på att koppla upp sig och surfhastighet. Oftast får vi en stabil uppkoppling utan krångel.

Mullvad VPN är hårt inriktat mot integritet och där sköter den sig bra. Men för dig som vill ha en mer allmän VPN-tjänst är den en smula begränsad.


Google One VPN – Simpel VPN för dig som redan betalar för Google Cloud

2

Det finns inget sätt att komma runt saken. Google One VPN är och förblir en bonusfunktion som medföljer när du köper molnlagring hos Google. Paketet på två terabyte ger dig även tillgång till VPN-tjänsten, även kallat Google One Premium. 

 • Snabb
 • Superenkel att använda
 • Bra om du gillar googles molnlagring

 • Inget stöd för Mac/Windows/Linux
 • Går inte att köpa separat
 • I princip inga inställningsmöjligheter

Vill du bara ha VPN-tjänsten säljs den inte löst, samtidigt som månadskostnaden blir väldigt hög om du bara vill åt den. Dessutom fungerar tjänsten bara till telefoner och surfplattor med Android eller Ios/IpadOS.

Superenkel VPN

google one vpn iphone
Google One VPN på en Iphone. Enbart en av/på-knapp finns att tillgå.

Som VPN-tjänst är Google one VPN superenkel, med egentligen bara en av/på-knapp. Android-appen har stöd för Split tunneling och har också en kill switch, men där tar funktionerna sedan stopp. Tjänsten låser inte upp något och du har inga som helst val för att välja land, plats eller liknande.

Hela tanken här är att skydda din telefon från obehöriga ögon när du exempelvis sitter på ett café, hotell eller liknande. Då är Googles VPN toppen för att dölja dig en smula när du kopplar upp dig mot okända wifi-nätverk. Samtidigt är det en väldigt snabb VPN-tjänst.

Google one vpn android
Få och enkla inställningar i Google One VPN till Android.

Men betyget blir samtidigt lågt, eftersom vi har fler bedömningspunkter här än att det bara ska vara en lättanvänd tjänst. Men köper du redan molnlagring hos Google kan det vara en trevlig bonus.

Läs hela vårt test av Google One VPN

Vilken VPN-tjänst är bäst?

Förhoppningsvis har du fått svar på den frågan här. Beroende på dina preferenser är svaret lite olika. Bästa VPN i Sverige är NordVPN, eller Surfshark om du vill ha något billigare. Vår jämförelse av VPN-tjänster visar samtidigt hur mycket det kan skilja sig åt och hur vissa tjänster faktiskt fungerar riktigt dåligt på vissa plattformar.
På det stora hela handlar faktiskt en bra VPN-tjänst om något du inte ska behöva bry dig om den. Den ska bara tuffa på i bakgrunden utan att ställa till med besvär. Vi hoppas att du efter att ha läst vårt jämförande test har lite mer kött på benen i frågan om vilken VPN-tjänst du ska välja.


Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?