Så kontrollerar du om ditt VPN fungerar

Daniel Hessel

VPN är bra på många sätt. Allt från att skydda din identitet online till att låsa upp streamingtjänster i andra länder. Men hur vet du att det faktiskt funkar som det ska?

Är ditt VPN igång?

Den klassiska ”är du säker på att sladden är inkopplad?”. Kontrollera så att din VPN-app faktiskt säger att du är ansluten. Det gör du enkelt genom att öppna VPN-appen, för den informationen står på förstasidan när du öppnar. På en dator står det även i VPN-appens ikon i verktygsfältet. Vill du ha det igång större delen av tiden? Se till att pricka i att VPN-tjänsten ska starta när datorn gör det och att den ska ansluta automatiskt.

Kolla IP-adressen

En VPN-tjänst ändrar ditt IP-nummer, det är lite av dess grundläggande funktion.

För att kolla att det faktiskt funkar går du till Google och söker på ”what’s my ip”. Av någon anledning funkar det inte på svenska.

Med VPN frånkopplat får du upp en adress. När du sedan kopplat upp dig via VPN bör du ha fått en annan. I vissa fall kan webbläsaren strula lite om du kollar nära inpå och visa samma adress (förra sidan ligger kvar i minnet, även känt som cache). Prova då att använda en annan webbläsare och se om du får upp en ny adress på samma sökning.

En annan variant är att gå till sidan www.whatismyipaddress.com. Där får du även information om i vilket land du ser ut att befinna dig. Något som är bra om du försöker komma åt amerikanska Netflix exempelvis.

Skärmbild från whatismyipaddress
Även om whatismyipaddress gör lite reklam för VPN-tjänster själva kan vi se att platsen den hittat inte är densamma vi sitter på.

DNS-läcka

Utöver IP-adressen brukar en bra VPN-tjänst ändra din DNS (motsvarande en telefonbok för IP-adresser). Vanligen tillhandahålls den av din internetleverantör, eller i vissa fall av Google. Vill du ha lite mer anonymitet i ditt liv är det däremot bättre att din VPN-tjänst ändrar den åt dig.

För att kolla att allt står rätt till går du till sidan www.dnsleaktest.com. Direkt på startsidan står det vilken plats sidan identifierar att du kommer ifrån, vilket är ett första steg. Vidare kan du göra ett test för att se vilken DNS som används. Utan VPN borde resultatet heta något med din internetleverantörs (eller Googles) namn. Med VPN igång ser det däremot ut att komma från något mer slumpmässigt.

Skärmbild från dnsleaktest
Exempel på hur det kan se ut när VPN-tjänstens DNS-tjänst fungerar som den ska

Att kolla IP-adressen och DNS är två enkla och snabba sätt att se till så att din VPN-tjänst faktiskt gör det den påstår sig göra. Det är snabbt och enkelt och ger dig lite mer säkerhet i ditt surfande.

Jämförande test
Vad är VPN

Bästa VPN – Stort jämförande test

Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?