Så installerar du VPN på Apple TV

Daniel Hessel

Apple TV är på många sätt en avancerad men samtidigt väldigt lättanvänd mediaspelare. Även om utgångspriset är ganska högt är det en maskin som kommer kunna hänga med riktigt bra i väldigt många år framöver. Men VPN är lite knepigare, trots att maskinen är så pass kraftfull.

Vill du installera VPN på din Apple TV? Det går, men är en smula begränsat jämfört med en vanlig VPN-tjänst. Vi visar hur du gör.

DNS – Inte VPN

Så här är läget. Apple TV har, till skillnad från Iphone och Ipad, inte stöd för VPN-appar via App Store. Det ställer ju helt klart till det om du vill lägga till VPN på en Apple TV för att kolla på utländska TV-serier.

Den enklaste lösningen för att komma runt detta är att använda din VPN-leverantörs DNS-tjänst. Då ser det fortfarande ut som att du befinner dig på en annan plats, men egentligen alla andra funktioner och all annan säkerhet som kommer med VPN utgår. Det är just den biten vi ska gå igenom idag. Men först tänkte vi nämna alternativen.

Olika sätt att få VPN på Apple TV

Om vi utgår från att du vill kunna kolla på utländska streamingtjänster på din Apple TV finns det ett par olika alternativ.

DNS
Vi går igenom hur du gör nedan. Men det här handlar om att du mer fejkar din plats än att du krypterar din trafik över en VPN-server. I många fall räcker det för att låsa upp utländska streamingtjänster, men inte alltid. Tar det stopp så finns det heller inte speciellt mycket du kan göra åt saken.

VPN i router
Ett steg upp, som innebär riktigt VPN och i alla fall några möjligheter till inställningar är att installera VPN på din router. Då är alla hemmets enheter uppkopplade över VPN-linan, så även din Apple TV.

VPN via Windowsdator
Har du en dator med Windows hemma, där VPN finns installerat? Då kan du dela den anslutningen med din Apple TV. Surfshark har en bra guide på hur det går till. Datorn funkar då lite som en egen wifi-hotspot i hemmet.

Airplay
Absolut enklast är om du installerar din VPN-leverantörs VPN-app på din Iphone eller Ipad. Där kan du koppla upp dig och sköta alla inställningar du vill. Sen är det bara att köra igång rätt app, hitta din film eller serie och skicka den till din Apple TV via Airplay. Supersmidigt.

Så installerar du VPN på Apple TV

VPN, eller snarare DNS då, på en Apple TV är ganska enkelt att komma igång med. I exemplet här nedan använder vi oss av Surfshark för att lösa det hela. Den tjänsten är både billig och pålitligt, så pass att den vann vårt test av billiga VPN-tjänster. Proceduren är dock nästan identisk hos alla andra VPN-leverantörer, så det funkar som en bra grundplåt.

Det här behöver du:

 • En Apple TV. Allt från fjärde generationen (som släpptes 2015) och framåt funkar.
 • En prenumeration på en VPN-tjänst. Exemplifierat här med Surfshark.
 • En internetuppkoppling.

Så här gör du:

 1. Gå till dina sidor hos din VPN-leverantör och välj antingen Apple TV direkt, eller välj manuell installation och sedan Apple TV.
  vpn-i-router surfshark
 2. Skriv ner IP-adressen som visas på sidan och välj att aktivera Smart DNS (som tjänsten heter hos Surfshark åtminstone).
 3. Starta din Apple TV och gå till inställningar.
  VPN i Apple TV
 4. Är du ansluten via wifi, klicka på wifi-namnet. Är du ansluten med nätverkssladd (ethernet), klicka på den. 
  VPN i Apple TV
 5. Gå ner till “ställ in DNS” och klicka på det alternativet. Nu kommer en ruta upp som frågar om DNS ska ställas in automatiskt eller manuellt. Välj manuellt.
  VPN i Apple TV
 6. Ange IP-adressen som din VPN-tjänst gav dig i början av guiden.
  VPN på Apple TV
 7. Gå ut till huvudmenyn för inställningar, gå ner till “System” och sedan ner på “Starta om”.
  VPN på Apple TV
 8. Nu är allt klart!

Vid sidan av att inte vara lika säkert som VPN har den här metoden som sagt ett par andra nackdelar. Skulle en streamingtjänst börja tjura får du skapa en ny adress hos din leverantör och göra om processen. Det är heller ingen vattentät garanti för att det faktiskt kommer att fungera (Netflix är exempelvis extra hårda på att jaga VPN-användare.

Men allt som allt är det faktiskt inte svårare än så att lägga in VPN på Apple TV.


Jämförande test
Vad är VPN

Bästa VPN – Stort jämförande test

Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?