Långsamt VPN? Därför händer det och så här löser du det

Daniel Hessel

VPN är toppen ur en massa olika synvinklar. Det kanske du redan förstått att vi tycker när du är på en sajt om just VPN. Men det finns ett problem som är återkommande med VPN och det är att det kan gå långsamt. Varför händer det? Går det att göra något åt det? Det är precis det vi ska gå igenom idag.

Därför är ditt VPN långsamt

För att förstå varför VPN kan göra din uppkoppling långsammare är det viktigt att förstå hur VPN fungerar. En VPN skapar en krypterad tunnel mellan din dator och VPN-servern. All internettrafik som går genom tunneln måste krypteras och avkrypteras av VPN-servern. Detta tar tid och kan orsaka förseningar.

Utöver detta kan det också finnas andra faktorer som påverkar hastigheten, som till exempel avståndet mellan din dator och VPN-servern, mängden trafik på VPN-servern och den hastighet som din internetleverantör tillhandahåller.

Vad kan jag göra åt långsamt VPN?

Det finns flera sätt att lösa problemet med långsam VPN-hastighet:

  1. Använd en närliggande VPN-server. Som nämnts ovan kan avståndet mellan din dator och VPN-servern påverka hastigheten på din VPN-anslutning. Genom att välja en VPN-server som är närmare din geografiska plats, kan du förbättra hastigheten på din VPN-anslutning. De flesta VPN-tjänster har servrar i många olika länder, så du kan välja en server som är nära din geografiska plats för att förbättra hastigheten. Detta kan dock vara mindre användbart om du vill komma åt innehåll som är blockerat i ditt eget land, vilket kan kräva att du ansluter till en VPN-server i ett annat land.
  2. Byt server. Bra VPN-tjänster har inte bara en server i ett land, utan flera. En VPN-server kan ha en dålig dag av många olika skäl och gå långsamt. Prova att byt till en annan server i samma land så löser sig ofta många av problemen.
  3. Välj en snabbare VPN-tjänst. Det finns många VPN-tjänster att välja mellan, och vissa tjänster kan erbjuda högre hastigheter än andra. Genom att välja en snabbare VPN-tjänst kan du förbättra hastigheten på din VPN-anslutning.Det är dock viktigt att tänka på att snabbare VPN-tjänster kan vara dyrare och det kan finnas andra faktorer som påverkar hastigheten, som mängden trafik på VPN-servern. Just såna saker tittar vi närmare på när vi testar VPN-tjänster.
  4. Stäng av funktioner som inte används. Många VPN-tjänster erbjuder funktioner som automatisk kill switch och DNS-läckage skydd. Dessa funktioner kan dock påverka hastigheten och göra ditt VPN långsamt. Genom att stänga av funktioner som du inte behöver kan du förbättra hastigheten på din VPN-anslutning. Det är dock viktigt att notera att vissa av dessa funktioner kan erbjuda extra säkerhet, så du bör bara stänga av dem om du är säker på att du inte behöver dem.

Oppsummerad

En VPN-anslutning kan göra din uppkoppling långsammare på grund av kryptering och avkryptering som krävs för att skapa en krypterad tunnel mellan din dator och VPN-servern. För att förbättra hastigheten på din VPN-anslutning kan du välja en närliggande VPN-server, välja en snabbare VPN-tjänst eller stänga av funktioner som inte behövs.

Genom att välja rätt VPN-tjänst och anslutning kan du balansera säkerhet och hastighet på ett optimalt sätt. Tänk också på att din internetleverantör och nätverkskonfiguration kan påverka hastigheten på din VPN-anslutning. Genom att vara medveten om dessa faktorer och välja en VPN-tjänst som passar dina behov kan du dra nytta av fördelarna med en VPN utan att det påverkar din internetuppkoppling negativt.

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN?

Jämförande test
Vad är VPN

Bästa VPN – Stort jämförande test

Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?