VPN är et bra sätt att öka din trygghet och säkerhet online. Men betyder det att du alltid ska ha uppkopplingen igång? Faktiskt inte. Vi reder ut de vanligaste frågorna kring när du ska eller inte ska använda VPN. Behöver du som bor i Sverige ens använda VPN? eller är det bara för mindre nogräknade länder?
VPN ger ett visst skydd när du är online, vilket är det kanske främsta användningsområdet för privatpersoner. Genom en VPN-tunnel maskerar du din internettrafik och din IP-adress från obehöriga ögon. Det gör det svårare och betydligt jobbigare för utomstående att övervaka din trafik och eventuellt snappa upp känsliga uppgifter, eller att utsätta dig för överbelastningsattacker (även om det är relativt ovanligt mot privatpersoner).
Läs även: Stort test av bästa VPN-tjänsten
När bör jag använda VPN?
Så när behöver du använda VPN? Generellt sett kan du som privatperson tänka att du behöver använda VPN när du kopplar upp dig mot okända nätverk. När du surfar med din mobil med mobildata räknas inte dit. Däremot gör wifi-nät som du eventuellt kopplar upp dig mot.
Du kan tänka så här. Vet du vilket wifi-nät du kopplar upp dig mot och vem som har hand om det? Är det hemma hos dig eller kanske hemma hos en kompis är svaret troligen ja (även om det inte är helt säkert i det senare fallet). Är det ett publikt wifi-nät i ett köpcenter eller på ett café är svaret nästan garanterat nej. Även om de kräver inloggning eller lösenord.
Om du inte är har hundra procent koll på det wifi-nät du kopplar upp dig mot så vet du helt enkelt inte om trafiken är övervakad eller ej. Det behöver inte vara av caféägaren som satte upp nätverket, utan en hackare kan ha tagit sig in i det nätverket för att kunna övervaka andra som ansluter till det nätet.
Helt enkelt, du vet aldrig om och i så fall vem som håller koll på trafiken i publika wifi-nät. Därför vet du inte heller vad de kan snappa upp medan du är ansluten och därför är VPN oftast ett klokt val. Så för att dina uppgifter och din surfhistorik inte ska hamna i andras händer behöver du faktiskt VPN.
En annan anledning är mer konkret. Du vill se en film eller serie som finns på Disney+ eller Netflix i USA, men inte i Sverige. Där handlar det såklart inte så mycket om säkerhet. Istället är det mer ett medel för att nå ditt mål.
Sedan finns det såklart en hel del integritetsskäl till att använda VPN. Men det tar vi i ett senare inlägg.
När det gäller användarvänlighet, stabilitet och funktioner anser vi att NordVPN presterar bäst av alla de VPN-tjänster vi har testat.
Du får precis vad du betalar för: driftsäkerhet, snabb hastighet, pålitliga funktioner, tryggad integritet – allt förpackat i ett användarvänligt gränssnitt som fungerar både i dator och mobiltelefon. Vi kan varmt rekommendera NordVPN.
När bör jag inte använda VPN?
Generellt sett finns det inte direkt några säkerhetsbrister i att använda VPN, utan det handlar mer om att din internetanvändning kan bli lidande i vissa fall.
Har du en långsam VPN-tjänst, vilket du såklart borde undvika redan från början, kommer det mest vara frustrerande att spela ett spel eller ladda ner något när allt går i snigelfart. Använder du VPN och tycker det går långsamt kan det vara just den server du är uppkopplad mot och det kan avhjälpas genom att byta (om din VPN-tjänst har stöd för det).
För streaming kan det också vara problematiskt. Har du angett att du sitter i Spanien blir SVT Play ofta ganska tjurigt, eftersom den tjänsten inte är tillgänglig i det landet. Samma sak kan gälla även om du sitter i Sverige och är ansluten till en svensk server. Eftersom tjänster som Netflix och liknande i hög grad försöker blockera VPN-tjänster kan du råka ut för felmeddelanden även om du försöker ansluta till den svenska tjänsten i Sverige. Detta eftersom de ser att du använder VPN, men därmed inte kan se exakt var i världen du sitter.
Samma sak kan gälla egentligen vilka webbsidor som helst. Ibland blir det en krock någonstans i nätet när trafiken ska ruttas mellan olika servrar innan den kommer hem till dig. Resultatet är att sidan helt enkelt inte laddas. Ett alternativ kan vara att delar av en sida, som kommentarsfältet, inte laddas med VPN igång.
Under våra tester har vi kunnat se att olika VPN-tjänster hanterar trafik olika. Medan det är relativt vanligt med den här typen av krockar stöter vi på dem olika mycket beroende på tjänst. Vår testvinnare NordVPN får exempelvis höga betyg just för att vi ofta slipper sånt. Samtidigt är systertjänsten Surfshark betydligt sämre på den fronten.
Vad kan jag göra när mitt VPN inte funkar?
Om det handlar om en specifik hemsida eller app som inte fungerar som den ska medan du är uppkopplad på VPN kan en enkel lösning vara funktionen Split tunneling. Den funktionen finns oftast tillgänglig till datorer och androidtelefoner, men är ovanligare till Iphone och Ipad.
Med Split tunneling kan du ange vilka program och appar (som för övrigt är två ord för samma sak) som ska använda sig av VPN-uppkopplingen och vilka som inte ska det. Som exempel skulle du kunna ställa in att webbläsaren Chrome ska använda VPN, medan Windows inbyggda webbläsare Edge inte ska det. Är det någon sida som krånglar i Chrome kan du i så fall testa att besöka den i Edge. Fungerar den där är det troligen något som blivit knas i och med VPN-kopplingen.
Ett ännu enklare sätt är att byta server som du är uppkopplad mot i din VPN-tjänst. Säg att du sitter i Malmö och kopplar upp dig mot en server i Malmö, men en sida vägrar ladda. Prova att koppla upp dig mot en annan server i samma stad och försök igen. Ofta handlar det om någon krock eller annan tjurighet, som lätt löses med en annan server.