Så testar vi VPN-tjänster

Daniel Hessel

Bild på VPN uppkopplat på Iphone

Hur vet du om en VPN-tjänst är bra eller säker? Låt oss göra jobbet åt dig genom vårt rigorösa testprogram.

Det finns nästan lika många sätt att bedöma en VPN-tjänst på som det finns anledningar att använda dem. Vi skulle vilja hävda att det inte finns en VPN-tjänst som passar alla användningsområden, även om många gör tappra försök.

För att kunna ge dig en så heltäckande bild som möjligt av vad en VPN-tjänst erbjuder har vi satt ihop ett omfattande batteri av tester och bedömningspunkter som vi går igenom inför varje test. Vi har sedan grupperat dem i olika testkategorier. Nedanstående genomgång speglar ungefär hur våra egna tester är uppbyggda och sedan sammanfattade i våra jämförande tester.

Läs även: Vad är VPN?

Användning och gränssnitt

Är VPN-tjänsten krånglig att använda kommer det bara sluta med att du inte använder den och du går både oskyddad och en smula fattigare. Därför har vi tittat på användningen ur flera olika perspektiv.

  • Användarvänlighet och gränssnitt. Ett bra designat gränssnitt gör det enkelt att använda VPN. Oavsett om tjänsten är superenkel eller fylld av olika funktioner ska det vara lätt att navigera och hitta det du behöver. Samtidigt behöver en VPN-tjänst inte se likadan ut om du använder den på en Windowsdator eller i din Iphone, varpå vi tittat på så många varianter som möjligt för att bedöma användarvänligheten.
  • Enheter som stöds. Du vill såklart kunna använda VPN-tjänsten oavsett vilken maskin du sitter på. Finns det till Windows? Mac? Iphone? Android? Kan du installera den på din router för att skydda alla enheter?
  • Antal enheter som stöds. Ett VPN-abonnemang har ofta stöd för ett begränsat antal uppkopplade enheter samtidigt. Beroende på hur många enheter du vill skydda, eller om hela familjen ska använda samma abonnemang, blir det här en väldigt viktig aspekt.

Abonnemang och betalning

En viktig aspekt är såklart att du betalar för något bra och inte betalar för mycket, något vi såklart tittar närmare på.

  • Abonnemang och rabatter. Vad kostar VPN egentligen? ofta är det ganska dyrt att köpa en månad i taget, medan du får ganska rejäla rabatter om du betalar för ett eller två år i ett svep. 
  • Betalningsmöjligheter. Alla är inte bekväma att betala med kort på internet, så finns det alternativ som kontant betalning? Swish? Kryptovalutor?
  • Uppsägning. VPN-leverantörerna vill såklart ha kvar dig som kund, vilket gör att det kan vara krångligt med uppsägning eller avstängning av automatisk förnyelse av abonnemang. Något vi såklart bedömer också.

Snabbhet och utbredning

Hur många servrar en VPN-tjänst har är ofta en siffra de själva trycker på, men vad betyder det och hur bedömer vi det?

  • Hastighet. Alla VPN-tjänster är inte skapta på samma sätt. Vissa ger dig nästan samma surfhastighet som utan tjänsten påkopplad, medan andra är riktigt långsamma. Andra kan vara supersnabba i England, men frustrerande långsamma i USA.
  • Länder. Du kan för det mesta välja vilket land du vill ansluta mot. Men om du har ett specifikt krav och VPN-tjänsten du valt inte kan tillgodose det blir det snabbt tråkigt.
  • Städer. Ibland kan du behöva ansluta direkt mot en specifik stad, något se flesta tjänster erbjuder för åtminstone större länder.
  • Servrar. Antalet servrar kan spela roll. Visar sig en VPN-server i USA vara långsam vill du såklart kunna prova en annan snabbt och enkelt för att nå högre surfhastigheter.

Integritet och säkerhet

Här skiljer det sig en hel del mellan tjänsterna, vilket gör det extra viktigt att ha koll på.

  • Anonymitet. Erbjuder tjänsten anonyma betalningar? Måste du registrera konto med din mailadress eller kan det lösas anonymt?
  • Loggar. Hur ser loggarna företaget håller ut? Kan de kopplas till specifika konton? Kan loggarna användas för att koppla ihop mellan vilka punkter du ansluter?
  • Protokoll. Vilken teknik, vilka protokoll och vilken kryptering används av tjänsten? Det blir lätt väldigt tekniskt, men är nödvändigt för att veta om tjänsten faktiskt är bra eller ej.
  • Granskning. En VPN-leverantör kan lova både vitt och brett, men det bästa sättet att se om de faktiskt håller vad de lovar är att se om olika delar av tjänsten granskats av oberoende expertorganisationer. Där går det att se hur tjänsten fungerar i detalj och om det är några frågetecken eller något som saknas.

Användarscenarion

Vi har såklart även tittat på VPN-tjänster utifrån olika användarscenarion för att se hur de sköter sig i olika lägen.

  • Streaming. Är det enkelt att ansluta till brittiska BBC eller amerikanska Netflix? Är det enkelt att byta server om den du först valt inte fungerar med streamingtjänsten? Och går det fort nog för att ge bra bild?
  • Gaming. Likt Streaming är det vissa spel som blir tjuriga om de märker att du befinner dig på en VPN-uppkoppling. därför måste du kunna byta runt för att komma runt problemet.
  • Torrents. Vissa internetleverantörer blockerar olika torrentsidor och här är det viktigt att du har en bra tjänst som låser upp sidorna åt dig.
  • Anonymitet. Är anonymiteten viktigast för dig finns det en annan uppsättning krav att gå efter, vilket vi även tittar på.

Extrafunktioner

Beroende på användare är extrafunktionerna olika viktiga, men de är ändå intressanta att ta en titt på.

  • Fast IP-adress. Viktigt för vissa och en tjänst som ingår i vissa tjänster, men kostar extra hos andra.
  • Reklamblockering. Kan tjänsten blockera webbspårare eller reklam?
  • Hotskydd. Finns det inbyggda säkerhetsfunktioner för att blockera skadliga webbsidor, hålla koll på läckor och liknande?
  • Andra funktioner. Går det att köra vissa program utanför VPN-tunneln? Eller vad finns det för andra funktioner inkluderade? Exempelvis lösenordshanterare eller molnlagring.

Allt ovanstående och mer är sådant som vi går igenom när vi testar alla VPN-tjänster. Både för att du ska slippa göra det själv och för att du snabbt och enkelt ska kunna få reda på om en VPN-tjänst är rätt för dig.

Läs mer om vilka vi är som driver Om VPN