
Många VPN-leverantörer är nog med att påpeka i vilket land företaget har sitt säte, men varför? Spelar det egentligen någon roll? Vi reder ut.
Om du börjar läsa på om exempelvis NordVPN eller systertjänsten Surfshark ser du snabbt att moderföretaget är baserat i Panama. ExpressVPN är snabba med att poängtera sitt säte på Brittiska Jungfruöarna. Men varför det? Spelar VPN-leverantörens säte egentligen någon roll för dig som användare?
Det korta svaret är faktisk nej. Men som i många andra fall finns det såklart gråzoner och undantagsfall.
Varför spelar VPN-leverantörens land roll?
I grund och botten handlar det om integritet här. En VPN-leverantör kan lova guld och gröna skogar när det kommer till integritet och säkerhet. Till stor del kan såna påståenden backas upp av oberoende granskningar av företagets tjänster. Men i slutändan handlar det ändå om att du litar på det företags vars tjänst du köper.
Då kommer naturligtvis frågan vilka som eventuellt skulle kunna ha insyn och eventuellt åtkomst till data. Det är det som är kärnan i det hela.
När spelar VPN-leverantörens land roll?
När det kommer till stabila demokratier och i allmänhet utvecklade länder finns det lagar som säger att en regering inte får lägga sig i ett företags göromål. Så länge det inte gör något olagligt såklart.
Men det finns såklart länder där sådana regler spelar mindre roll. Kopplingen mellan kinesiska företag och den kinesiska staten är nog något du hört talas om tidigare. Ryska företag, med Kaspersky Lab som aktuellt exempel inom den här sfären, har också pekats ut att ha nära samröre med ryska staten. Sedan finns det såklart en hel del länder med tveksam inställning till allt från mänskliga rättigheter.
I såna fall är det solklart och viktigt att veta i vilket land VPN-leverantören sitter.
Vad har Schweiz, Panama och liknande med saken att göra?
Länder som Panama och Schweiz brukar ofta dyka upp i samband med skatteflykt och liknande. Det är för att de länderna håller sig utanför många internationella samarbeten, vilket i många fall underlättar att gömma undan pengar där.
Samma sak gäller flera andra internationella samarbeten, bland annat delning av data. I teorin innebär det att VPN-leverantören kan hålla den där “no logs policy”, eftersom det inte finns några aktiva samarbeten att dela data mellan ländernas polismyndigheter.
Samtidigt har det visat sig flera gånger att VPN-leverantörer i såna här länder samarbetar med polismyndigheter om så krävs. NordVPN sparar loggar om en amerikansk domstol beslutat om det, som exempel. Proton VPN har tidigare försökt överklaga sådana beslut, men fått vika sig till slut.
Bör jag vara orolig?
Egentligen inte. Oavsett om din VPN-leverantör utgår från Schweiz (som Proton) eller Sverige (som Mullvad) eller någon annanstans. Att du som privatperson vill skydda din egentliga IP-adress, smyga dig in på amerikanska Netflix eller liknande kommer inte få någon polismyndighet att kräva VPN-loggar om dig.
Om du däremot är en storspelare inom torrents eller ägnar dig åt olagliga aktiviteter medan du är uppkopplad mot ett VPN är det en annan sak. Men för vanliga privatpersoner kommer det aldrig vara ett bekymmer.
Sammanfattningsvis kan det finnas en poäng med att välja en VPN-leverantör baserad i ett land utan “utlämningsavtal” så att säga. Men det betyder inte att andra tjänster baserade i andra moderna länder är dåliga. Det betyder som synes inte heller att en Panama-baserad tjänst är helt skyddad från domstolsbeslut. Men såvida du inte gör upprepade rejäla övertramp är det nog få som kommer bry sig om vad du gör medan du är uppkopplad på VPN.