Test: Atlas VPN – Helt okej och med gratisversion

Daniel Hessel

Oväntat generös gratisversion

Enkel att använda

Bra upplåsning av streamingtjänster

Sopig granskning

Få funktioner

Inte speciellt snabb

Atlas VPN såg dagens ljus 2020, vilket gör det till en ganska ny tjänst. Samtidigt har den snabbt blivit en populär spelare tack vare en generös gratisversion.

Under 2021 köptes bolaget upp av Nord security, som även tillhandahåller NordVPN och Surfshark. Men hur bra gratis VPN har Atlas egentligen? Och hur bra är dess betaltjänst? Vi synar den i sömmarna.

Betyg – Atlas VPN

Användning & gränssnitt 4

Abonnemang & betalning 3

Hastighet & utbredning 3

Integritet & säkerhet 2

Användarscenarion 3

Extrafunktioner 2

Totalbetyg 2.8

Annons
Så testar vi VPN-tjänster

I korthet: Är Atlas VPN bra?

Atlas VPN finns som gratisversion, en ganska bra sådan dessutom. Premiumversionen är dessutom riktigt billig om du binder upp dig på längre bindningstider. Tjänsten har samtidigt fördelen med att vara extremt enkel, mest för att det inte finns så många funktioner. Inte lika illa som Google One VPN, men nästan.

Samtidigt är det enormt frustrerande att säga upp tjänsten. Det saknas också en vettig granskning av tjänsten och varken utbredning eller hastighet är i någon direkt toppklass.

Lättanvänt i brist på funktioner

Atlas VPN på en mac
Enkelt och lättanvänt

Atlas VPN har en ovanlig lösenordsfri inloggningsprocess. Det finns inget behov av att uppfinna och komma ihåg något jobbigt lösenord. Istället skriver du bara in din e-postadress och så får du inom kort ett mail med inloggningslänk.

Smart, men med vissa bekymmer. Du förutsätts till exempel klicka på länken på enheten som begär inloggningen, men det förutsätter att du har ställt in e-post på just den enheten. Med obegränsade anslutingar är det knappast något du gjort på alla enheter. I de flesta fall under vårt test verkade det inte spela någon roll vilken enhet vi öppnade länken i mailet på, men en gång blev vi stoppade.

Apparna till Windows, Mac, Android och Iphone/Ipad är väldigt enkla att hantera. Det finns en handfull inställningar för automatisk anslutning och Split tunneling-funktion till Windows och Android.
Serverlistan är rätt begränsad, men uppdelad mellan en standardlista, en lista över streamingvänliga servrar och en för multi hop och dubbelt VPN. Det finns däremot inga indikationer om hastigheter, utan det får du upptäcka själv.

Enda egentliga bonusfunktionerna är en övervakare för dataintrång och en malware-blockerare. Skriv in din mailadress och få notiser när den varit med i en läcka på nätet. Malware-blockeraren gör ett helt okej jobb, men hade gärna fått blockera annonser också.

Gratisversion – men är Atlas VPN billigt?

Atlas VPN finns som gratis VPN. Det är såklart väldigt trevligt och på vissa sätt är den mer generös än många andra. Samtidigt finns det såklart begränsningar. Det finns bara tre platser att ansluta till och du är begränsad till fem gigabyte datatrafik per månad. Multi hop eller streamingtjänster är bara att glömma, vilket du ändå behöver göra med den databegränsningen.

Tjänsten i sig är, i sina längre abonnemangsvarianter, riktigt billig. I skrivande stund landar treårsabonnemanget på strax under 20 kronor i månaden. Det är på nivå med vad Surfshark och Private Internet Access. Månadsabonnemanget ligger på runt hundringen, vilket är relativt lågt även det.

Atlas VPN skärmpumpar från en Iphone 13 Pro
Per Apples regler är Iphone-appen något stympad jämfört med Android

Samtidigt är uppsägning en fullständig huvudvärk. För att säga upp dit abonnemang måste du maila supporten. Det räcker inte med ett mail heller, utan du måste mer eller mindre tjata dig ur avtalet. Fullkomligt idiotiskt.

Hur snabbt är Atlas VPN?

Atlas VPN har färre än tusen servrar i knappt femtio länder. Det är förhållandevis lite, även när vi jämför med andra lågprisaktörer. Samtidigt blir vi ofta besvikna på hastigheten utanför Norden. Mot svenska servrar tickar det på i riktigt bra hastighet. Men det räcker med att vi ska åka över till brittiska öarna för att det ska åka ner till endast godkänt. över pölen till USA är det oväntat långsamt.

Lägg sedan till att det inte finns någon indikation i appen över vilka servrar som är snabba eller ej. Det måste du istället ta reda på själv.

Hur säkert är Atlas VPN?

Som standard använder Atlas VPN Wireguard som protokoll, vilket ger både snabb anslutning och en säker uppkoppling. Kryptering sker i form av AES-256, vilket även det håller bra standard.

Atlas VPN på en mac
Anslutningsknappen är lite humoristiskt hotfull

Vidare finns såklart en Kill Switch på plats. Däremot klarar den bara av att strypa uppkopplingen om något oväntat händer. Du måste själv in och återansluta för att saker ska börja fungera igen, vilket är lite störande.

Safeswap är Atlas namn på roterande IP-adress. På så sätt roteras din IP-adress varje minut för att öka din integritet. Du har dock bara ett fåtal serverplatser i världen att ansluta till med den funktionen. Samma sak gäller Multi hop, alltså att din VPN-anslutning går genom två VPN-servrar. Funktionen finns och ökar din integritet, på rejäl bekostnad av hastighet såklart. Även här är valen för vilka servrar du kan ansluta till begränsade.

När det gäller tjänsten som sådan finns en policy mot att spara loggar på plats, tillsammans med standardbatteriet av andra integritetslöften. Medan vi inte kunnat hitta några tecken på att det inte stämmer är mängden oberoende granskningar nära noll.

Skärmbilder av Atlas VPN till Android
Safe Browse till Android-appen av Atlas VPN

Hur funkar det med streamingtjänster?

Till skillnad från Cyberghost, som också har en avdelning för streamingvänliga servrar, fungerar faktiskt Atlas VPN på den fronten. Inte för att det egentligen behövs, för de flesta servrar vi ansluter till innebär inga större problem för att komma åt utländska streamingtjänster.

Netflix strular till och från, men ingen annan tjänst visar några problem.

Iphone 13 pro på ett marmorerat bord med Atlas VPN på skärmen

Skralt med extrafunktioner

Med en prislapp mellan gratis och jättebillig förväntar vi oss inga extrafunktioner egentligen och där får vi precis det vi betalar för.

Malware-blockeraren gör ett helt okej jobb. Den listar även hur mycket skadlig kod och tredjepartscookies den blockerar. Samtidigt hade det varit trevligt om den även blockerade annonser.

Övervakaren för läckta personuppgifter är en funktion vi hittar i mer eller mindre varenda VPN-tjänst (och även via sajter som HaveIbeenPwned). Bekvämt för att hålla koll, men knappast speciellt.

Oneplus 9 pro på ett marmorerat bord med Atlas VPN på skärmen

Slutsats: Atlas VPN är billigt men i övrigt godkänt

Atlas VPN skulle må bra av en rejäl granskning för att verkligen ge kött på benen för sina säkerhetspåståenden. I övrigt är det inget större fel på tjänsten.

Det är trevligt med ett gratisalternativ och längre abonnemang är riktigt billiga. Vi stöter inte på några direkta problem med uppkoppling eller sajter som beter sig konstigt heller. Samtidigt är hastigheterna och valmöjligheterna för uppkoppling knappast lysande.

Med Atlas VPN får du vad du betalar för – och egentligen är det inget fel med det.

Atlas VPN

Specifikationer

Antal enheter

Obegränsat

Antal servrar

750+

Baserad i

USA

Betalningsmöjligheter

Kreditkort, Google Pay, Paypal, Bitcoin

Extrafunktioner

Kill Switch, Split tunneling (Android, Windows)

Finns som gratis VPN

Ja

Hemsida

Atlas VPN

Kill Switch

Ja

Länder

49

Oberoende granskad

Begränsad

Plattformar

Windows, Mac, Android, Ios, IpadOS, Linux,, Kindle Fire, Android TV

Prenumerationspaket

1 månad, 1 år, 3 år

Pris 1 år

116 Eur (9,6 Eur/månad)

Pris 1 månad

9,69 Eur

Snitthastighet Storbritannien

45 Mbit/s (på 100 Mbit/s-lina)

Snitthastighet Sverige

80 Mbit/s (på 100 Mbit/s-lina)

Snitthastighet USA

23 Mbit/s (på 100 Mbit/s-lina)

Språk – sajt

Engelska

Språk – tjänst

Engelska

Streamingtjänster

Ja

VPN-protokoll

WireGuard IPSec/IKEv2

Annons
Jämförande test
Vad är VPN

Bästa VPN – Stort jämförande test

Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?