Test: ExpressVPN – Fullmatad VPN till mellanpris

Daniel Hessel

  • Många funktioner
  • Bred tillgänglighet

  • Lite rörigt gränssnitt
  • Enstaka uppkopplingsproblem

En av de mest populära VPN-tjänsterna på marknaden är tveklöst ExpressVPN. När vi testar är det inte svårt att förstå varför, även om det inte nödvändigtvis är den bästa VPN-tjänsten för alla.

Användning & gränssnitt 4

Abonnemang & betalning 4

Hastighet & utbredning 3.5

Integritet & säkerhet 4

Användarscenarion 4

Extrafunktioner 4

Totalbetyg 4

Annons
Så testar vi VPN-tjänster

I korthet: Är ExpressVPN bra?

ExpressVPN Windows
Det grundläggande gränssnittet är lättanvänt, här med Windows som exempel.

Absolut! En av de bästa VPN-tjänsterna skulle vi säga. Det gäller särskilt om du hoppar på tåget runt deras reaperioder och kan få tjänsten riktigt billigt över en längre period. 

ExpressVPN har alla funktioner du kan begära, plus några till. Samtidigt går det för det mesta snabbt och förhållandevis problemfritt. Dessutom går det att lägga in tjänsten på egentligen vilken maskin som helst, vilket gör den väldigt flexibel.

Just nu! Skaffa ExpressVPN för bara 69 kronor i månaden

Annons

Gränssnittet är lite av en flaskhals

ExpressVPN mac
Inställningarna i Mac-appen är enkla, men några funktioner saknas också.

När det kommer till gränssnittet i ExpressVPN ser det hyfsat likvärdigt ut på de flesta plattformar. Mac och Iphone har några funktioner färre, något ExpressVPN absolut inte är ensam om. Den biten beror troligen mer på begränsningar från Apples sida än illvilja från utvecklarna. Samtidigt gör det också gränssnittet lite mer överskådligt.

I sitt grundutförande är tjänsten ljus och ganska tydlig för de mest grundläggande funktionerna. Till skillnad från Cyberghost finns inga förval för exempelvis streaming, men det är samtidigt enkelt att välja land själv.

Jämförelsen med NordVPN, som är en av de huvudsakliga konkurrenterna, är oundviklig. Till Android och Windows blir det samtidigt tydligt vilken som är lite mer polerad. Medan det mesta känns självklart även i de lite djupare inställningarna hos Nord blir det inte fullt så tydligt hos ExpressVPN. Det är inte svårt egentligen, men under grundinställningarna känns det lite rörigare och mer tekniskt. Det kan göra det lite svårare för nybörjare att sätta sig in i specifika funktioner.

Samtidigt är det väldigt trevligt med valfriheten här. Sett till hur många plattformar som stöds är det mer eller mindre jämnt skägg med NordVPN och det är egentligen inget som saknas. Utöver mobiler och datorer kan du lägga till tjänsten på (bland annat) Xbox, Playstation, din router och smarta TV-apparater.

Läs även: Stort jämförande test av VPN-tjänster.
Annons

Billigt vid längre bindningstid

ExpressVPN Android
Android-appen har en hel del funktioner.

Är ExpressVPN billigt? Det beror lite på när du frågar så att säga. Deras månadsabonnemang är uppe på samma nivå som NordVPN och flera andra. Däremot måste vi påpeka att deras knapp för att stänga av återkommande betalningar är lite mer gömd än hos många andra, vilket känns en smula störande.

När det kommer till längre bindningstider funkar ExpressVPN en aning annorlunda än många andra. De abonnemangsformer som erbjuds är en, sex och tolv månader. Några alternativ för två år eller längre finns inte, vilket är ganska ovanligt. Det är just abonnemanget på ett år du kan hålla särskild utkik efter. Den reas ofta ut till relativt låga priser, vilket placerar ExpressVPN i en slags mellanklass prismässigt. I skrivande stund går ett åt för ungefär åttio kronor i månaden med en årsprenumeration. Hoppar du på tåget där är det en väldigt prisvärd VPN-tjänst.

Betalningsmässigt finner vi inga större överraskningar, utan det är i först hand kort, Paypal eller Bitcoin som erbjuds.

Oftast snabbt – Men med tvära stopp

ExpressVPN Iphone
Till Iphone är ExpressVPN en ganska enkel men effektiv historia.

Med en stor tjänst kommer många servrar, eller något i den stilen. ExpressVPN är en av de största VPN-leverantörerna och det märks genom antalet servrar och länder som erbjuds. De slår egentligen inga rekord, men samtidigt känner vi väl inte att något saknas på den här fronten.

Hastighetsmässigt har vi egentligen inget att klaga på. Mot svenska servrar blir inte hastighetstappet egentligen nämnvärd. Mot de två stora länderna, USA och Storbritannien, är det bra men samtidigt ganska varierat. Det gör att snittbetyget för hastigheter mot de länderna blir en smula lägre, även om det för den sakens skull aldrig är att beteckna som långsamt.

Däremot upplever vi andra hack i skivan när det kommer till tjänsten. Vi gissar att det oftast beror på leverantörens eget VPN-protokoll Lightway. Men det tar ofta en lite längre stund att ansluta till en server än hos många andra leverantörer. Nu pratar vi förvisso om sekunder, men fortfarande märkbart.

Följande saker ska vi säga sker ganska sällan, så det är inget vanligt problem. Men vi har även stött på att tjänsten kopplar ner sig vid enstaka tillfällen. med Kill Switch aktiverat betyder det att hela uppkopplingen går ner. Något vi i stort sett aldrig upplever med huvudkonkurrenten NordVPN. 

Samma sak gäller att få webbsidor att laddas korrekt. Här misstänker vi en lite väl aggressiv blockering av spårare, men det förekommer absolut här och där att sidor inte laddas som de ska.

Annons

Hur säkert är ExpressVPN?

ExpressVPN mac
Mac-appen är föredömligt enkel.

Utöver sitt eget open source-protokoll Lightway hittar du egentligen alla tänkbara VPN-protokoll i tjänsten. Även IKEv2, som många börjat ta bort då det är förlegat. Om inte annat ger det dig bra valmöjligheter om så krävs. I första hand är det dock OpenVPN och Lightway som används. 

Med i tjänsten finns både ett läckagetest för DNS och för IPv6. När det kommer till DNS kör de även sin egen DNS-tjänst med kryptering för extra säkerhet. Beroende på plattform kan du kolla efter WebRTC-läckor också.

När det kommer till anonymitet har du såklart ditt konto hos dem och de data som kan knytas till det. Samtidigt är det i stort sett bara Mullvad som gör saker på ett annorlunda sätt i det fallet.

Loggar hos ExpressVPN är en annan historia, som faktiskt är välkommen. Istället för att måla med breda penseln och hävda att de inte sparar några loggar alls har de gjort situationen väldigt tydlig. På deras hemsida finns en tydlig förklaring över vilka loggar som sparas, varför och hur. Samtidigt sparas inga loggar över din IP-adress eller hur tjänsten används rent praktiskt.

När det kommer till extern granskning av tjänsten arbetar expressVPN föredömligt aktivt med det. Under det senaste året har de genomgått granskningar av Ios och Android-apparna, loggningspolicyn, integritetspolicyn, Mac-appen, Linux-appen, Windows-appen och deras Trustedserver-teknik. Vidare har de ett buggletarprogram för vanliga användare, så granskad kan du absolut kalla tjänsten.

Bra för de flesta användare

ExpressVPN android
Android-appen innehåller en hel del funktioner, vilket är både bra och dåligt.

Integritetsdelen av ExpressVPN har vi gått in på ett par gånger tidigare. Om det är ditt främsta syfte med VPN kan vi konstatera att det är mer än nog för de flesta. Loggningspolicyn är robust och du kan betala med bitcoin, men har samtidigt ditt aktiva konto hos dem. Allt handlar väl om hur osynlig du vill bli, men för de allra flesta är det här mer än nog.

När vi ger oss ut på ntet i andra syften kan vi konstatera att det sällan innebär problem. 

De spel vi testat har inte reagerat nämnvärt på vår uppkoppling, men då har vi också mest hållit oss inom landets gränser.

När det kommer till streaming surnar amerikanska Netflix till någon gång ibland. Men efter ett serverbyte har det alltid rullat på som det ska. Brittiska tjänster som BBC innebär aldrig några problem för oss. Tjänsten listar samtidigt tydligt på sin sajt vilka streamingtjänster de låser upp, så att du vet redan från start.

Sett till de allra vanligaste anledningarna till att använda VPN är det helt enkelt inga problem med ExpressVPN, utan det fungerar som vi förutsätter att det ska göra.

Annons

Vilka extrafunktioner erbjuder ExpressVPN?

ExpressVPN aircove router
Aircove är en router med ExpressVPN förkonfigurerat.

Även om ExpressVPN inte är ensamma om saken har de faktiskt en “extrafunktion” som är lite ovanlig, nämligen egen hårdvara. Aircove kallas routern och är förkonfigurerad med ExpressVPN (en månad av tjänsten ingår… lite snålt). Routern i sig kostar strax över 2 000 kronor, men gillar du att pilla går det väldigt enkelt att lägga in tjänsten i de flesta vanliga routrar också.

Routern är samtidigt lite av den enda extratjänsten som finns här. i alla fall som du kan betala extra för.

Beroende på plattform har du en mängd inbyggda funktioner för att kolla hastighet, säkra uppkopplingen med kill switch (Network Lock på deras språk), split tunneling och en hel del mer.

Det finns ingen möjlighet till en statisk IP-adress. ExpressVPN riktar sig samtidigt hårt in på just VPN-tjänsten, så något tillägg med antivirus finns inte. Du hittar heller ingen övervakning och varning för om din mailadress eller liknande har läckt ut i något intrång.

På så sätt är ExpressVPN en renodlad VPN-tjänst. Samtidigt känns det då en smula paradoxalt att de har en lösenordshanterare med i tjänsten. Men den är bara tillgänglig till Android och Ios av någon anledning, vilket gör den mindre flexibel och användbar.

Är ExpressVPN något att ha?

Medan vi värderar problemfri vardagsanvändning högt och därför sätter NordVPN ett pinnhål högre är ExpressVPN absolut ingen dålig tjänst. Som allround-VPN är den tvåa i vårt jämförande test av bästa VPN och det av goda skäl. 

Antalet funktioner är på nivå med NordVPN, men det sker samtidigt på bekostnad av gränssnittet en smula. Grundfunktionerna är lätta att använda, men djupare än så känns lite rörigt. 

Medan hastigheterna och uppkopplingsmöjligheterna är riktigt bra här kan vi också konstatera vissa hack i skivan. Det tar ofta förhållandevis lång tid att koppla upp sig och att uppkopplingen går ner är ovanligt, men inte uteslutet. Samtidigt verkar annonsblockeringen gå lite väl hårt ibland, vilket stoppar webbsidor från att laddas stundtals. En typ av problem vi upplever betydligt mindre hos Nord.

Samtidigt är problemen relativt små i sammanhanget och ExpressVPN utmärker sig som en riktigt bra tjänst för de flesta ändamål. Se till att hugga den när de har sina reaperioder, för då blir det snabbt en väldigt prisvärd VPN-tjänst i mellansegmentet.

ExpressVPN

Specifikationer

Antal enheter

5

Antal servrar

3000+

Baserad i

Brittiska jungfruöarna

Betalningsmöjligheter

Kort, Paypal, Bitcoin

Extrafunktioner

Kill Switch, Split Tunneling, reklamblockering, malwareskydd, Fast IP

Finns som gratis VPN

Nej

Hemsida

ExpressVPN

Kill Switch

Ja

Länder

94

Oberoende granskad

Ja

Plattformar

Windows, Mac, Android, Ios, IpadOS, Linux, Router, Chromebook, Kindle Fire, Chrome, Microsoft Edge, Firefox, Apple TV, Fire TV, Roku, Smart TV, Nvidia Shield, Android TV, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series S/X, Playstation4, Playstation 5

Prenumerationspaket

1 månad, 6 månader, 12 månader

Pris 1 år

ca 1 600 kr (155 dollar)

Pris 1 månad

ca 135 kr (12,99 dollar)

Pris 6 månader

ca 625 kr (59 dollar)

Snitthastighet Storbritannien

50 Mbit/s (100 Mbit/s anslutning)

Snitthastighet Sverige

80 Mbit/s (100 Mbit/s anslutning)

Snitthastighet USA

50 Mbit/s (100 Mbit/s anslutning)

Språk – sajt

Svenska

Språk – tjänst

Svenska

Streamingtjänster

Ja

VPN-protokoll

Lightway, OpenVPN, IKEv2, PPTP, WireGuard, L2TP,


Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?

Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Långsamt VPN? Därför händer det och så här löser du det

Jämförande test
Vad är VPN

Bästa VPN – Stort jämförande test