Test: Google One VPN – Världens enklaste VPN

Daniel Hessel

Google One VPN är inte som andra VPN tjänster på många olika sätt. Beroende på din utgångspunkt och krav kan det vara precis det du letar efter. Men om du har några som helst specifika krav är det samtidigt en ganska knepig tjänst.

Under 2023 har Google uppdaterat sina abonnemang. Det gör att Google One VPN numera ingår i alla deras Google One-abonnemang, inte bara de dyrare. Bra för dig som vill ha en enkel VPN-tjänst i mobilen.

Google One VPN Android

  • Snabb
  • Superenkel att använda
  • Bra om du gillar googles molnlagring

  • Inget stöd för Mac/Windows/Linux
  • Går inte att köpa separat
  • I princip inga inställningsmöjligheter

Betyg – Google One VPN

Användning & gränssnitt 2

Abonnemang & betalning 2

Hastighet & utbredning 2

Integritet & säkerhet 3

Användarscenarion 1

Extrafunktioner 1

Totalbetyg 2

Så testar vi VPN-tjänster

I korthet: Är Google One VPN bra?

Trots att det kommer från företaget som övervakar allt du gör är Google One VPN en förvånansvärt seriös tjänst sett till integritet. Samtidigt är det den kanske enklaste VPN-tjänsten du kan hitta och en av de absolut snabbaste. Det är å andra sidan väldigt mycket ett specialfall på VPN-marknaden. Detta eftersom den inte kan köpas separat, bara fungerar med Android och Iphone/Ipad och egentligen inte erbjuder några som helst inställningar utövar en knapp för av och på.

Google One VPN  web

Extremt lättanvänd – om du hittar den

Google One VPN har ingen egen app, utan hittas och aktiveras via samlingsappen Google One (Android, Iphone/Ipad). Den appen används för privatpersoner för att hantera dina prenumerationer hos Googles molntjänst. Alltså är risken ganska stor att du aldrig ens hört talas om den, eftersom det inte är så mycket att hantera efter att du väl köpt extra lagring hos Google. I USA finns några extra förmåner kopplade till den prenumerationen, men på våra breddgrader är det lagring och VPN som finns där.

Appen i sig finns bara till mobila enheter. Det vill säga telefoner och surfplattor med Android och Apples Iphones och Ipads. Vill du ha VPN på en dator, router eller något annat får du kolla efter en annan tjänst.

Samtidigt är tjänsten rätt generös på så sätt att det inte finns någon begränsning för antal uppkopplade enheter. Så om du skulle råka ha en maskinpark på trettio mobila enheter som alla använder samma Google-konto finns det inga egentliga spärrar för att köra alla samtidigt.

Den enskilt största fördelen med Google One VPN är dess enkelhet. När du väl förstått att den ligger gömd i Google One-appen handlar det egentligen bara om att aktivera den så är allt klart. 

Till Iphone och Ipad är av/på den enda inställningen du kan göra. På en Android-enhet finns även en enklare Kill Switch och även Split tunneling för att låta enskilda appar ansluta till internet utan att gå via VPN-tunneln. Men efter det tar inställningarna slut även till Android.

Google One VPN  web

Hur mycket kostar Googles VPN?

Google One VPN är som sagt inte en fristående tjänst. Den är en del av prenumerationen Google One. Det är i sin tur namnet Google använder när du vill köpa extra utrymme till Google Drive, Google Foto och Gmail.

Som standard har du 15 gigabyte gratis hos Google för alla deras tjänster. Behöver du mer finns paketen Basic och Standard, som ger dig 100 respektive 200 gigabyte extra lagringsutrymme. Steget efter det kallas Google One Premium med ännu mer lagring. Google One VPN ingår från och med 2023 i alla betalda varianter av Google One. I det här testet har vi dock använt oss av just Premium-varianten, varpå vi refererar till den lite mer.

Google One Premium kostar 99 kronor per månad, eller 999 kronor per år (vilket blir 83 kronor per månad). Det finns inga längre bindningstider än så. Eftersom VPN-tjänsten ingår tillsammans med lagringen är det därför svårt att avgöra dess prisvärde. 

Om du redan använder Google Drive och företagets andra tjänster flitigt blir Google One således en trevlig bonus. Men vill du bara åt VPN-tjänsten är det en rätt dyr historia.

Google One VPN web

Hastighet och utbredning

Hur många servrar Google One VPN har är svårt att avgöra eftersom de inte kommunicerar några såna siffror. Tjänsten är till för att du ska maskera din IP-adress, inte för att fejka att du befinner dig i ett annat land eller liknande.

Ur det perspektivet får Google One VPN låga betyg i den här kategorin. Tjänsten ansluter till en server i samma land som du befinner dig i, utan att du kan påverka egentligen något alls.

Samtidigt kommer fördelen att Google One VPN är den i särklass snabbaste VPN-tjänsten vi testat. När vi mäter hastigheten är det i princip opåverkat. De få megabit per sekund som försvinner kan lika gärna bero på variationer i nätet och inget som påverkar surfhastigheten alls.

.

Google One VPN Iphone
Google One VPN på Iphone har i princip bara en av/på-knapp

Integritet och säkerhet

Integritet och Google låter lite som att försöka para ihop två magneter med samma poler. Företagets hela affärsidé bygger som bekant på att veta vad du gör på internet för att sedan kunna visa dig relevanta annonser baserat på den data de samlat in.

Därför är det lite av en paradox att se hur pass välbyggd den underliggande tjänsten faktiskt är.

I form av loggar sparas uppgifter om hur många anslutningar du gjort den senaste månaden. Det är en procedur många andra använder också för att hålla rätt på antalet uppkopplade enheter. Sedan är det ju förstås själva abonnemanget, som är kopplat till ditt övriga Google-konto och hela den biten. Om du premierar integritet är det alltså knappast Google du skulle titta på redan från start. Men för dig som redan använder Googles tjänster är det ändå förhållandevis lite som sparas sett till VPN-tjänsten. Ingen av loggarna sparar heller vad du gjort medan tjänsten varit aktiv.

Samtidigt är Google själva baserat i USA och måste därmed följa landets datalagringslagar.Tjänsten som sådan bygger på öppen källkod och kan granskas av den som vill. Under 2021 genomgick tjänsten en granskning gjord av NCC Group som var positiv. Det finns starka skydd mot intrång och att installera bakdörrar i systemet.

.

Google One VPN Android
Google One VPN kill switch och split tunneling på Android

Låser Google One VPN upp något?

Eftersom Google one VPN är en extremt enkel tjänst, mest till för att dölja din verkliga IP-adress medan du är ute på internet, är den inte gjord för att låsa upp något.

Som användare vet du inte ens själv vilken server som valts, eller vilken plats det ser ut att komma ifrån.

Av den anledningen gör den absolut ingenting när det kommer till att kunna titta på amerikanska Netflix eller liknande. Helt enkelt eftersom sådan funktionalitet saknas.

När det kommer till torrents och onlinespel ska vi inte påstå att vi stötte på några problem direkt. Men utan möjlighet att styra tjänstens uppkoppling är det inte mycket som går att göra åt saken om det skulle strula. Mer än att stänga av tjänsten då.

Den stora poängen med Google One VPN är att du ska kunna känna dig säker medan du kopplar upp dig mot exempelvis ett gratis wifi-nät. Med en VPN-anslutning igång riskerar dina uppgifter inte att hamna i händerna på någon som sitter och bevakar internettrafiken. Google One VPN skyddar din mobila enhet mot den typen av hot, men något mer avancerat än så gör den inte.

Google One VPN Android
Väl ansluten hittar du kontroller för Google One VPN i menyraden

Extrafunktioner

Eftersom Google One VPN i sig är en bonusfunktion i en annan tjänst är det kanske inte så förvånande att tjänsten inte kommer med några bonusfunktioner själv.

Tjänsten är som sagt extremt enkel att använda, med i stort sett en knapp för att aktivera eller deaktivera den. Android-appen erbjuder en kill switch och split tunneling för appar som eventuellt krånglar över VPN, men inget mer.

Samtidigt förstår vi det ut Googles synvinkel. Företaget lever på att leverera annonser, så att förvänta sig en reklamblockerare skulle mest vara kontraproduktivt. När det gäller internetsäkerhet har Google själva gjort en stor grej av sina funktioner för säker surf i webbläsaren Chrome. Budskapet från Googles sida är helt enkelt att du ska känna dig säker om du surfar med Google Chrome och att VPN-tjänsten erbjuder ett extra lager för det när du surfar på okända nätverk.

Google One VPN  Iphone
Du behöver egentligen bara tillåta att Googles VPN-tjänst läggs till för att vara igång.

En bonusfunktion

På många sätt förstår vi hela grejen med Google One VPN. Det är en bonusfunktion som kommer med företagets övriga tjänster och mest tänkt som ett ytterligare säkerhetslager för din telefon och surfplatta. Den gör inga försök att vara något mer än det.

Är du medveten om dess begränsningar och redan använder deras andra tjänster i stor utsträckning är det en trevlig bonus. Det är svårt att hitta en VPN-tjänst som är mer lättanvänd och hastigheterna vi får ut är imponerande.

Samtidigt finns som sagt inte ens en bråkdel av vad egentligen alla andra VPN-tjänster erbjuder. Du har ingen kontroll, inga val, ingen styrning. Den bara funkar helt enkelt.

Har du några som helst krav utöver att säkra upp ditt surfande på okända nätverk är Google One VPN inte för dig. Men om det skulle vara allt du behöver är det faktiskt en fullt godkänd tjänst.

Sett till vad det är för en VPN-tjänst skulle vi ha önskat oss stöd för åtminstone Windows och mac, bara för att täcka upp fler enheter. Men utöver det gör den exakt vad den säger att den ska göra… och verkligen inte ett uns mer än så. Vill du komma billigt undan, men få fler funktioner kan vi rekommendera Private Internet Access.

Google One VPN

Google One VPN

Specifikationer

Antal enheter

Obegränsat

Antal servrar

Okänt

Baserad i

USA

Betalningsmöjligheter

Kort, Google Pay

Extrafunktioner

Kill Switch (Android), Split tunneling (Android)

Finns som gratis VPN

Nej

Hemsida

Google One

Kill Switch

Ja (endast Android)

Länder

Ej möjligt att ställa in. Tillgänglig där Google One finns

Oberoende granskad

Ja

Plattformar

Android, Ios, IpadOS

Prenumerationspaket

1 månad, 1 år

Pris 1 år

999 kr

Pris 1 månad

99 kr

Snitthastighet Storbritannien

Ej uppmätt

Snitthastighet Sverige

97,7 Mbit/s på 100 Mbit/s-uppkoppling

Snitthastighet USA

Ej uppmätt

Språk – sajt

Svenska

Språk – tjänst

Svenska

Streamingtjänster

Nej

VPN-protokoll

Ej angivet


Guider
VPN på Apple TV

Så installerar du VPN på Apple TV

Guider
VPN Illustration

Vilka VPN-tjänster finns det?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
Mullvad VPN på en iphone

Så funkar VPN till iPhone – och så kommer du igång