Test: NordVPN – Riktigt bra premium-VPN

Daniel Hessel

  • Snabb och stabil
  • Många säkerhetsfunktioner
  • Bred tillgänglighet

  • Något underutvecklad Iphone-app

NordVPN är en av de riktiga storspelarna på VPN-marknaden och det är lätt att förstå varför när vi testar tjänsten. Huvudfunktionerna är enkla att använda oavsett plattform, men det finns mer att upptäcka för den som kräver mer.

Vi kommer upp i klassledande hastighet nästan oavsett vilkens server vi kopplar upp oss mot. Dessutom fungerar den bäst av alla när det kommer till att streama film och TV-serier med olika streamingtjänster.

Användning och gränssnitt 4.5

Abonnemang och betalning 4

Hastighet och utbredning 4.5

Integritet och säkerhet 4.5

Användarscenarion 4.5

Extrafunktioner 4

Totalbetyg 4.5

Annons

Erbjudande! Spara 63% på NordVPN

Så testar vi VPN-tjänster

I korthet: Är NordVPN bra?

Sett till användarvänlighet, stabilitet och funktioner anser vi att NordVPN presterar bäst av alla de VPN-tjänster vi har testat. Samtidigt är det här ett premiumval, så den är för den som inte är beredd att kompromissa på en enda punkt.

Du får precis vad du betalar för: driftsäkerhet, snabb hastighet, pålitliga funktioner, tryggad integritet – allt förpackat i ett användarvänligt gränssnitt som fungerar både i dator och mobiltelefon. Vi kan varmt rekommendera NordVPN. Trots namnet är tjänsten inte svenskt eller nordiskt, men NordVPN fungerar alldeles utmärkt i Sverige.

NordVPN
Vad är NordVPN? En VPN-tjänst såklart och en av de bästa vi testat.

Mångsidig och enkel att använda

Efter att ha skapat ett konto på företagets hemsida och valt abonnemangsform kan vi koppla upp totalt sex olika enheter som kan använda tjänsten på samma konto. Det är ganska standard och varken högt eller lågt i sammanhanget.

NordVPN finns tillgängligt till Windows, Mac, Android, Iphone och Linux. Det finns även stöd för att köras från din router (om själva routern har stöd för det). Genom att köra tjänsten genom din router kan du på ett sätt kringgå enhetsbegränsningen och skydda alla enheter i hemmet.

NordVPN erbjuder även ett flertal guider för att lägga in tjänsten på smarta TV-apparater, NAS-enheter, Xbox, Playstation och mycket mer.

Oavsett plattform ser tjänsten ganska lik ut. Det är bra för har du använt den på en enhet känner du snabbt igen dig när du byter till en annan. Huvudvyn fokuserar på den uppkoppling du har för stunden och en lista på länder där det finns tillgängliga servrar. På en dator kompletteras listan med en världskarta för att enkelt se dina alternativ.

Utöver länder, och specifika städer där det finns tillgängligt, har du förval för att fokusera på nedladdning, hastighet eller webbsurf. Däremot saknas förinställningar för streaming, men det behövs samtidigt inte för vi får det att fungera klockrent oavsett val. Tjänstens gränssnitt är helt enkelt väldigt lättanvänt och överskådligt.

För de med lite mer krav finns samtidigt en hel del extra strax bakom hörnet. Det mesta går vi igenom nedan. Men värt att lyfta fram är exempelvis meshnet, som låter dig skapa VPN-tunnlar direkt mellan enheter, reserverad IP-adress, en bra Kill Switch och ett inbyggt stöd för Onion-nätverket.

NordVPN Mac statistik
Du kan även få statistik över din användning. Exemplet här är från Mac-appen.

Så mycket kostar NordVPN

NordVPN finns tillgängligt i tre olika nivåer (NordVPN Standard, Plus och Komplett). Dessa tre kan köpas antingen månadsvis, årsvis eller för en tvåårsperiod.

VPN–tjänsten samt malware och annonsblockerare ingår i alla abonnemang. Plus-abonnemanget lägger till en lösenordshanterare (NordPass) och dataintrångskontroll, medan Komplett-varianten även lägger till en gigabyte krypterad molnlagring.

Standardpriserna för standardabonnemanget per månad ligger på 119 kronor per månad (128/141 kronor för Plus och Komplett). Givetvis blir det billigare om du tecknar upp dig på en längre period. Där landar grundpriset på standard-abonnemanget på ungefär 100 kronor i månaden (1 211 kr totalt) för ett år och 90 kronor per månad för två år (2 180 kr). Samtidigt har de väldigt ofta rabatter på de längre abonnemangen, där du kan spara 50 procent eller mer och även få ett par gratismånader med. För företag finns den specialanpassade varianten NordLayer.

NordVPN erbjuder ingen gratisversion. Däremot har de en 30 dagars prova-på-period där du kan få tillbaka pengarna om du inte är nöjd. Det gäller dock inte om du köpt via Apples App Store.

När det kommer till betalmöjligheter finns kortbetalning, Apple och Google Pay, Paypal och kryptovalutor som Bitcoin. I Sverige finns ännu inte möjligheten att köpa presentkort löst i butik.

Samtidigt är det enkelt att säga upp tjänsten. Det gör du via hemsidan, från antingen dator eller mobil. Genom att stänga av automatisk förnyelse löper abonnemanget under hela den tid du redan betalat för, utan att dra ett nytt belopp när den är slut.

Split tunneling i NordVPN
Givetvis finns stöd för split tunneling om du har det behovet. Här illustrerat i Windows-appen
Annons

Hur snabbt är NordVPN?

Sett till utbredning är NordVPN ganska heltäckande. Företaget erbjuder strax över 5 400 servrar i 60 länder, vilket borde täcka de flesta behov. I större länder finns det nästan alltid flera städer att välja på och även flera olika servrar i varje stad.

Ser vi till hastighet är NordVPN bland de snabbaste vi har testat. Hastigheten i vårt hemmanät påverkas inte nämnvärt oavsett om det är i Sverige, England eller USA vi kopplar upp oss mot. Oftast behöver vi bara ange ett land för att kunna surfa snabbt och det är bara någon enstaka gång vi stöter på en tjurig server och måste välja manuellt. När det kommer till att surfa med mobilen är det hittills bara Google One VPN som slår NordVPN i hastighet. Men samtidigt har Googles tjänst knappt en bråkdel av de funktioner som erbjuds här.

NordVPN är också enormt stabil. Trots inbyggd Kill Switch och skydd mot DNS-läckage stöter vi nästan aldrig på några direkt märkbara hack med tjänsten aktiverad. Inte ens när vi surfar mobilt och går från wifi-nät till mobildata, vilket våra tester visar att andra tjänster kan ha problem med. Samtidigt har vi heller inte stött på att webbsidor eller appar slutat funka, vilket annars är ett vanligt problem.

Nordvpn mac karta
Med världskartan blir det enkelt att navigera. Här illustrerat i Mac-appen.

Hur säkert är NordVPN?

Rent legalt utgår NordVPN från Panama. Detta för att landet inte har några lagar kring datalagring eller är med i internationella datasamarbeten som Five eyes eller Fourteen eyes. Bolaget i sig är ursprungligen från Lettland och grundades 2012.

När du blir kund hos NordVPN skapar du ett konto med din mailadress. Det i kombination med övervägande spårbara betalmedel får nog de allra mest integritetskrävande att rynka på näsan. Men är du bekväm med den biten ser det faktiskt rätt bra ut efter det.

Placeringen i ett land utan lagar kring datalagring gör att NordVPN kan hålla en bra policy mot att spara loggar över användningen av tjänsten. Det påståendet backas upp av en granskning gjord 2020 av Pricewaterhousecooper (PwC) som inte hittade några spår av sparade loggar.

Väl inne i tjänsten finns det flera delar som håller dig skyddad. Kryptering kommer i form av AES-256-GCM och de använder sina egna DNS-servrar för att dölja din surfning från tredje part. Där hittar du även ett läckagetest för DNS för att se om du är helt säker. 

Dubbel VPN

För dig som vill ha ett extra lager anonymitet erbjuds såväl dubbel VPN (för Windows, Mac och Android) som Onion-koppling. Det första är ganska långsamt, men innebär att din trafik går genom två servrar med omkryptering mellan för att vara extra dold. Onion-kopplingen går via Nords VPN-servrar till en Onion-router för att även där maskera din trafik dubbelt.

Kill switch finns också inbyggt, två stycken faktiskt. En vanlig, som kapar din internettrafik om uppkopplingen går ner. Sedan finns det en extra, som automatiskt stänger ner dina uppkopplade appar och nätet skulle gå ner.

När det kommer till VPN-protokoll som stöds är det i huvudsak Open VPN och företagets egna Nordlynx som erbjuds (med IKEv2 lite vid sidan av). Nordlynx bygger på Wireguard-protokollet, men har anpassats en smula av NordVPN. Det ger en bra säkerhet i grunden, medan hastigheterna ska vara lite högre än Wireguard som standard. Ett påstående vi är benägna att hålla med om.

När det kommer till utomstående granskning har NordVPN genomgått flera sådana. Android-appen är certifierad av ioXt Alliance med hänsyn till bland annat kryptering och nätverkssäkerhet. Samtliga appar har även granskats av VerSprite och NordVPN har ett aktivt buggletarprogram för att snabbt kunna upptäcka och åtgärda hål eller buggar.

NordVPN Android
Till Android ser det ungefär likadant ut som till dator.
Annons

Funkar NordVPN för streaming och spel?

Med en stabil och snabb tjänst i botten är vi knappast förvånade över hur NordVPN presterar i våra enskilda test.

I vårt test av streamingtjänster stötte vi faktiskt inte på några problem med vare sig amerikanska tjänster som Netflix, Amazon Prime Video eller Disney+. Ofta brukar någon av dem strula och kräva ett serverbyte för att komma igång, men här fungerade det direkt alla gånger vi testade.

Samma sak gäller de brittiska tjänsterna, med BBC iPlayer i spetsen. Även där fungerade det felfritt samtliga gånger vi testade.

När det kommer till torrents och P2P är det inte tillgängligt på alla servrar, men hyfsat tydligt uppmärkt vilka som stödjer det. Det gör den biten av att använda VPN väldigt enkel.

Sett till onlinespel handlar det på våra breddgrader mest om att maskera IP-adressen snarare än att komma åt andra länder. Av den anledningen testade vi främst mot svenska servrar under spelsessioner. Även där upplevde vi inga nämnvärda problem med uppkopplingen, även om de mest laggkänsliga eventuellt kan ha åsikter där.

När det kommer till att surfa anonymt har vi redan gått igenom det mesta och kan konstatera att det är riktigt bra. Det är själva kontoskapandet och betalningen eventuellt, men själva tjänsten erbjuder det mesta du kan begära.

NordVPN Iphone
Iphone-appen saknar en del funktioner, men är lätt att använda

Extrafunktioner

När det kommer till extrafunktioner finns det som sagt en hel del relaterat till just VPN-tjänsten. Där hittar du bland annat dubbel kill switch, möjlighet till reserverad IP-adress, Meshnet, DNS-läckagetest, Split tunneling och dubbel VPN-anslutning. Väldigt många funktioner helt enkelt.

Den reserverade IP-adressen kostar extra om du betalar per månad eller väljer det billigaste paketet, men ingår i ett- och tvåårsplanerna. 

Även lösenordstjänsten NordPass ingår i de dyrare paketen, men kan också köpas helt separat om du vill. Lagring online på en terabyte ingår också i en tjänst som de döpt till NordLocker.

Vidare i tjänsten finns även blockering av reklam, skydd mot malware och även möjlighet att undersöka din mailadress för att se om den läckt ut i något dataintrång hos någon tjänst.

Alla extrafunktioner hos NordVPN är väldigt hårt knutna kring just VPN. Det känns å ena sidan smart och renodlat. Å andra sidan kanske du är ute efter en tjänst som kombinerar exempelvis VPN med brandvägg eller antivirus och då är det lite värre ställt.

Nordvpn mac inställningar
Exempel på inställningar till Mac

Slutsats – Är NordVPN en bra tjänst?

NordVPN är vårt toppval när det kommer till VPN-tjänster. Säkerheten i botten är solid och den solida känslan följer med även vid användning. Det är svårt att hitta en snabbare tjänst som dessutom fungerar så pass smärtfritt vid exempelvis streaming. Ovanpå det är apparna väldigt lätta att använda för att komma åt grundfunktionerna och samtidigt ganska väl anpassade för de med extra krav. Iphone-appen saknar en del funktioner jämfört med de övriga, men utöver det är tjänsten som sådan bäst i test.

Det som kan vara en nackdel är det generellt lite högre priset för tjänsten. Att hitta en billigare VPN-tjänst som fungerar  bra eller helt okej genomgående är lätt. Samtidigt får du verkligen vad du betalar för med NordVPN.

Annons

NordVPN

Specifikationer

Antal enheter

6 samtidigt

Antal servrar

5600+

Baserad i

Panama

Betalningsmöjligheter

Kort, Google Pay, Apple pay, Paypal, Kryptovalutor

Extrafunktioner

Kill Switch, Split Tunneling, reserverat IP, meshnet, reklamblockering, malwareskydd, DNS-läckagetest mm

Finns som gratis VPN

Nej (30 dagar pengarna tillbaka-garanti)

Hemsida

NordVPN

Kill Switch

Ja (dubbel)

Länder

60+

Oberoende granskad

Ja

Plattformar

Windows, Mac, Android, Ios, IpadOS, Linux, Chrome, Firefox, Android TV, Amazon Fire Stick, Xbox Series X, Xbox One, Playstation 4, Playstation 5, Router, Oculus Quest, Raspberry Pi, Chromebook, Chromecast, Amazon Kindle Fire

Prenumerationspaket

1 månad, 1 år, 2 år

Pris 1 år

1 211 kr (Standard)

Pris 1 månad

119 kr (Standard)

Pris 2 år

2 180 kr (Standard)

Snitthastighet Storbritannien

87 Mbit/s på 100 Mbit/s-lina

Snitthastighet Sverige

92 Mbit/s på 100 Mbit/s-lina

Snitthastighet USA

70 Mbit/s på 100 Mbit/s-lina

Språk – sajt

Svenska

Språk – tjänst

Engelska

Streamingtjänster

Ja

VPN-protokoll

Open VPN, Nordlynx, IKEv2

Annons

Guider
Laptop VPN

När bör jag använda VPN? Och när ska jag låta bli?

Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Långsamt VPN? Därför händer det och så här löser du det

Guider
Gratis vpn fördelar och nackdelar

Gratis VPN – Fördelar och nackdelar

Guider
VPN ordlista

VPN-ordlista – Alla termer du behöver ha koll på