Test: Private Internet Access – Oftast bra budgetalternativ

Daniel Hessel

Private internet Access, eller PIA, dyker ofta upp som en av de billigare VPN-tjänsterna. I alla fall när du tittar på lite längre abonnemang. Trots det låga priset finns det faktiskt en hel del att tycka om här. Men det visar sig också att det beror helt och hållet på vilken plattform du använder.

  • Billig vid längre abonnemang
  • Oftast snabb
  • Många samtidiga användare

  • Mac-appen är fullständigt vilda västern
  • Animationer segar ner Android-appen
  • Ojämna hastigheter

Betyg – Private Internet Access

Användning och gränssnitt 4.5

Abonnemang och betalning 4.5

Hastighet och utbredning 3

Integritet och säkerhet 4

Användarscenarion 3.5

Extrafunktioner 4

Totalbetyg 3.5

Specialerbjudande! Skaffa PIA för bara 21 kronor i månaden

Annons
Så testar vi VPN-tjänster

I korthet: Är Private Internet Access bra?

Det korta svaret efter en längre testperiod är, ja… så länge du inte ska använda tjänsten på en Mac. Till den plattformen verkar tjänsten skjuta åt alla håll samtidigt, vilket gör att inget fungerar som tänkt.

Till övriga testade plattformar rullar det däremot på riktigt bra för det mesta. Gentemot framför allt USA har vi ganska ojämna hastigheter, men överlag går det i godkänd hastighet och med önskat resultat genomgående.

Private Internet access, PIA, på Android
Hela starstidan i mobilapparna kan ordnas efter eget tycke. Nördigt, men kul.

Bra för alla – utom Mac

Private Internet Access finns som app till de stora systemet. Till routrar, spelkonsoler och smarta TV-apparater är tjänsten tillgänglig via DNS, ungefär som det brukar vara i de fallen alltså.

Apparna till Android och Iphone är för det mesta lättanvända, men har också en rolig detalj vi inte sett förut. Startsidan kan nämligen ordnas helt efter eget tycke. Det betyder att du kan ha den så ren som det bara går, eller så siffernördig som du önskar. Riktigt kul.

Just Android-appen lider däremot av en hel del långsamma animationer. Det innebär att det oftast tar någon sekund när ett menyelement ska glida in eller ut ur bild innan du kan fortsätta. Appen är inte långsam, men animationerna gör att den upplevs som det.

Windowsappen är inte lika anpassningsbar, men fullt duglig. Gränssnittet är inte det enklaste i klassen, men hyfsat enkelt att följa. 

Även Mac-appen ser likvärdig ut och har oväntat många funktioner jämfört med många andra VPN-tjänster.

Trots tjänstens generellt låga pris är antalet uppkopplade enheter riktigt generöst. Tio enheter kan använda tjänsten samtidigt. Det gör att de flesta enheter hos en familj kan använda samma konto utan att det måste bli trångt.

Något som däremot är lite dumt är språkstödet. Sajten finns på alla nordiska språk, vilket är trevligt. Tjänsten i sig finns på alla nordiska språk, utom svenska, vilket är mindre trevligt.

Till både Mac och Windows är huvudfönstret enkelt och snyggt

Riktigt billig VPN-tjänst

Det finns en nackdel med Private Internet Access och det är uppsägningen av abonnemanget. Eller snarare den automatiska förnyelsen. Det är inte en funktion du behöver använda speciellt ofta, men företaget har verkligen gjort allt för att dölja funktionen på sin webbsajt (Subscription overview och så en pytteliten menyknapp bredvid den lika pyttelilla texten om när abonnemanget förnyas). När du väl hittat den tar det dessutom ett par steg extra jämfört med konkurrenterna att säga upp tjänsten.

Private Internet access, PIA, auto renewal
Ett bra exempel på hur du inte bygger funktionen för att avsluta abonnemang

Men det som är det stora dragplåstret är prislappen. Eller snarare, prislappen när du väljer treårsabonnemanget. Med det blir kostnaden omkring 20 kronor i månaden (70 euro totalt), vilket är riktigt billigt. Även alternativen för en månad och ett år ligger ett hack under snittet, men där är skillnaden mer försumbar.

När det kommer till betalmöjligheter handlar det främst om kort, Paypal eller Bitcoin. Inga större konstigheter helt enkelt. 

När det gäller en gratis variant av Private Internet Access finns det, typ. Mobilappen erbjuder sju dagars gratis provperiod. Tjänsten i stort finns inte som gratistjänst, men har en 30 dagars återbetalningsgaranti åtminstone.

I sammanhanget bör det också nämnas att Private Internet Access ägs av företaget Kape, som även äger ExpressVPN, Cyberghost och Zenmate.

Annons
Private Internet access, PIA, till windows
Det går att expandera huvudfönstret till Windows och Mac för att få betydligt mer infromation.

Ojämn hastighet och struligt till Mac

Private Internet Access har ungefär 3 500 servrar i 84 länder, vilket absolut är godkänt. Som standard i appen ordnas alla servrar efter hur snabb responstid (ping) de har. Även det är trevligt och stämmer rätt hyfsat så länge vi befinner oss i samma land eller i närliggande länder. 

Ute i Europa får vi för det mesta riktigt bra hastigheter, med Sverige som snabbast såklart. Ett hopp över engelska kanalen sänker hastigheten en del, men inte så att det egentligen stör.

Värre är det i USA. Oavsett enhet stämmer den uppgivna svarstiden nästan aldrig med våra egna mätningar. Samtidigt kan två enheter, uppkopplade på samma nätverk och till samma server i USA få helt olika mätvärden. Svajigt är bara förnamnet.

Till Windows och mobila enheter fungerar däremot stabiliteten helt okej och vi stöter inte på några allvarliga problem under surfningen. Till Mac är det dock hela havet stormar.

Vi har provat oss fram på tre olika Macar och olika användarkonton på dessa och samma problem uppstår på samtliga. Dels verkar annonsblockeringen vara påslagen oavsett vi vill det eller ej, vilket i och för sig är ett mindre problem. Dels slutar alla webbläsare svara och ladda sidor till synes helt på måfå, oavsett server vi är uppkopplad mot och oavsett land. En temporär lösning som vi hittat efter många försök är att byta DNS-tjänst i appen. Då brukar det rulla igång en stund och fungera precis som till de andra plattformarna. Efter allt mellan fem och 30 minuter är vi däremot tillbaka till att det tar tvärstopp. 

Om du eller någon annan som kommer att dela på kontot använder Mac kan vi därför inte rekommendera Private Internet Access. Men tjänsten fungerar betydligt bättre till andra plattformar.

Private Internet access, PIA,  till Android
Kill Switchen finns inbyggd i Android numera, så det är inte en funktion hos Private Internet access egentligen.

Hur säkert är PIA?

Private Internet Access har en pytteliten funktion som känns väldigt enkelt, men som vi är förvånad över att fler inte använder. Du tilldelas nämligen ett slumpmässigt användarnamn. Istället för att, som vanligt, logga in med mailadress och lösenord tilldelas du ett nummer som användarnamn.

En liten grej och kanske obetydlig. Men att du inte behöver använda din mailadress som användarnamn ger ju alltid ett visst integritetsskydd om Private Internet Access skulle hackas i framtiden.

Nu tror vi inte att tjänsten kommer göra det direkt. Med samma ägare som ExpressVPN är tjänsten duktig på att få sina funktioner granskade av externa aktörer.

När det kommer till tjänsten i sig ser det bra ut, för det mesta. Några loggar som kan bindas till person sparas inte och krypteringarna är moderna. Samtidigt finns multi-hop, alltså att din trafik ruttas och krypteras genom två servrar, om du vill känna dig extra säker.

Något som känns lite bekymrande däremot är att det automatiska läget gärna använder sig av IKEv2-protokollet. Inte alltid, men ofta. Detta trots att flera andra leverantörer, systertjänsten ExpressVPN inkluderad, har tagit bort protokollet för att det anses gammalt och osäkert.

Private Internet access, PIA,  till Iphone
Hyfsat rent och enkelt i Iphone-appen
Annons

Användarscenarion

När det kommer till streaming gör Private Internet Access lite samma klavertramp som Cyberghost när det kommer till märkning av servrar.

Vissa av dem är nämligen uppmärkta som lämpade för streaming. Det låter ju bra, i teorin. Precis som med Cyberghost visar det sig att de streaming-märkta servrarna är de som nästan alltid ställer till problem och inte låter upp material.

När det kommer till andra servrar i exempelvis USA funkar det för det mesta bra med Private Internet Access och utländska streamingtjänster. Just USA blir ju samtidigt lite av ett frågetecken eftersom hastigheterna fluktuerar så mycket. Du kan titta, men har du krav på snabbast möjliga uppkoppling för att strömma 4K HDR-material finns det inga garantier.

Om du av en eller annan anledning vill använda VPN medan du spelar spel är det lite samma sak. Håller du dig inom Sverige får vi rätt låga svarstider och höga hastigheter. Men vi skulle inte rekommendera Private Internet Access om du behöver ansluta utanför Norden. Åtminstone Storbritannien har ganska höga svarstiden (med snabb hastighet) och USA har helt bedrövliga svarstider.

När det kommer till P2P och torrents sätter inte Private Internet Access upp några begränsningar. Vissa tjänster kan ha specifikt uppmärkta servrar för den typen av trafik, men det slipper vi här.

För den anonyme är tjänsten i sig bra, särskilt med multi-hop. Det slumpmässiga användarnamnet känns som ett extra lager anonymitet också. Men det är ingen Mullvad VPN på den fronten, så mycket kan vi konstatera.

Private Internet access, PIA,  till Mac
Exempel på inställningarna i Mac-appen

Extrafunktioner i Private Internet Access

Med lågt pris kommer… tilläggstjänster! stundtals riktigt korkat implementerade tilläggstjänster dessutom.

I appen finns det mesta du kan behöva. Split tunneling, Kill Switch, reklamblockerare och multi-hop ligger med som standard. På det stora hela känns tjänsten väldigt välutrustad i allmänhet.

Men eftersom priset är så lågt kommer du behöva betala en femtiolapp extra i månaden (ungefär) om du vill ha statisk IP-adress.

Om du skulle vilja ha Antivirus erbjuds även det för en extra femtiolapp (ungefär) i månaden. Nackdelen här är att du måste bestämma dig för om du vill ha antivirus redan från start. Den biten är nämligen enbart en tilläggstjänst och kan enbart läggas till när du tecknar ett nytt abonnemang. Det finns ingen som helst möjlighet att lägga till den tjänsten i efterhand. Helt och hållet hål i huvudet.

Private Internet access, PIA, smart DNS-tjänst
Vill du ha VPN på Applte TV, PS5 eller en smart TV? Private Internet access har stöd för det också.

Slutsats: Är PIA en bra VPN-tjänst?

Det hade kunnat vara några små plumpar i protokollet för en annars riktigt vass VPN-tjänst. Men sen kommer Mac-appen och välter ut hela bläckhornet istället.

Helt enkelt: Private Internet Access är en jättebra VPN-tjänst som är billig, generös och funktionsfylld. Har du en eller flera Macar med i mixen av enheter kan vi absolut inte rekommendera tjänsten. Men är ditt hem Mac-löst är det här ett fantastiskt budgetalternativ.

Annons
Bästa budgetval

Private Internet access (PIA)

Specifikationer

Antal enheter

10

Antal servrar

3500

Baserad i

USA

Betalningsmöjligheter

Kort, Paypal, Bitcoin

Extrafunktioner

Statiskt IP (kostar extra), Antivirus (kostar extra), Kill Switch, multi-hop, Split tunneling

Finns som gratis VPN

Til mobil (7 dagers prøveperiode)

Hemsida

PIA

Kill Switch

Ja

Länder

84

Oberoende granskad

Ja

Plattformar

Windows, Mac, Android, Ios, IpadOS, Linux, Router, Chromebook, Kindle Fire, Chrome, Microsoft Edge, Firefox, Apple TV, Fire TV, Roku, Smart TV, Nvidia Shield, Android TV, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series S/X, Playstation4, Playstation 5

Prenumerationspaket

1 månad, 6 månader, 2 år

Pris 6 månader

41 Euro (3,1 euro/månad)

Pris 1 månad

11,69 euro

Pris 2 år

52 Euro (1,8 Euro/månad)

Snitthastighet Storbritannien

60 Mbit/s (på 100 Mbit/s uppkoppling)

Snitthastighet Sverige

83 Mbit/s (på 100 Mbit/s uppkoppling)

Snitthastighet USA

30 Mbit/s (på 100 Mbit/s uppkoppling)

Språk – sajt

Svenska

Språk – tjänst

Engelska

Streamingtjänster

Ja

VPN-protokoll

Open VPN, Wireguard, IKEv2


Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?