- Obegränsat antal användare
- Många funktioner
- Oftast snabb
- Lite väl aggressiv reklamblockerare
- Stundtals laddningsproblem till Mac
Det må vara samma ägare bakom premiumtjänsten NordVPN och Surfshark. Men den senare ska visa sig vara betydligt mer än en billig kopia. Det finns lite grus i maskineriet, men på det stora hela är Surfshark en fantastisk tjänst.
Så testar vi VPN-tjänster
I korthet: Är Surfshark bra?
På de längre abonnemangen är det inte många kronor som skiljer per månad mellan Surfshark och Private Internet Access. Den senare är billigare, men har färre funktioner och är tjurigare till Mac. Av den anledningen är Surfshark ett riktigt bra budgetval inom VPN.
Just nu kostar Surfshark 2.49 euro i månaden

Lättanvänd och med smart Android-funktion
Den enskilt största fördelen med Surfshark är att det inte finns någon begränsning i antal användare per konto. Systertjänsten NordVPN begränsar sig till sex anslutna enheter samtidigt, ExpressVPN till endast fem. Private Internet Access är hyfsat generösa med tio anslutningar. Men Surfshark klarar sig som sagt utan gränser, vilket gör att du inte behöver fundera på hur många enheter som använder tjänsten.
Det gör Surfshark perfekt för familjer, men också mindre företag som vill ha en enkel och billig lösning för alla användare.
Utbredningen över plattformar får anses fullgod. Mac, Ios, Android och Windows finns såklart, liksom Linux och Chromebook. Alla andra plattformar, som routrar, TV-apparater och spelkonsoler går att få in via DNS.

Tjänsten ser hyfsat likartad ut till alla enheter. Mac-versionen är lite mer avskalad än Windows-versionen, men annars känner du igen dig. Både Mac och Windows lider av ett utpoppande menyträd som blockerar huvudfönstret i tid och otid, men det går att vänja sig vid.
Android-appen har en fiffig funktion där du kan hoppa över telefonens GPS-data för att istället använda positionsdata från den server du använt. Tyvärr funkade det inte för att lura Pokemon Go att vi var i ett annat land (för att fånga regionsspecifika pokemons). Men för spårare är det ett bra sätt att hålla dig lite mer dold.
För det mesta är apparna lätta att använda. Samtidigt gör mängden funktioner att alla lager under huvudfönstret kan kännas en smula överväldigande för nybörjare.
Är Surfshark ett billigt VPN?
Vill du prova Surfshark gratis går det utmärkt i de flesta fall. Mobilapparna och Mac-appen har en sju dagar lång provperiod. Varför samma inte finns till Windows vet vi dock inte. Samtidigt har du 30 dagars öppet köp om du skulle vara missnöjd.
Betalningsmöjligheterna är en aning utökade jämfört med snittet. Främst genom användandet av Amazon och Google Pay. Vi hade heller inga problem att hitta uppsägningen, något som kan vara problem annars.

Som med de flesta VPN-tjänster har Surfshark rea nästan hela tiden. Det betyder att deras två år långa abonnemang landar en hårsmån över Private Internet Access per månad (PIA är ungefär 20 kronor per månad, Surfshark ungefär 23). Den längre abonnemangstiden gör tjänsten otroligt billig och prisvärd. Att betala per år drar upp månadskostnaden, men är ändå hyfsat prisvärt. Priset per månad ligger tiotalet kronor under NordVPN och ExpressVPN, så där blir det inte superbilligt direkt.
Vill du känna dig lite extra säker kan du uppgradera abonnemanget till Surfshark One. För ungefär 15 kronor extra i månaden får du då inbyggt antivirus till Windows, Mac och Android. Dessutom kan du få realtidsuppdateringar om din mailadress eller dina kortuppgifter läckt ut i något intrång, samt en skyddad sökfunktion. Surfshark One gör att tjänsten hamnar på omkring 40 kronor i månaden, men kan vara värt det om du vill slippa hantera två prenumerationer.
Utbrett och snabbt – men lite tunnsått
Surfshark skryter gärna med att ha servrar i över hundra länder. Det är i runda slängar 20 länder mer än vad många andra anger. Samtidigt ligger serverantalet på 3 200 stycken, vilket är ganska standard. Vi får nog erkänna att det märks. För i många länder finns det bara en anslutningspunkt, där andra tjänster erbjuder flera olika städer.
Samtidigt spelar det mindre roll i praktiken. För om det är något Surfshark ärvt från NordVPN så är det hastigheten. Sett till enbart hastighet får vi ut riktigt bra hastigheter över de flesta servrar. Svarstiden kan svaja en aning mellan servrar, men är oftast fullt godkänd även den.
Såväl till Windows som till Mac stöter vi däremot på några stoppklossar i form av att sajter slutar ladda. Det brukar för det mesta avhjälpas med att byta server, men någon enstaka gång, till Mac, har vi varit tvungna att stänga av tjänsten en stund tills den skärpt sig. De händer förhållandevis sällan, men ofta nog för att vara lite störande.

Vissa servrar, vilket varierar beroende på tillfälle, står uppmärkta med svarstider för att du ska kunna välja den för tillfället piggaste. Samtidigt är det långt under hälften av servrarna som står uppmärkta med svarstider, så det är inte helt användbart.
En annan sak som är en smula störande är reklamblockeraren, som är lite väl aggressiv. Med den påslagen är det förhållandevis ofta som exempelvis kommentarsfält på vissa sajten inte laddas. Enstaka sidor laddas inte alls, exempelvis Linkedin, med blockeringen igång.
Tur i oturen i samband med det är en Split tunneling-funktion som är lite mer avancerad än snittet. Istället för att enbart släppa igenom hela appar kan du välja enskilda hemsidor som inte ska gå över VPN (och därmed inte heller drabbas av den nitiska annonsblockeraren). Smart, men vi hade helst sett att det inte behövdes i det fallet.
Integritet och säkerhet
Surfshark följer samma devis för konton som de flesta andra VPN-tjänster. helt enkelt att din mailadress är detsamma som ditt användarnamn. Mullvad och Private Internet Access är två bra exempel, där din mailadress inte är direkt kopplad till ditt VPN-konto, något som är bättre för dig med integritetskrav.
Samtidigt är det inget större fel på tjänsten. Uppkopplingen skyddas av rejäla krypteringar och om du vill minska din spårbarhet finns alltid multi-hop. Det innebär helt enkelt att du går genom två VPN-servrar, med dubbel kryptering som följd, för att anonymisera dig mer. Även GPS-spoofingen för Android är trevlig ur spårningssynpunkt.

När det kommer till externa granskningar får vi däremot säga att Surfshark ligger lite sämre till än snittet. Det finns en granskning av servrarna från 2021, men frånsett det är det faktiskt lite tunnsått.
Sett till loggar sparar Surfshark inga loggar enligt dem själva. Det är precis samma sak som alla andra lovar också. Surfshark är samtidigt väldigt tydliga med vilka loggar de faktiskt sparar, hur och varför. I de fall internationella datasamarbeten kommer i spel kan det sägas att Surfshark är baserat i Nederländerna och därmed, åtminstone till viss del, är med i en av dem.
Riktigt bra för streaming
Precis som ExpressVPN är Surfshark tydliga med vilka streamingtjänster de låser upp. Samtidigt går inte Surfshark i fällan med att märka upp specifika streaminganpassade servrar.
Att märka upp servrar som speciellt anpassade för streaming, torrents eller något annat brukar nämligen funka ganska dåligt har vi märkt. Cyberghost är tydliga med det som exempel och resultatet är att merparten av deras uppmärkta servrar strular med just streaming.
Surfshark hoppar över det och resultatet är att vi sällan har problem med att låsa upp utländska streamingtjänster. Vi blir stoppade någon enstaka gång bara, då ett serverbyte räckte för att komma runt det.
Hastigheten och de överlag låga svarstiderna gör även att Surfshark kan anses extra lämpligt för att användas vid gaming.
Den mer avancerade split tunneling-funktionen i kombination med att Surfshark inte har några uttalade begränsningar gentemot torrents gör att tjänsten lämpar sig även för det.

Som vi nämnt tidigare när det kom till integriteten hos Surfshark är det lite fler repor i glaset. Allt handlar väl egentligen om vad du vill uppnå med anonymitet på internet och hur långt du vill gå. För att skaka av sig spårningscookies funkar den bra, men har du högre krav än så kanske du ska titta åt ett annat håll.
Billig helhetstjänst med antivirus
Egentligen finns det inte mycket inom VPN som inte ingår i Surfshark. Att Android-appen är relativt ensam om att klara av GPS-spoofing är ett bra exempel på detta. Vidare har du såklart statiskt IP, multi-hop, en riktigt bra split tunneling-funktion och kill switch. Även om den är lite väl aggressiv är det trevligt med annonsblockerare också.
Andra tjänster erbjuder dock testfunktioner för att undersöka bland annat DNS-läckage, något som saknas här.
Sett till VPN-tjänsten är det helt enkelt inget vi känner saknas. Det gör däremot inte att det saknas extratjänster. Det kommer i form av Surfshark One för ungefär 15 kronor extra per månad.
Då ingår antivirus till Mac, Windows och Android. Ironiskt nog hade vi problem att ladda ner virusskyddet till Windows medan VPN var aktivt, men väl installerat funkar det som det ska. Exakt hur bra det funkar har vi inte tittat närmare på, men det kan vara trevligt med en faktura istället för två om du vill ha hela paketet. Surfshark One inkluderar även övervakning av både mail och betalkort för att se om de finns med i några läckor på nätet. Den biten ligger helt på Surfsharks webbtjänst dock och har inget med appen att göra. Samma sak med den anonyma söktjänsten, som låter dig söka på internet anonymt.
Slutsats – Är Surfshark värt pengarna?
Absolut! själva grundtjänsten är några kronor dyrare än Private Internet Access, men på det stora hela är Surfshark en betydligt mer prisvärd tjänst. Funktionerna är fler och strulet är betydligt mindre, särskilt till Mac. Utöver det är det en oftast riktigt snabb tjänst nästan oavsett vilket land vi ansluter till.
Som extra bonus skulle vi vilja påstå att Surfshark One är en av de mest prisvärda helhetslösningarna med både VPN och antivirus i samma paket.
Surfshark
Specifikationer
Antal enheter
Obegränsat
Antal servrar
3200
Baserad i
Nederländerna
Betalningsmöjligheter
Kort, Paypal, Bitcoin, Android Pay, Amazon Pay
Extrafunktioner
Split tunneling, multi-hop, GPS-spoofing (Android), Kill Switch
Finns som gratis VPN
Gratis provperiod på 7 dagar (Mac, Android, Iphone)
Hemsida
Kill Switch
Ja
Länder
100+
Oberoende granskad
Ja
Plattformar
Mac, iOS, Android, Windows, Linux, Chromebook
Prenumerationspaket
1 månad, 1 år, 2 år
Pris 1 år
55 Euro
Pris 1 månad
12.95 Euro
Pris 2 år
60 Euro
Snitthastighet Storbritannien
82 Mbit/s (på 100 Mbit/s uppkoppling)
Snitthastighet Sverige
89 Mbit/s (på 100 Mbit/s uppkoppling)
Snitthastighet USA
72 Mbit/s (på 100 Mbit/s uppkoppling)
Språk – sajt
Engelska
Språk – tjänst
Engelska
Streamingtjänster
Ja
VPN-protokoll
WireGuard, OpenVPN, IKEv2