Vad är en VPN server?

Daniel Hessel

Med VPN kommer många nya termer och begrepp som kan kännas lite överväldigande till en början. Men ta det bara en sak i taget så kommer allt att bli enklare framöver. Av den anledningen tänkte vi gå in lite mer på vad en VPN-server är idag.

En VPN-server är en dator eller ett nätverk som används för att ge användare en privat och säker internetupplevelse. Det fungerar genom att använda en krypterad anslutning som tunnel för att göra det svårare för obehöriga att övervaka och stjäla information som skickas mellan enheter och internet.

Vad gör en VPN-server?

VPN-servern fungerar som en mellanman mellan användaren och internet, och gör det möjligt att maskera användarens IP-adress och ge dem tillgång till webbplatser och tjänster som annars kan vara blockerade eller geografiskt begränsade. Genom att ansluta till en VPN-server kan användare också få tillgång till lokala nätverk som inte är tillgängliga för allmänheten. Det senare används väldigt ofta i företagssammanhang.

För att använda en VPN-server behöver du en VPN-tjänst som ger dig tillgång till deras servrar. Det finns en hel del tjänster på det området, men vi hjälper dig välja rätt i djungeln. När du ansluter till en VPN-server skickar din enhet all din internettrafik genom servern och krypterar dina data för att skydda dem från obehörig åtkomst.

Surfa från ett annat land

En VPN-server kan vara placerad var som helst i världen, vilket gör det möjligt för användare att välja vilket land de vill ha en IP-adress från. Detta kan vara användbart för att få tillgång till innehåll som annars kan vara begränsat för vissa länder.

Till exempel kan vissa webbplatser och tjänster vara blockerade eller geografiskt begränsade i vissa länder. Genom att ansluta till en VPN-server i ett annat land kan användare kringgå dessa begränsningar och få tillgång till webbplatser och tjänster som annars inte skulle vara tillgängliga för dem. Klassikern i sammanhanget är att kunna komma åt amerikanska Netflix eller andra streamingtjänster från Sverige.

Säkrare surf när du är ute på stan

En fördel med att använda en VPN-server är att den ger användare en högre grad av säkerhet på internet. Detta är särskilt viktigt när man ansluter till osäkra trådlösa nätverk, till exempel när du använder WiFi på en allmän plats som en flygplats eller ett kafé. Genom att använda en VPN kan användare skydda sig från potentiella hot som skadlig programvara, spionprogram och andra attacker.

Viktigt att komma ihåg är dock att VPN inte är detsamma som antivirus. Skillnaderna mellan dem och varför du borde använda båda går vi igenom i den här guiden.

Vad är haken?

Det finns dock också nackdelar med att använda en VPN-server. Eller egentligen inte servern isig, utan mer användningen av VPN i stort. Eftersom all din internettrafik skickas genom VPN-servern kan det leda till en långsammare internetanslutning. Dessutom är det viktigt att välja en pålitlig VPN-tjänst som har hög säkerhet och inte sparar eller delar användarens data med tredje part.

Även om du kan sätta upp och driva din egen VPN-server är den här biten inte riktigt något du som nybörjare på området behöver bekymra dig så mycket om. Ur din synvinkel spelar det större roll i vilket land servern du vill ansluta till befinner sig. Men det är ändå bra att ha lite grundläggande koll på vad termen innebär. Något vi hoppas att du har fått här idag.

VPN ordlista

Vad är VPN-protokoll?

Långsamt VPN? Därför händer det och så här löser du det

Jämförande test
Vad är VPN

Bästa VPN – Stort jämförande test

Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?