Gratis VPN – Fördelar och nackdelar

Daniel Hessel

Varför ska du betala för en VPN-tjänst när det finns gratis alternativ? Eller är gratis VPN alltid något dåligt och en säkerhetsrisk? Vi reder ut de vanligaste frågorna.

Att använda VPN är sunt ur ett säkerhetsperspektiv oavsett vad du gör på internet. Särskilt om du kopplar upp dig på öppna wifi-nät på ett café eller liknande. I de fallen vet du aldrig vem som håller koll på trafiken i nätet och vad de snappar upp. med VPN skyddar du dig mot det. Men det finns en rad andra fördelar ur ett säkerhetsperspektiv också. Något vi går igenom lite närmare här.

Samtidigt kan du använda VPN för nöjes skull också. Exempelvis för att låsa upp innehållet på utländska streamingtjänster.

Men en bra VPN-tjänst kostar pengar. Ibland kan de vara riktigt dyra, även om det finns en hel del prisvärda och billiga VPN-alternativ.

Gratis VPN och provversioner – vad är skillnaden?

Det är skillnad på gratis och gratis, såklart. I stort sett alla VPN-tjänster du betalar för har en klausul för att du ska kunna få tillbaka pengarna inom 30 dagar om du inte är nöjd. Vissa har även en gratis provperiod på vanligen sju dagar. Dock brukar det vara begränsat till vissa plattformar (Windows räknas ofta inte dit av någon anledning).

Sen finns det såklart VPN-tjänster som har både gratisversioner och betalversioner. Där brukar gratisversionerna ofta vara begränsade på ett eller annat sätt. Vanligen handlar det om en hel del funktioner som plockats bort, i kombination med begränsningar i antingen tid du får vara ansluten eller mängd data du får förbruka. En annan vanlig begränsning brukar vara hastigheten, som är lägre för gratisversioner.

Varför kostar VPN pengar?

Det finns ju gratis VPN-tjänster, så vad är det egentligen som kostar pengar?

Den största kostnaden en VPN-tjänst har är alla servrar i olika länder och bandbredden associerad till dem.

Servrarna består oftast av hyrda platser i ett datacenter och behövs för att kunna hantera trafiken som kommer från din och alla andra kunders datorer. Ju mer populär en plats eller ett land är, ju fler och kraftfullare servrar behövs för att ge dig en bra upplevelse.

Samtidigt kostar bandbredden, i korthet hur mycket trafik och hur snabbt du kan kommunicera gentemot dessa servrar. Tänk det lite som att det går vägar till VPN-tjänstens servrar. Som standard finns en liten enfilig stadsgata dit, men för att kunna åka fler och snabbare behövs en flerfilig motorväg. Den biten kostar extra.

Vid sidan av det finns såklart även utvecklingskostnader, särskilt om VPN-leverantören har egna lösningar för VPN-protokoll. Även en snabb och kompetent support som kan hjälpa dig kostar en hel del pengar.

Finns det risker med gratis VPN?

En av de absolut vanligaste källorna till malware och spionprogram till både telefoner och datorer är tyvärr gratis VPN-tjänster.

Det gamla talesättet “om du inte betalar för en vara är det i själva verket du som är varan” stämmer ofta här.

Det finns otroligt många gratis VPN-tjänster. Men som vi gick igenom här ovan behöver de finansieras på något sätt. Reklam, både i appen och i värsta fall i tid och otid även utanför appen, är väldigt vanligt när det kommer till gratistjänster.

Det är som sagt också väldigt vanligt att tjänsten gör helt andra saker än vad den utger sig för att göra. VPN till sin natur kontrollerar ju din internetanslutning. Att en illasinnad utvecklare utnyttjar det för att istället övervaka all din trafik är vanligt. På samma sätt kan appen användas för ransomware, som helt enkelt låser din uppkoppling (eller hela enheten) tills du betalar en lösensumma.

Tänk efter när du laddar ner

Det är samtidigt väldigt vanligt att du hittar kopior av kända VPN-appar på nätet. Ofta utlovas någon form av gratisversion av den kända tjänsten, men istället gör appen något helt annat.

Därför är det viktigt att du bara går genom VPN-leverantörens egen sajt och eventuellt de kanaler som de själva rekommenderar.

När det kommer till gratis VPN till mobilen ska du i första hand bara använda dig av App Store (Apple) eller Play Store (Android). Att installera appar från andra källor, som en webbsida eller mindre nogräknad appbutik, är en risk. 

Även om du laddar ner från den officiella appbutiken bör du ha gjort din research innan för att se så att utvecklaren är en seriös sådan innan du laddar ner och kör igång.

Prova hellre

Vad är vår rekommendation när det kommer till gratis VPN? Det beror på vad du tänkt göra.

Om du bara vill testa för att se så att det fungerar med ditt liv och dina vanor skulle vi rekommendera att du köper ett månadsabonnemang och testar.

Visar det sig fungera dåligt kan du alltid åberopa pengarna tillbaka-garantin (läs på hur den funkar innan). Kom ihåg att stänga av automatisk förnyelse av abonnemanget bara.

På så sätt kan du prova dig fram mellan olika tjänster för att se vilken som faller dig i smaken. När du väl hittat rätt kan du kolla vad de har för erbjudande på ett längre abonnemang, vilket sänker den totala månadskostnaden.

Vet du med dig att du bara behöver VPN i enstaka fall och under kortare perioder. Kolla vilka etablerade VPN-leverantörer som erbjuder ett gratisalternativ. För kortare sessioner kan du säkert leva med de begränsningar som gratisutgåvan innebär.

Fördelar och nackdelar med gratis VPN

Sammanfattningsvis då. Oavsett om du vill ha gratis VPN till din Ipad, dator Androidtelefon eller någon annan enhet behöver du tänka efter. Gratis VPN utan att du har koll på vem som står bakom innebär en stor risk. Inte bara att tjänsten inte funkar som den ska, utan att det kan föra med sig en hel del annat otrevligt. Eller så blir du nedlusad med reklam.

Det finns såklart vettiga gratisalternativ, men betydligt fler av den andra sorten.

Kommer du använda VPN sparsamt kan du alltid kolla igenom de tjänster med gratisalternativ till sina premiumtjänster. Begränsningarna de sätter upp kan mycket väl funka för en kortare surfning på ett café eller liknande.

Vill du prova dig fram innan du köper en bra VPN-tjänst? Utforska de etablerade tjänsternas gratisvarianter. Annars kan du utnyttja provperioder och pengarna tillbaka-garantier.

Men en VPN-tjänst som är helt gratis är oftast något som kommer med andra typer av förbehåll.


Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?