En bra VPN-tjänst låter dig inte bara öka din säkerhet online. Den har även extra funktioner för att ge dig bättre kontroll över din upplevelse online. Ett sån verktyg är Split tunneling som vi går igenom lite närmare idag.
Split tunneling låter som något avancerat IT-ord som du behöver en examen för att begripa och ens kunna använda. Men det är faktiskt en ganska enkel och smart funktion som du kan ha användning av i många fall.
Om vi börjar i änden med problemställningen. En VPN-tjänst skapar en krypterad tunnel mellan din dator eller telefon till en server. På så sätt döljs din trafik och din faktiska plats och andra på internet ”ser” bara servern du kommer ut ifrån. Smart och användbart.
Men I vissa fall funkar inte det, eller är helt enkelt inte lämpligt. Många streamingtjänster försöker blockera bort VPN-tjänster för att du inte ska komma åt material i andra länder. Det leder till att du kan blockeras från Netflix även om du sitter i Sverige och kopplar upp dig mot en svensk server (för att Netflix ser att du använder en VPN-server, men inte varifrån du kommer).
I andra fall blir det helt enkelt en krock i hoppandet mellan servrar och vissa sidor på internet laddas inte. Även vissa spel surnar till när de märker att du är uppkopplad via VPN.
Split tunneling ger kontroll
En bra VPN-tjänst kommer med funktionen Split tunneling. Så långt vi sett finns det ingen riktigt vettig svensk översättning. Men om du absolut vill kan du väl kalla det för separerad uppkoppling.
Split tunneling ger dig kontroll över vilka appar på en telefon eller dator som använder sig av VPN-uppkopplingen och vilka som inte gör det.
Du bestämmer helt enkelt att webbläsaren Firefox ska gå genom VPN-tunneln för att hålla din surf någorlunda skyddad. Är det någon sida som strular kan du ange att webbläsaren Edge inte ska gå genom tunneln och öppna de sidorna där. Ett spel kanske behöver snabbast möjliga uppkoppling, eller blockerar VPN som standard. Då kan du enkelt sätta det spelet utanför VPN-uppkopplingen utan att behöva koppla ner helt och hållet.
Funktionen är som allra enklast att använda på en Androidtelefon, där alla appar dyker upp med en av- och på-knapp. Beroende på tjänst ser det ungefär likadant ut på en dator, men i vissa fall kan du få göra lite mer manuell handpåläggning för att styra upp det där.
Ger säkerhet och valmöjligheter
Genom att använda Split tunneling behöver du alltså inte koppla ner VPN-tjänsten helt och hållet när behovet uppstår. Istället kan du hålla viktiga delar uppkopplade och skyddade, medan andra delar av telefonen och datorn kan hållas utanför uppkopplingen.
Det handlar mycket om att du själv får tänka efter och prova dig fram vilka appar, sidor och tjänster som har ett behov av att koppla upp sig ”som vanligt”. Men med Split tunneling har du möjligheten att styra det väldigt noggrant utan att behöva koppla ner hela VPN-tjänsten.
Läs även Wikipedias inlägg om Split tunneling.