Vad är en Kill Switch och varför behöver jag det?

Daniel Hessel

Kill Switch låter väldigt dramatiskt och kanske lite läskigt? Men det är faktiskt en riktigt bra funktion som ökar din säkerhet online, särskilt när det kommer till öppna wifi-nätverk.

En VPN-tjänst som utrustats med funktionen kill switch är väldigt vanligt och faktiskt väldigt användbar. Det kan låta lite våldsamt och småläskigt, särskilt eftersom det faktiskt är en funktion som dödar din internetuppkoppling. Men håll dig lugn en stund så ska vi berätta varför det är en bra grej.

Vad är en kill switch i VPN?

En VPN-tjänst med en kill switch ger tjänsten möjlighet att helt strypa internettrafiken till din mobil, surfplatta eller dator. Till en början kanske det låter kontraproduktivt och rätt dumt.

Tanken här är att du aktiverar ditt VPN när du kopplar upp dig på ett wifi-nät på exempelvis ett café. En VPN-tjänst utan kill switch, eller med funktionen avslagen, låter datorn koppla upp sig mot nätverket igen om det skulle gå ner tillfälligt, även om VPN-tjänsten kopplades ifrån samtidigt. Eller att datorn automatiskt kopplar upp sig mot ett annat närbeläget nätverk som den känner igen när det första går ner. Ofta sker det på ett ögonblick och du hinner knappt märka det.

Med en kill switch aktiverad via ditt VPN stryps internettrafiken helt till din enhet tills VPN-tjänsten hunnit koppla upp sig igen.

Vad är en kill switch bra för i en VPN-tjänst?

Även om det kan vara störande att uppkopplingen försvinner är det faktiskt en bra grej med en kill switch. Som du vet är det en stor säkerhetsrisk att koppla upp sig mot okända nätverk, eftersom det både är lätt och ganska vanligt att utomstående kan hålla koll på vad du gör och i vissa fall även snappa upp känsliga uppgifter.

Om uppkopplingen går ner ett ögonblick och sen fortsätter utan att VPN-tjänsten kommit igång är du således helt oskyddad igen. Det är inte helt ovanligt att en hackare lagt in en sån funktion just för att skaka bort eventuella VPN-tjänster.

Med en Kill Switch i din VPN-tjänst hålls din dator eller telefon offline tills en säker uppkoppling kan garanteras. På så sätt ökar din säkerhet och trygghet online, även om nätverket du är uppkopplat mot är bråkigt eller övervakat av någon obehörig.

Letar du efter en billig VPN-tjänst med Kill switch? Just nu kan du skaffa skaffa Private Internet Access för bara 21 kronor i månaden


Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN på Apple TV

Så installerar du VPN på Apple TV

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
Laptop VPN

När bör jag använda VPN? Och när ska jag låta bli?