Vad är VPN?

Daniel Hessel

Vad är en VPN-tjänst? Varför ska du använda det? och behövs det egentligen? Häng med när vi ger dig grundkursen.

Vad är VPN för något? är det bara någon ingrodd IT-term som bara nördarna behöver bry sig om, eller finns det någon poäng för vanligt folk också?

Så bra att du frågar, för det är precis vad vi ska gå igenom just nu. Om vi börjar från början, VPN står för Virtual Private Network, eller ett virtuellt privat nätverk. Det i sig säger inte allt för mycket, vi vet. Men att ha koll på vad förkortningen står för är en bra utgångspunkt.

Läs även: Så testar vi VPN

Vad är ett VPN?

Så ett virtuellt privat nätverk, vad ska det vara bra för? Och hur fungerar VPN? Och vad är VPN bra för? Vad har VPN för funktion?
I grund och botten handlar det om att öka din säkerhet på internet. Det är idag förhållandevis enkelt för illasinnade att övervaka vad du gör på internet. Antingen för att snappa upp dina inloggningsuppgifter till mailen om du ansluter till ett öppet wifi-nät, eller att koppla ihop din IP-adress med din fysiska adress.

Men varför? När du är online skickar din enhet, mobilen, datorn, spelkonsolen eller något annat, ständigt ut förfrågningar och tar emot information tillbaka. Din webbläsare kan till exempel skicka en förfrågan till DN eller Facebook för en viss sida för att du ska få den senaste versionen.
En del av dessa data kan ses av din internetleverantör. Om du använder ett offentligt Wifi-nätverk på exempelvis ett café kan den också fångas upp av ägaren till nätet, eller någon hackare i närheten.
Webbplatserna du besöker kanockså ta reda på mycket mer om dig, som din plats, viss webbhistorik och till och med dina personuppgifter.

Med en VPN-anslutning är du uppkopplad direkt till en server som ägs av VPN-leverantören och all din trafik går genom denne innan den når internet. Anslutningen är krypterad och gör din data oläsbar. Dessutom ser webbplatser förfrågningar som kommer från VPN-servern istället för din egen plats och IP-adress. Det gör det svårare för webbplatser eller annonsörer att spåra vad du gör.

Hur fungerar det?

Så hur fungerar VPN? En VPN-tjänst är lite som att färdas i en tunnel på internet, vilket gör det svårare för utomstående att se vad du håller på med. Grundpremissen är att du skapar en krypterad tunnel mellan din mobil, surfplatta eller dator och en VPN-server, antingen i samma stad som dig själv eller på andra sidan planeten. När du sedan går ut på nätet kommer andra att kunna se IP-adressen till VPN-servern, men inte vart den tar vägen bakom den.

Tänk dig lite som om du skulle gräva en tunnel mellan din och grannens källare och sedan enbart använda grannens ytterdörr. Andra kan se att du går ut, men inte var du egentligen bor. Tunneln här är dessutom ganska träffande, eftersom det kallas just för en VPN-tunnel när du ansluter via en sådan tjänst.

Varför ska jag använda VPN?

Men att hålla på och gömma sig och smyga ut via grannen, är inte det bara något kriminella håller på med? Medan VPN såklart används av folk med mindre lagliga intentioner finns det många anledningar till att vanligt folk kan dra nytta av det också. Här nedan listar vi ett par olika scenarion där VPN är riktigt användbart för alla.

Anonymitet

Tycker du att reklamen på internet ibland kan vara lite väl närgången? Medan det såklart finns mängder av tillvägagångssätt för att minska riktad reklam är VPN en bra start. Om sidan du besöker tror att du befinner dig i Barcelona lär du knappast få reklam för det lokala fiket.

Säkerhet

VPN är inte detsamma som ett antivirusprogram, men är ett bra komplement. Om du befinner dig ute på stan och ansluter till ett öppet och oskyddat wifi-nätverk med din telefon eller dator vet du aldrig vem som står bakom det. I värsta fall finns någon där som övervakar allt du gör och i vissa fall även kan plocka upp inloggningsuppgifter utan att du märker det. Med VPN skyddas du från nyfikna ögon.

Gaming

Du behöver inte vara en superkänd Youtuber eller streamer för att råka ut för tråkigheter på nätet (även om de räknas in här också). Hot och trakasserier online, särskilt i spel, är tyvärr vanligt och det är även vanligt att andra spelare tar till metoder som överbelastningsattacker, swatting och liknande dumheter för att ge sig själva en fördel i spel. Med din riktiga IP-adress dold blir den typen av attacker betydligt svårare att genomföra.

Företag

Större företag brukar ha VPN som standard för att ansluta till företagets tjänster utanför kontoret. Men även mindre företag kan öka sitt skydd mot intrång och attacker genom att rutta trafiken genom en VPN-tunnel.

Streaming

Även om Netflix, Disney+ och liknande blivit bättre med tiden på att erbjuda stora delar av sitt innehåll till hela världen skiljer sig fortfarande utbudet. Därför kan du använda en VPN-tjänst för att få det att se ut som att du befinner dig i Storbritannien för att kunna kolla på BBC, eller i New York för att komma åt det amerikanska utbudet på Netflix.

Resor

Hotellbokningssajter och resebolag använder ofta din webbhistorik för att manipulera priser. Boka nu på en gång, för när du kommer tillbaka har priserna stigit. Med VPN framstår du som en ny kund varje gång, kanske till och med från ett annat land. Det kan ge dig prisfördelar när du ska boka.

Det finns såklart en myriad olika anledningar till att använda VPN, men där har du några av de större anledningarna. Med det har du lite koll på vad VPN skyddar mot. Samtidigt kanske du också ser skillnaden mellan VPN och antivirus, där den senare mer skyddar mot skadlig kod. Precis som med all internetsäkerhet måste du inte använda VPN, men det ökar din egen säkerhet och integritet

Läs även: Stort test av bästa VPN-tjänsten

Vad är det ett VPN inte gör?

Eftersom det finns mycket att hålla koll på när det kommer till internetsäkerhet förstår vi att det kan finnas viss förvirring om vilken grej som gör vad. Därför reder vi snabbt ut vad ett VPN inte är eller gör.

  • Undviker virus. Ett VPN är inte ett antivirus. Många VPN-tjänster har antivirus som tilläggstjänst, men bara för att du dolt din internettrafik betyder det inte att du går säker från virus, spionprogram och annan malware.
  • Gör dig helt anonym. Visst, olika VPN-tjänster har olika grader av anonymitet. Men det betyder inte att du är helt anonym med en sådan tjänst. Logga in på Facebook och den sidan vet exakt vem du är ändå och kan spåra dig. Även vanliga webbplatser kan använda sig av cookies och liknande metoder för att spåra dig. VPN döljer dig en del, men vill du vara en fullständig ninja på internet behövs det betydligt mer.

Bonusfunktioner med att använda VPN

Beroende på vilken tjänst du använder kan det ingå olika typer av bonusfunktioner som kan vara vettiga att använda.

Vissa tjänster håller koll på om din mailadress läckts av hackare vid intrång och varnar dig så att du snabbt kan byta lösenord.

I andra fall ingår krypterad lagring av filer i molnet, så att du kan säkerhetskopiera det som är viktigt och inte behöva oroa dig för att datorn kraschar.

Vissa VPN-tjänster kommer även med en inbyggd lösenordshanterare, så att du kan spara dina lösenord säkert och även byta ut dem snabbt om det behövs.

I andra fall paketeras en VPN-tjänst med antivirus för att ge dig ett mer heltäckande skydd för dig och din dator.

I vissa fall ingår även en reklamblockerare, så att du kan slippa all eller mycket av reklamen på en sida, vilket gör upplevelsen renare och sidorna laddas snabbare.

En annan vanlig funktion är att en VPN-tjänst kan hjälpa dig att blockera spårare av olika slag. Cookies på en hemsida följer ofta med dig även när du besöker andra sidor för att få en bild av dina intressen och ge dig anpassad reklam. Blockerar du dessa behöver du inte känna dig lika övervakad.

På vilka enheter kan jag använda VPN?

Det korta svaret? de flesta. Men lite beroende på enhet är tillvägagångssättet annorlunda.

För datorer, smarta telefoner (som Iphone eller Samsung Galaxy) och mediaspelare med Android TV eller Google TV (antingen som separat spelare eller inbyggt i din TV) handlar det nästan alltid om att du installera en app från din VPN-leverantör. Via den sköter du anslutningen och har bra kontroll på vilken server du ansluter till.

För spelkonsoler (som Playstation, Xbox eller Nintendo Switch), smarta TV-apparater (som inte har Android TV) och andra enheter där du inte kan installera VPN-appar (Apple TV exempelvis) får du använda dig av VPN-leverantörens DNS-tjänst. Det är en betydligt enklare lösning med mindre säkerhet. Men samtidigt ganska effektivt för att maskera din riktiga plats.

Vill du göra det enkelt och täcka alla anslutna enheter i hela hemmet? Då kan du i många fall installera VPN på din router hemma. På så sätt skyddas alla enheter som kopplar upp sig mot den (trådlöst eller med sladd) av samma anslutning. Det är dock en lite mer teknisk lösning än att installera en app på din telefon.

Är VPN lagligt?

Som sagt kan det låta som att alla metoder för att dölja sig själv online är något som bara kriminella håller på med. Men som du läst finns det många anledningar till att vanligt folk kan ha nytta av det också.

Samtidigt är det, åtminstone i Sverige och de flesta andra länder, inga som helst lagliga betänkligheter med att använda VPN. Det är en säkerhetsåtgärd alla borde fundera på för att kunna surfa tryggt.

Hur mycket kostar VPN?

Medan det finns gratis VPN innebär de ofta begränsningar eller i värsta fall rena säkerhetsrisker. Därför är det smart att betala för VPN. En VPN-tjänst kostar allt från 20 kronor per månad upp till ungefär 150 kronor i månaden. Du kan läsa en större genomgång av VPN-kostnader här.

Generellt sett betalar du mindre ju längre abonnemang du skriver upp dig på. Enstaka månader är ofta dyrt, medan ett abonnemang på två eller tre år (betalas som engångskostnad) ger dig riktigt låga månadskostnader.

Vi hoppas att det besvarar dina inledande frågor. Besök oss regelbundet för att lära dig mer om allt som världen med VPN innebär.


Guider
VPN-tunnel i TV

Så skaffar du VPN till din smarta tv

Jämförande test
Bästa billiga VPN. Bildkälla: Getty

Topp 3: Bästa billiga VPN (2023)

Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Långsamt VPN? Därför händer det och så här löser du det

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet