Vad är VPN?

Daniel Hessel

Vad är en VPN-tjänst? Varför ska du använda det? och behövs det egentligen? Häng med när vi ger dig grundkursen.

Vad är VPN för något? är det bara någon ingrodd IT-term som bara nördarna behöver bry sig om, eller finns det någon poäng för vanligt folk också?

Så bra att du frågar, för det är precis vad vi ska gå igenom just nu. Om vi börjar från början, VPN står för Virtual Private Network, eller ett virtuellt privat nätverk. Det i sig säger inte allt för mycket, vi vet. Men att ha koll på vad förkortningen står för är en bra utgångspunkt.

Läs även: Så testar vi VPN

Det här är VPN

Så ett virtuellt privat nätverk, vad ska det vara bra för? Och hur fungerar VPN? Och vad är VPN bra för? Vad har VPN för funktion?
I grund och botten handlar det om att öka din säkerhet på internet. Det är idag förhållandevis enkelt för illasinnade att övervaka vad du gör på internet. Antingen för att snappa upp dina inloggningsuppgifter till mailen om du ansluter till ett öppet wifi-nät, eller att koppla ihop din IP-adress med din fysiska adress.

Så hur fungerar VPN? En VPN-tjänst är lite som att färdas i en tunnel på internet, vilket gör det svårare för utomstående att se vad du håller på med. Grundpremissen är att du skapar en krypterad tunnel mellan din mobil, surfplatta eller dator och en VPN-server, antingen i samma stad som dig själv eller på andra sidan planeten. När du sedan går ut på nätet kommer andra att kunna se IP-adressen till VPN-servern, men inte vart den tar vägen bakom den.

Tänk dig lite som om du skulle gräva en tunnel mellan din och grannens källare och sedan enbart använda grannens ytterdörr. Andra kan se att du går ut, men inte var du egentligen bor. Tunneln här är dessutom ganska träffande, eftersom det kallas just för en VPN-tunnel när du ansluter via en sådan tjänst.

Varför ska jag använda VPN?

Men att hålla på och gömma sig och smyga ut via grannen, är inte det bara något kriminella håller på med? Medan VPN såklart används av folk med mindre lagliga intentioner finns det många anledningar till att vanligt folk kan dra nytta av det också. Här nedan listar vi ett par olika scenarion där VPN är riktigt användbart för alla.

  • Anonymitet. Tycker du att reklamen på internet ibland kan vara lite väl närgången? Medan det såklart finns mängder av tillvägagångssätt för att minska riktad reklam är VPN en bra start. Om sidan du besöker tror att du befinner dig i Barcelona lär du knappast få reklam för det lokala fiket.
  • Säkerhet. VPN är inte detsamma som ett antivirusprogram, men är ett bra komplement. Om du befinner dig ute på stan och ansluter till ett öppet och oskyddat wifi-nätverk med din telefon eller dator vet du aldrig vem som står bakom det. I värsta fall finns någon där som övervakar allt du gör och i vissa fall även kan plocka upp inloggningsuppgifter utan att du märker det. Med VPN skyddas du från nyfikna ögon.
  • Gaming. Du behöver inte vara en superkänd Youtuber eller streamer för att råka ut för tråkigheter på nätet (även om de räknas in här också). Hot och trakasserier online, särskilt i spel, är tyvärr vanligt och det är även vanligt att andra spelare tar till metoder som överbelastningsattacker, swatting och liknande dumheter för att ge sig själva en fördel i spel. Med din riktiga IP-adress dold blir den typen av attacker betydligt svårare att genomföra.
  • Företag. Större företag brukar ha VPN som standard för att ansluta till företagets tjänster utanför kontoret. Men även mindre företag kan öka sitt skydd mot intrång och attacker genom att rutta trafiken genom en VPN-tunnel.
  • Streaming. Även om Netflix, Disney+ och liknande blivit bättre med tiden på att erbjuda stora delar av sitt innehåll till hela världen skiljer sig fortfarande utbudet. Därför kan du använda en VPN-tjänst för att få det att se ut som att du befinner dig i Storbritannien för att kunna kolla på BBC, eller i New York för att komma åt det amerikanska utbudet på Netflix.

Det finns såklart en myriad olika anledningar till att använda VPN, men där har du några av de större anledningarna. Med det har du lite koll på vad VPN skyddar mot. Samtidigt kanske du också ser skillnaden mellan VPN och antivirus, där den senare mer skyddar mot skadlig kod. Precis som med all internetsäkerhet måste du inte använda VPN, men det ökar din egen säkerhet och integritet

Läs även: Stort test av bästa VPN-tjänsten

Bonusfunktioner med att använda VPN

Beroende på vilken tjänst du använder kan det ingå olika typer av bonusfunktioner som kan vara vettiga att använda.

Vissa tjänster håller koll på om din mailadress läckts av hackare vid intrång och varnar dig så att du snabbt kan byta lösenord.

I andra fall ingår krypterad lagring av filer i molnet, så att du kan säkerhetskopiera det som är viktigt och inte behöva oroa dig för att datorn kraschar.

Vissa VPN-tjänster kommer även med en inbyggd lösenordshanterare, så att du kan spara dina lösenord säkert och även byta ut dem snabbt om det behövs.

I andra fall paketeras en VPN-tjänst med antivirus för att ge dig ett mer heltäckande skydd för dig och din dator.

I vissa fall ingår även en reklamblockerare, så att du kan slippa all eller mycket av reklamen på en sida, vilket gör upplevelsen renare och sidorna laddas snabbare.

En annan vanlig funktion är att en VPN-tjänst kan hjälpa dig att blockera spårare av olika slag. Cookies på en hemsida följer ofta med dig även när du besöker andra sidor för att få en bild av dina intressen och ge dig anpassad reklam. Blockerar du dessa behöver du inte känna dig lika övervakad.

Annons
CyberGhost
ExpressVPN
Google One VPN
NordVPN
Private Internet access (PIA)
Surfshark

Är VPN lagligt?

Som sagt kan det låta som att alla metoder för att dölja sig själv online är något som bara kriminella håller på med. Men som du läst finns det många anledningar till att vanligt folk kan ha nytta av det också.

Samtidigt är det, åtminstone i Sverige och de flesta andra länder, inga som helst lagliga betänkligheter med att använda VPN. Det är en säkerhetsåtgärd alla borde fundera på för att kunna surfa tryggt.

Vi hoppas att det besvarar dina inledande frågor. Besök oss regelbundet för att lära dig mer om allt som världen med VPN innebär.


Jämförande test
Vad är VPN

Bästa VPN – Stort jämförande test

Guider
Så skaffar du VPN till Nintendo Switch

Så skaffar du VPN till Nintendo Switch

Guider
Installera VPN på router

Så installerar du VPN på en router

Guider
Hvad er en Kill Switch

Vad är en Kill Switch och varför behöver jag det?