Vad skyddar VPN mot egentligen?

Daniel Hessel

Om du läst några inlägg hos oss har du säkert förstått att VPN ökar din säkerhet online. Men vad skyddar VPN egentligen mot, och vad skyddar det inte mot? Vi gör det enkelt och listar allt du behöver veta.

Vad skyddar VPN mot?

  1. Hackare: När du ansluter till internet är du sårbar för hackare som kan försöka stjäla dina personuppgifter eller din identitet. Men med VPN kan du kryptera din internettrafik så att det blir mycket svårare för hackare att få tillgång till dina känsliga data.
  2. Övervakning: Vissa länder eller organisationer kan övervaka din internettrafik för att övervaka vad du gör på nätet. Men med VPN kan du kryptera din trafik och göra det svårt för dessa parter att övervaka dina aktiviteter på nätet.
  3. Censur: Vissa länder censurerar vissa webbplatser eller tjänster för att begränsa tillgången till information. Men med VPN kan du välja en VPN-server i ett annat land och kringgå landets censur.
  4. Geografisk begränsning: Vissa webbplatser eller tjänster är inte tillgängliga i alla länder. Men med VPN kan du välja en server i ett annat land och få tillgång till dessa tjänster som om du befinner dig i det landet. Det klassiska exemplet är att komma åt Netflix amerikanska utbud här i Sverige.

Vad skyddar VPN inte mot?

  1. Malware: Även om VPN kan skydda dig från hackare och övervakning, skyddar det inte mot malware. Du behöver fortfarande ha antivirusprogram och hålla din enhet uppdaterad för att skydda dig mot skadlig programvara.
  2. All övervakning: Även om VPN krypterar din internettrafik så att den inte kan övervakas av tredje part kan du fortfarande spåras genom ditt online-beteende. Till exempel kan du bli spårad genom dina sökningar eller ditt användande av sociala medier.
  3. Allt: Tyvärr skyddar inte VPN mot allt. Det är fortfarande viktigt att använda sunda säkerhetsrutiner när du är online, som att använda starka lösenord och vara försiktig med att öppna okända e-postmeddelanden och filer. Ett antivirusskydd fungerar som ett bra komplement till VPN.

VPN skyddar dig mot många hot på internet, inklusive hackare, övervakning, censur och geografiska begränsningar. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte är en magisk lösning som skyddar mot allt. Du bör fortfarande ta andra säkerhetsåtgärder och vara försiktig när du är online.

Jämförande test
Vad är VPN

Bästa VPN – Stort jämförande test

Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?