Vilka VPN-tjänster finns det?

Daniel Hessel

Här på Om VPN har vi som målsättning att ge dig all information du behöver om VPN-tjänster. Så vad sägs om att börja med att berätta om vilka som finns?

Inom kort kommer du att kunna läsa såväl enskilda tester av VPN-tjänster som jämförelser mellan olika tjänster för att du ska kunna välja rätt. Men i väntan på det tänkte vi ge dig lite av en överblick över den här marknaden.

Som du säkert redan vet finns det många VPN-tjänster, väldigt många, supermånga för att vara lite mer exakt. Antalet tjänster är alldeles för många för att du ska orka läsa dem alla i en lång lista. Av den anledningen gör vi inget anspråk på att beskriva alla tjänster som finns här nedan. Däremot tar vi upp de största och de vanligaste, samt ett par svenska VPN-tjänster och ett par intressanta uppstickare. Vi listar heller inte alla funktioner hos dem, utan mest för att ge dig lite av en överblick över varumärkena.

Som du kan ana här nedan är samtidigt alla VPN-tjänster inte byggda på samma sätt. Det är något du kan läsa mer om i våra tester. Men bara för att en tjänst finns med här nedan betyder det inte nödvändigtvis att vi rekommenderar den för alla ändamål tänkbara.

Här nedan hittar du ett urval av de tjänster som finns på marknaden och en kort beskrivning av vad deras huvudfokus är. För tydlighetens skull har vi ordnat dem i bokstavsordning. Klicka på respektive rubrik för att komma till tjänstens officiella sida.

VPN-tjänster

Atlas VPN

En av de mellanstora VPN-tjänsterna, som även finns som gratis VPN (om än begränsat). Även här kan du ansluta oändligt antal enheter på ett konto.

Just nu får du Atlas VPN för bara 23 kronor per månad

logga atlas vpn
logga avast

Avast Secureline

Avast har varit populär bland gratis antivirus länge och Secureline är deras VPN. Men via den tjänsten har de även ett lite skakigt rykte när det kommer till säkerhet och integritet.

AVG Secure VPN

Även AVG har gjort sig ett namn bland gratis antivirus och Secure VPN är… deras VPN helt enkelt. Enkel tjänst, men med några frågetecken kring säkerheten.

Logga avg
logga bitdefender

Bitdefender

Rumänsk VPN-tjänst med anor från de första IT-företagen efter landets självständighet på nittiotalet. Erbjuder en mängs säkerhetspaket, med VPN som en av dem.

Cyberghost VPN

Trevligt designad tjänst som är ganska enkel att använda. För att göra det ännu enklare finns förval för vad du vill göra, exempelvis streama från utländska streamingtjänster.

Rea! Cyberghost VPN för bara 23 kronor i månaden, plus 4 månader gratis

logga cyberghost

ExpressVPN

En av de största tjänsterna, som dessutom brukar vara ganska billig om du tecknar längre abonnemang. Finns dessutom till de flesta plattformar. Läs vårt test här.

Just nu! Skaffa ExpressVPN för bara 69 kronor i månaden

F-Secure Freedome

Finska F-secure (och dess företagsinriktade del Withsecure) är välkända för både antivirus och säkerhetsteknik i allmänhet. Bland dessa finns Freedome, som är företagets VPN-tjänst.

Logga F-secure freedome
Logga Google one vpn

Google One VPN

En specialare, minst sagt. Finns bara som en bonusfunktion när du köper lagringsutrymme hos Google. Extremt enkel VPN, men bara för dig som vill dölja din IP-adress. Läs vårt test här.

Hide.me

Hide.me finns både som gratis VPN och betalvariant. Medan det finns väldigt många funktioner kan gränssnittet vara lite avskräckande för nybörjare.

logga hide.me
Logga hotbot vpn

Hotbot VPN

Ett namn som kan misstolkas på både svenska och engelska. Ursprungligen en sökmotor för antika jätten Lycos. Numera ägs namnet av en VPN-tjänst baserad i Seychellerna.

Integrity VPN

Svenska internetoperatören Bahnhof har närmast som affärsidé att värna om kundernas integritet. Av den anledningen är det inte särskilt konstigt att deras egen VPN-tjänst följer samma mall.

logga integrity vpn
logga ipvanish

IPVanish

Precis som namnet antyder är IPVanish till för att dölja din IP-adress, ungefär som alla andra VPN-tjänster alltså. Formatstödet är brett dock och den har normalt sett inga problem med streamingtjänster.

McAfee Safe Connect VPN

McAfee är nog idag lika kända för sitt antivirus som sin färgstarka grundare. Men givetvis erbjuder de även VPN bland sina tjänster.

logga mcafee
logga mullvad vpn

Mullvad VPN

En svensk VPN-tjänst som håller anonymitet högst. Faktiskt så pass att ditt konto hos dem inte innehåller dina egna uppgifter, såsom mail och liknande. Bara en personlig kod.

NordVPN

En av de större VPN-leverantörerna. En stabil tjänst som finns tillgänglig till en stor mängd plattformar och med många inbyggda funktioner. Läs vårt test här.

Erbjudande! Spara 63% på NordVPN

logga nordvpn
logga norton lifelock

Norton LifeLock

En gammal räv inom datorsäkerhet. Idag heter de det något ambivalenta NortonLifeLock. Har du varit med ett tag har du hunnit se ett antal varianter av Norton-namnet och Symantec.

OVPN

VPN-tjänst med hyfsat fullt formulär över funktioner och som ger tillgång till streamingtjänster. 

logga ovpn
logga privado vpn

PrivadoVPN

Medelstor VPN-tjänst med gratis abonnemangsalternativ. Däremot varierar funktionerna mellan plattformar och även hastigheten en del.

Private Internet Access

Lite mer av en veteran på området, som startades för att göra integritet mer tillgängligt för privatpersoner. Har ofta trevliga rabatter på längre abonnemang.

Specialerbjudande! Skaffa PIA för bara 21 kronor i månaden

logga PIA
logga private vpn

PrivateVPN

Svenskbaserad VPN-tjänst med fullgott stöd för olika enheter. Samtidigt ser appen väldigt olika ut mellan olika sorters enheter.

Proton VPN

Proton Mail är en legendarisk mailtjänst i den sfären. Steget efter mail för företaget var att skapa en VPN-tjänst och Proton VPN är resultatet av det.

logga proton vpn
logga pure vpn

PureVPN

Baserad på Brittiska jungfruöarna. PrivateVPN är en tjänst som fått både ris och ros. Ros för sina funktioner, ris för problem med streamingtjänster och varierande hastigheter.

Speedify VPN

Speedify VPN fokuserar på hastighet för främst streaming. Så pass mycket att de faktiskt premierar hastigheten över säkerhet, vilket gör de relativt unika för en VPN-tjänst.

logga speedify vpn
logga strong vpn

Strong VPN

VPN med 12 samtidiga användare och inga loggar. Samtidigt är det baserat i USA, vilket gör att de måste följa en del datalagringslagar.

Surfshark

En Nederländsk tjänst av det yngre slaget (tjänsten startade 2018). NordVPN är dess moderföretag, men Surfshark har lite andra priser på sin tjänst.

Just nu kostar Surfshark bara 26 kronor i månaden

logga surfshark vpn
logga trend micro

Trend Micro

trend har skruvat med programvara för datasäkerhet sedan åttiotalet. VPN erbjuder de i ett flertal säkerhetspaket, samt i den fristående Proxy One VPN, som även har en gratis provperiod.

TunnelBear

Medelstor VPN-tjänst med en hyfsad uppsättning funktioner. Finns både som premiumvariant och i en begränsad gratisversion.

logga tunnelbear vpn
Logga vypr vpn

VyprVPN

Med tanke på symboliken kring ormar är det kanske inte det mest förtroendeingivande namnet, men loggan är rätt snygg. Användarvänlig, men anses något ojämn.

Vypr har 50% rabatt på sin tjänst just nu

Windscribe

Kanadensiska Windscribe skapades för att tillhandahålla en lättanvänd VPN-tjänst. En positiv aspekt är att en prenumeration tillåter oändligt antal anslutna enheter.

Windscribe blir din för bara 50 kronor i månaden just nu

Logga windscribe
Logga Zenmate vpn

ZenMate VPN

Finns både som premiumvariant och gratis VPN. Fokuserar mycket på anonymitet och att låsa upp såväl streamingtjänster som sportsändningar.


Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?