Så installerar du VPN på Android TV och Google TV

Daniel Hessel

Går det att få in VPN på en maskin som kör Google TV eller Android TV? Javisst! Det är faktiskt en väldigt enkel historia som vi kommer att gå igenom här idag.

Men för att börja från början kanske det är på sin plats att prata lite om vad Googles båda TV-system är och var du egentligen hittar det.

Android TV och Google TV – en vanlig syn

Android TV är vanligare än du kanske tror. Googles operativsystem för TV-apparater finns inbyggt i många TV-apparater från Philips, Sony, vissa modeller från Panasonic och många mindre tillverkare. Samtidigt finns det i en myriad olika lösa mediaspelare, som Googles egen Chromecast with Google TV, Nvidia Shield och många fler.

Även Amazons mediaspelare Fire TV använder sig av Android, men Amazon har modifierat systemet efter eget tycke. Bland annat har de en egen appbutik och att ladda in VPN där kan vara lite krångligare (men vi ska såklart gå igenom det framöver också).

Vad är skillnaden mellan Google TV och Android TV?

Varför måste vi krångla till det med att göra en guide för två system? Det är helt enkelt för att Android TV och Google TV i grund och botten är samma system.

Båda två bygger på samma Android-system som du har i din mobiltelefon eller surfplatta. Skillnaden här är främst att gränssnittet anpassats för en TV-skärm och styrning med fjärrkontroll. Även appbutiken Play Store visar bara appar som anpassats för TV-delen.

Android TV är den lite äldre versionen och Google TV är den lite nyare, i korthet. De allra flesta appar funkar på båda. Den största skillnaden är egentligen att Google TV har ett lite nyare gränssnitt och lite mer fokus på sök, särskilt med rösten, än Android TV.

Min TV är en Samsung eller LG, har jag Android TV?

Nej. Medan Android TV och Google TV är det absolut vanligaste systemet som används av TV-tillverkare har Samsung och LG valt att använda sina egna system. Samsung kör ett system som kallas Tizen och LG har ett system som kallas för WebOS. Hur du ansluter dessa till VPN kommer vi att gå igenom inom kort.

VPN på Android TV och Google TV – Det här behöver du

Utöver en TV eller mediaspelare med någon av Googles TV-system och en internetanslutning behöver du egentligen inte mer för att komma igång. Ja, ett VPN-abonnemang också då, men det förutsätter vi att du redan har.

VPN på Android TV och Google TV – Så gör du

Att komma igång med VPN till Android TV och Google TV är busenkelt. Med VPN igång kommer du enkelt åt exempelvis amerikanska Netflix eller brittiska BBC direkt från din TV utan något större krångel.

I vårt exempel använder vi oss av mediaspelaren Nvidia Shield. Men proceduren är i stort sett identisk oavsett vilken enhet eller TV med Android TV och Google TV du använder.

VPN i Android TV och Google TV Nvidia Shield

Den stora skillnaden med Google TV är att du får söka fram appen, snarare än att gå in i Play Store och ladda ner den, men annars är proceduren väldigt lika.

För det här exemplet har vi valt att använda oss av VPN-tjänsten Surfshark. Dels för att den är väldigt enkel att hantera och dels för att den är väldigt prisvärd. Bland annat vann den vårt test av billiga VPN-tjänster.

Har du inte VPN än? Skaffa Surfshark här

Så här gör du:

  1. Gå in på Play Store och sök efter din VPN-app, i vårt fall Surfshark. Använder du Google TV får du använda sökfunktionen istället för appbutiken. Installera sedan appen och starta den.
    VPN i Android TV och Google TV
  2. Efter det behöver du logga in. Det kan du antingen göra med användarnamn och lösenord, eller med en engångskod. Ha en enhet där du redan är inloggad på Surfshark, gå in på “my account” och välj “enter code”. Skriv sedan in koden du får upp i appen på din TV-skärm.
    VPN på Android TV och Google TV
  3. Klart! Svårare än så är det inte att komma igång faktiskt.
    VPN i Android TV och Google TV

När du väl är inne kan du välja vilket land du vill koppla upp dig mot. Kopplar du ofta upp dig mot exempelvis USA kan du även spara en eller flera servrar där som favoriter för att det ska gå fortare. 

Du kan även gå in i inställningar och välja att alltid starta VPN-tjänsten samtidigt som systemet startas. På så vis kan du fortsätta där du slutade, utan att behöva gå in och koppla upp dig igen.

Men svårare än så är det faktiskt inte att fixa VPN i Android TV och Google TV!


Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?