Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Daniel Hessel

VPN är en viktig del av vår dagliga internetanvändning, men ibland kan det hända att vissa webbsidor inte fungerar med VPN. Det är sjukt störande och något som kan få dig att stoppa VPN-anslutningen helt. Men varför blir det så? Idag går vi igenom varför och vad du kan göra åt saken.

En VPN fungerar genom att kryptera all internettrafik som går mellan din dator och VPN-servern. Detta innebär att din internettrafik är skyddad från tredje part och att du kan surfa på internet anonymt. Men ibland kan det hända att en webbsida inte fungerar när du använder en VPN.

Geoblockering kan vara en anledning

Orsaken till detta kan vara att webbsidan använder en teknik som kallas geoblockering. Geoblockering används för att begränsa åtkomsten till en webbsida till användare från vissa geografiska områden. Detta kan ske av flera anledningar, till exempel för att uppfylla upphovsrättslagar eller för att begränsa åtkomsten till vissa tjänster till användare från specifika länder.

När du använder en VPN, kommer din internettrafik att skickas genom VPN-servern och vidare till webbsidan som du försöker besöka. Men om webbsidan använder geoblockering, kan den upptäcka att du använder en VPN och blockera din åtkomst.

Svårt att felsöka problemen

Geoblockering är dock bara ett problem. Betydligt vanligare är att det helt enkelt inte funkar med sidor i ditt land. Det kan bero på många olika orsaker och kan vara svårt att felsöka.

Dels kan det handla om att sidan du besöker inte gillar IP-adressen du fått när du kopplade upp VPN. Antingen för att den tidigare fastnat i något varningssystem, eller att den ser ut att komma från ett annat land (så att du omedvetet geoblockerar dig själv).

Det kan också vara att just den server du är ansluten till strular av någon anledning.

Ett annat vanligt fel brukar ligga i annonsblockerare och verktyg för att stoppa olika webbspårare. Med såna funktioner påslagna kan vissa sidor surna till och inte laddas.

Samtidigt behöver problemen inte gälla hela sidan. Vi har märkt att ett vanligt problem ligger i kommentarsfält på sajter. Sidan i sig laddas in som den ska, men kommentarsfältet under artiklar är helt borta. Spelsajten IGN har vi exempelvis märkt är väldigt känslig för det. Ett annat exempel är när vi testade F-secures VPN-lösning, då alla kommentarsfält på både Feber och DN (medan de hade kommentarer) försvann helt från sidan.

Så kan du lösa problemet

För att lösa problemet med webbsidor som inte fungerar med VPN, finns det några åtgärder du kan vidta:

  1. Byt VPN-server. En möjlig lösning är att byta VPN-server till en som är baserad i det land där webbsidan är belägen. På så sätt kan du undvika geoblockering och få tillgång till webbsidan. Många VPN-tjänster har ett stort antal servrar runt om i världen, så det kan vara värt att prova att byta server för att se om det löser problemet.
  2. Använd en annan VPN-tjänst. En annan lösning kan vara att byta VPN-tjänst helt och hållet. Vissa VPN-tjänster kan ha bättre stöd för att undvika geoblockering än andra, så genom att välja en annan VPN-tjänst kan du kanske hitta en som fungerar bättre för att få tillgång till webbsidan.
  3. Stäng av annonsblockering. Många VPN-tjänster kommer med en inbyggd annonsblockerare. En på många sätt trevlig tjänst, men vi har märkt att såna verktyg kan vara lite väl aggressiva, vilket gör att hela eller delar av sajter inte laddas.
  4. Använd split tunneling. Om din VPN-tjänst har stöd för split tunneling kan du använda det för att komma runt problemet till viss del. Använder du Google Chrome som huvudsaklig webbläsare på datorn kan du säga åt VPN-tjänsten att köra en annan webbläsare utanför VPN-kopplingen och ladda in sajten därifrån.

Sammanfattningsvis, när en webbsida inte fungerar med VPN kan detta bero på geoblockering. Genom att byta VPN-server eller VPN-tjänst kan du kanske lösa problemet och få tillgång till webbsidan. Det är dock viktigt att notera att vissa webbsidor kan blockera åtkomst från VPN helt och hållet, så det finns ingen garanti för att alla webbsidor kommer att fungera med VPN.

VPNs historia: Så började det hela

Jämförande test
Vad är VPN

Bästa VPN – Stort jämförande test

Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?