VPN-historia – Så började det hela

Daniel Hessel

VPN är en teknik som har funnits i flera decennier och har under de senaste åren blivit alltmer populär bland både företag och privatpersoner. Men hur började det hela egentligen? Vi går igenom gamla runstenar och dammiga arkiv för att ge dig en liten snabb historielektion.

VPN-historia – I begynnelsen…

VPN-tekniken uppfanns på 1990-talet som ett sätt för företag att skapa säkra och privat nätverk för att skydda företagets känsliga data. Då var det vanligt att anställda arbetade på distans eller från olika platser runt om i världen, och företagen behövde en säker metod för att ansluta sina anställda till företagsnätverket.

VPN-tekniken skapades av Microsoft och var ursprungligen avsedd för företagsanvändning. 1996 var året då en anställd på företaget skapade den första kommersiellt tillgängliga varianten, byggd på protokollet PPTP.

Det var dock först på 2000-talet som VPN-tekniken började användas av privatpersoner som ville skydda sin internettrafik från hackers och spioner.

PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol) var som sagt först ut bland VPN-protokollen och utvecklades av Microsoft. PPTP var lätt att använda och fungerade bra för att skydda internettrafik från tredje part. Dock hade det vissa säkerhetsproblem som senare ledde till utvecklingen av andra VPN-tekniker.

Tekniken utvecklas

En annan tidig VPN-teknik var IPSec (Internet Protocol Security), som utvecklades av Internet Engineering Task Force (IETF). IPSec används fortfarande idag och är en av de mest pålitliga VPN-teknikerna tillgängliga.

Under åren har VPN-tekniken utvecklats till att bli allt mer avancerad och användarvänlig. Idag finns det många olika VPN-tjänster tillgängliga för både företag och privatpersoner. Många av dessa tjänster är enkla att använda och erbjuder stark säkerhet för användarens internettrafik.

Inte längre bara för företag

De senaste åren har också sett en ökad efterfrågan på VPN-tjänster från privatpersoner. Anledningen till detta är att fler och fler människor blir medvetna om de faror som finns på internet och vill skydda sin internettrafik från tredje part. Med en VPN kan användaren surfa på internet anonymt och säkert från vilken plats som helst i världen.

VPN-tekniken funnits i flera decennier och har utvecklats till att bli en alltmer viktig del av vårt dagliga internetanvändande. Men samtidigt är den inte fullt så gammal som många kanske först skulle kunna tro.

Från att ha varit en teknik för företag har den nu blivit en viktig del av säkerheten för både företag och privatpersoner. Med en VPN kan användaren surfa på internet anonymt och säkert från vilken plats som helst i världen.

Vad är en VPN tunnel?

Jämförande test
Vad är VPN

Bästa VPN – Stort jämförande test

Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?