Så installerar du VPN på en router

Daniel Hessel

Att installera en VPN-tjänst på din router kan vara ett smart sätt att skydda hemmets alla uppkopplade enheter i ett svep. Men det finns både fördelar och nackdelar. Häng med när vi förklarar grejen och visar hur du gör.

De allra flesta VPN-tjänster har en inbyggd spärr för hur många enheter som kan vara uppkopplade samtidigt (utom Surfshark). Ta ExpressVPN som exempel, som har fem enheter som tak. I ett hem med mobiler, surfplattor, datorer, smarta tV-apparater, spelkonsoler och säkerligen en hel del annat går det ganska fort att slå i taket för den spärren. Än värre är det såklart om du bor tillsammans med någon eller några, då blir det snabbt ännu fler enheter som ska skyddas.

Du kan såklart ha flera abonnemang hos en VPN-tjänst, det blir de säkert väldigt glada över. Men den lösningen är rätt dyr såklart.

En smidig lösning är att lägga in VPN i din router hemma. Om du gör det kommer alla enheter hemma som är anslutna till routern att gå över VPN. Det gör att samtliga enheter är skyddade, utan att du behöver oroa dig för maxtak eller att konfigurera VPN på olika enheter.

Vad säger VPN-leverantören om detta?

Att lägga in VPN på sin router och på så sätt kunna få potentiellt dussintals enheter att använda sig av en enda “plats” i listan över samtidiga anslutningar låter helt klart som ett hack.

Borde inte VPN-leverantörerna vara sura över det här? De missar ju potentiellt en massa extra pengar på det här sättet.

Faktiskt inte. Att kunna lägga in en VPN-tjänst i sin router är snarare en tjänst som alla vettiga VPN-leverantörer erbjuder. Helt enkelt för att det är snabbt, enkelt och smidigt för användaren.

Fördelar med VPN i din router

Fördelarna med att lägga in en VPN-tjänst i din router säger sig självt nästan. Men för enkelhetens skull listar vi dem också.

  • Heltäckande. Alla enheter som ansluter till din router skyddas av VPN. Från mobilen till den uppkopplade vattenkokaren.
  • Enkelt. Istället för att behöva installera VPN på flera enheter räcker det med ett ställe. Det gör också att du inte behöver förklara situationen eller lära upp mindre tekniskt lagda personer i hushållet.
  • Alla enheter. Om alla enheter täcks in gör det också att de enheter som inte kan lägga in VPN ändå täcks av VPN-skyddet. En dator är ganska lätt att konfigurera med VPN, men tidigare nämnda uppkopplade vattenkokare är det en annan femma med. Även smarta TV-apparater utan stöd för VPN får automatiskt det skyddet och så vidare.

Nackdelar med VPN i din router

Allt är såklart inte guld och gröna skogar med VPN i din router. Medan det är ett väldigt enkelt sätt att täcka ett helt hem med VPN innebär det en del potentiella falluckor.

  • Färre inställningar. På en dator eller telefon har du mängder med inställningar för ditt VPN. Ingen av dessa är något du kan påverka från din enhet såvida du inte går in i din router. Oftast är inställningsmöjligheterna där eller på webben väldigt begränsade jämfört med en dedikerad app.
  • Gemensamma problem. Det kan absolut hända att vissa hemsidor slutar svara när du är uppkopplad mot VPN. Med en dedikerad app kan du enkelt byta server och lösa problemet. Det går inte riktigt med VPN i en router på samma sätt. Det gör också att alla anslutna enheter får samma problem.
  • Enhetsproblem. På samma sätt kan enklare wifi-uppkopplade enheter, som wifi-lampor, kameror och liknande, stöta på problem med VPN igång när de ska kommunicera med sin molnserver. Det kan bli en ganska snårig huvudvärk att lösa.
  • Mer tekniskt. Du som läser det här kanske har vana att gå in i routern och göra inställningar, eller besöka VPN-leverantörens hemsida för att göra detsamma. Men för en mindre tekniskt lagd person som bara vill växla från amerikanska till svenska Netflix för att kunna fortsätta kolla på sin TV-serie är det en helt annan historia.

Kort och gott. Medan det kan vara smart med en stor VPN-filt över alla enheter är det inte en lösning som passar alla enheter eller alla personer. Tänk därför efter en stund innan. samtidigt kan du alltid prova och se hur det funkar med enheterna (och personerna) i ditt hem. Fungerar det inte som det är tänkt kan du alltid stänga av funktionen i routern.

VPN i router – Det här behöver du

Om du vill lägga in VPN i din router finns det ett par saker att tänka på först. Väldigt många routrar idag har stöd för den här funktionen i någon utsträckning. Det betyder att du antagligen inte behöver köpa en ny router för att komma igång.

En stor potentiell stoppkloss kan vara om du använder den standardrouter (eller kombinerade router/modem) som din internetleverantör skickade hem till dig. Där är det vanligt att operatören har låst en del funktioner och inställningar, helt enkelt för att användaren inte ska råka ställa till med något. Om du använder operatörens router, logga in på den och kolla. Finns inte möjligheten till VPN där, kolla med supporten om de kan låsa upp den funktionaliteten. Det går i vissa fall att göra från deras sida. Om den möjligheten inte finns. Köp en ny router och antingen ersätt operatörens router, eller sätt den i bryggläge för att bara skicka vidare internettrafiken till din nya router.

Om du har köpt din egen router kan du göra på följande sätt för att kolla om du kan lägga in VPN på den.

  1. Logga in på din router via webbläsaren. Oftast är adressen 192.168.0.1 eller 192.168.1.1 för att komma åt den. Om du inte satt upp användarnamn och lösenord själv brukar det stå antingen i manualen eller på baksidan av routern vad du behöver för att logga in.
  2. Uppdatera. Oavsett vad är det en sund inställning att hålla routern uppdaterad. Dels för att säkerhetshål kan ha täppts igen och dels för att nya funktioner (som VPN) kan ha tillkommit med tiden. 
  3. Hitta inställningarna. Lite beroende på router ser det här annorlunda ut. Inställningen du letar efter brukar heta något med VPN. Men den kan finnas under exempelvis avancerade inställningar, allmänna inställningar eller nätverksinställningar. Där får du ofta utforska lite själv för att hitta.
  4. Har du hittat inställningen? Toppen! hoppa vidare till nästa avsnitt.

Men vad gör du om din router inte har stöd för VPN? Alternativet att köpa en ny router finns såklart. Men samtidigt kan det kännas dumt att lägga uppåt flera tusen kronor på något som i värsta fall måste stängas av efter en stund för att det inte lirar med dina enheter hemma. 

Det är inte helt ovanligt att äldre eller lite enklare routrar saknar VPN-funktionalitet. Men det finns en lösning, förutsatt att du är villig att göra lite ingrepp i din router.

Med stor sannolikhet kan du nämligen byta ut firmware på din router till en som utvecklats av användarna. Det innebär såklart att du bryter eventuella kvarvarande garantier och processen i sig kan vara lite läskig. Men har garantin gått ut, routern är uppdaterad och du är villig att göra lite handpåläggning kan en custom firmware (som det kallas) vara ett sätt att göra en gammal router lite piggare.

Så här gör du:

  • Ha koll på din routers tillverkare och modellnamn. Det står på baksidan av routern om inte annat.
  • Kolla på antingen Open WRT eller Tomato för att se om det finns en custom firmware för din routermodell. Bägge sidorna och dess mjukvaror är säkra att använda i sig, även om uppdatering av firmware i sig alltid kan medföra risker.
  • Hittar du din router och lämplig firmware på någon av de sidorna? Följ deras instruktioner för hur du installerar den. Om du har en extra router liggande hemma kan du alltid testköra på den först, för att se så att allt funkar som det ska.
  • Färdig? Gör om stegen här ovan för att logga in och hitta VPN-funktionerna.

VPN i router – så här gör du

Om du följt stegen här ovan har du faktiskt gjort det mesta redan. Det största hindret brukar i allmänhet vara att hitta, våga eller orka logga in på sin router och navigera runt bland inställningarna.

När det gäller att installera VPN på en router handlar det inte om att installera en hel VPN-app på din router, så som du gör på en dator eller mobil. Istället är tillvägagångssättet lite annorlunda.

I vårt exempel här nedan använder vi oss av Surfshark. En snabb och mångsidig tjänst som vi utsett till bästa billiga VPN. Proceduren är dock ungefär densamma oavsett vilken VPN-leverantör du använder. Skulle den skilja sig har alla VPN-leverantörer med stöd för VPN i router utförliga instruktioner på sina respektive hemsidor.

Bilderna här nedan visar hur det ser ut när vi lägger in VPN på en router av märket Asus, som generellt sett är bra routrar för VPN. Även här kan det skilja sig en smula mellan olika fabrikat, men i stora drag ser det ut på ungefär samma sätt.

Ett exempel där det kan skilja sig ganska mycket är Netgear Orbi-routrar. Där går det att använda VPN via routern. Dock är processen tillkrånglad, i och med att du behöver lägga in konfigurationen på alla enheter som ska använda VPN. Då är det helt enkelt enklare att bara använda VPN-appen direkt på respektive enhet.

  1. Logga in.  Logga in på din router (som ovan) och hitta inställningarna för VPN.
  2. Manuell installation. För exemplet med Surfshark går vi till nedladdningssidan när vi är inloggade hos dem och väljer manuell installation. Där klickar vi på router.
    Surfshark VPN i router
  3. Spara inloggningsuppgifter. Det första du får upp är ett framgenererat användarnamn och lösenord. Kopiera det och ha det nära till hands.
  4. Välj uppkoppling. Nästa steg är att välja protokoll och uppkopplingsplats. En Asus-router har stöd för OpenVPN-protokollet, vilket är det vi väljer. Som grundläggande VPN väljer vi även den server tjänsten bedömer som snabbast. USA-servrar för Netflix och liknande läggs till på samma sätt, men det kan vi ta i ett nästa steg.
    Surfshark VPN i router
  5. Ladda ner. Efter att ha valt server och VPN-protokoll kan du ladda ner konfigurationsfiler (i “.ovpn”-format).
    Surfshark vpn i router
  6. Installera. Under VPN-fliken väljer vi “VPN client” och sedan “add profile”. Då får vi upp en ruta för att ladda upp konfigurationsfilen vi precis skaffade. Där döper du uppkopplingen, skriver in användarnamn och lösenord som du sparade i tidigare steg samt lägger till konfigurationsfilen. Tryck sedan på “upload”
    Surfshark vpn i router asus
    Surfshark vpn i router asus
  7. Aktivera. Nu hamnar all info på routerns VPN-sida (tillsammans med flera konfigurationer du kanske skapar senare, exempelvis för USA). Där väljer du helt sonika “activate”.
    Surfshark vpn i router asus
  8. Surfa! Om allt gått som det ska kommer ett blått märke att dyka upp i “connection status”-rutan och du är redo att låta hela hemmet surfa lite tryggare och mer anonymt!
    Surfshark vpn i router asus

Jämförande test
Vad är VPN

Bästa VPN – Stort jämförande test

Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?