Så funkar VPN till Ipad – och så kommer du igång

Daniel Hessel

Hur funkar VPN till Ipad? Faktiskt på samma sätt som till en Iphone, eller egentligen vilken annan enhet som helst. Men idag ska vi fokusera just på Apples Ipad och VPN. Hur funkar det och hur gör du? Häng med så förklarar vi.

Hur fungerar en VPN för iPad?

När du ansluter till internet från din iPad skickas all din trafik till din internetleverantör (ISP) som sedan skickar den vidare till de webbsidor och tjänster du använder. När du använder en VPN för iPad skickas din trafik istället genom en krypterad tunnel till en VPN-server som ligger på ett annat ställe. På detta sätt kan du surfa på webben anonymt och säkert eftersom all din trafik är krypterad och din IP-adress är dold. Detta gör det svårt för någon att övervaka eller avlyssna din internettrafik.

En VPN för iPad kräver vanligtvis en VPN-app som kan laddas ner från App Store. Medan det finns gratis VPN-tjänster rekommenderar vi betalda alternativ av säkerhets- och hastighetsskäl. Samtidigt kan du komma rätt billigt undan med en bra tjänst, så det behöver inte bli så dyrt.

I samband med att du tecknar abonnemang skapar du även ett konto hos leverantören. Detta används för att logga in i appen du laddar ner från App Store. När anslutningen har etablerats kommer all din internettrafik att skickas genom VPN-tunneln till VPN-servern.

Vilka fördelar med VPN på Ipad finns det?

 • Skyddar din internettrafik från övervakning och avlyssning.
 • Gömmer din IP-adress och skyddar din identitet.
 • Tillåter dig att komma åt webbsidor och tjänster som är blockerade i ditt land eller område.
 • Ger dig möjlighet att välja vilken plats din IP-adress ska visas från, vilket gör det möjligt att till exempel titta på amerikanska Netflix från Sverige.
 • Kan öka din internetanslutningshastighet genom att undvika trafikstockningar på din internetleverantör.

Vilka är nackdelarna?

 • Kan sänka din internetanslutningshastighet beroende på VPN-tjänstens kvalitet och vilken server du ansluter till.
 • Kostar pengar om du vill ha tillgång till en högkvalitativ VPN-tjänst.
 • Kan vara olagligt i vissa länder eller användas för illegala aktiviteter. I Sverige är det dock fullt lagligt. Läs mer om det här.

Varför ska jag ha VPN på min Ipad?

En VPN för iPad kan vara särskilt användbar för personer som reser ofta och använder offentliga Wi-Fi-nätverk. Eftersom dessa nätverk är ofta osäkra och öppna för övervakning och avlyssning, kan en VPN hjälpa till att skydda din internetanslutning och personliga information.

En VPN för iPad kan också vara användbar om du vill titta på webbsidor eller streama video som är blockerade i ditt land eller område. Genom att använda en VPN kan du ansluta till en server i ett visst land där webbsidan eller videon är tillgänglig och se den utan begränsningar. Dessutom kan en VPN för iPad hjälpa till att skydda din integritet och personliga information från tredje part, inklusive din internetleverantör och regeringar som kan försöka övervaka eller censurera din internetaktivitet. Sammanfattningsvis är en VPN för iPad ett kraftfullt verktyg som kan hjälpa dig att surfa på webben säkert, anonymt och utan begränsningar.

Så kommer du igång med VPN till Ipad – steg för steg

 1. Välj och prenumerera på en VPN-tjänst. Det finns många VPN-tjänster tillgängliga för iPad på marknaden idag. Välj en som passar dina behov och budget. När du har valt en tjänst, prenumerera på den och ladda ner VPN-appen från App Store.
 2. Installera appen och logga in. Första gången du använder appen, eller första gången du ansluter, följer du instruktionerna på skärmen för att lägga till VPN-konfigurationen i din Ipad. Det görs automatiskt och du behöver oftast bara klicka på ok-knappen.
 3. Välj en VPN-server. Efter att du har loggat in på VPN-appen, kommer du att se en lista över VPN-servrar som du kan ansluta till. Välj en server baserat på din önskade plats eller land.
 4. Anslut till VPN-servern. När du har valt en server att ansluta till, tryck på knappen för att ansluta till VPN-servern. När anslutningen har upprättats kommer din internettrafik att krypteras och skickas via VPN-tunneln till VPN-servern.

När du är ansluten till VPN-servern kan du surfa på webben på din iPad som vanligt, men all din internettrafik kommer att vara krypterad och säker. Du kan också använda en VPN på din iPad för att låsa upp geografiskt begränsade innehåll och webbsidor, till exempel att titta på Netflix i USA från Sverige.

Att använda VPN på en Ipad är enormt enkelt. Väl uppkopplad ser ut VPN-ikonen uppe i aktivitetsfältet. Det brukar räcka för att hålla koll på om den är igång. Men vill du kolla så att VPN-tjänsten faktiskt fungerar som den ska går det såklart också.

Jämförande test
Vad är VPN

Bästa VPN – Stort jämförande test

Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?