Så skaffar du VPN till Nintendo Switch

Daniel Hessel

Går det att ha VPN på Nintendo Switch? Typ, är svaret på den frågan. Vi visar hur det funkar och hur du gör.

Nintendo Switch är omåttligt populär och har varit det sedan konsolen släpptes 2017. Spelkonsolen har alla möjligheter att gå online för att spela med vänner och ladda ner spel. Till skillnad från Playstation och Xbox fungerar uppkopplingen däremot lite annorlunda.

Läs även: Vad är VPN?

Online – men på ett eget sätt

Till att börja med är onlinespelande med vänner något som fungerar lite annorlunda hos Nintendo Switch än de andra konsolerna. Istället för de lite enklare användarnamnen används istället så kallade friend codes. Det gör det en smula krångligare att hitta sina vänner. Samtidigt gör det också att du blir en smula svårare att hitta. 

En vanlig anledning att använda VPN när det kommer till gaming är att dölja sin riktiga IP-adress. Det gör att du i större utsträckning kan hålla dig anonym, undvika doxxing och DDoS-attacker. Då friend codes är lite mer dolda än mailadress och användarnamn går den biten att undvika i stor utsträckning. Samtidigt är Nintendos profilering lite mer barnvänligt, vilket gör de flesta spel lite mer avslappnade. Undantagen kan vara de mer turneringsinriktade spelen, som Smash Bros.

VPN på Nintendo Switch för streaming

När det kommer till streamingtjänster och att låsa upp utländska material fungerar Nintendo Switch ganska annorlunda. Storspelare som Netflix, Disney+ eller HBO Max finns inte tillgängliga till plattformen. Det finns inte heller en webbläsare som har stöd för tjänsterna.

I dagsläget finns Youtube och animetjänsten Crunchyroll som de stora tjänsterna i Norden. Utomlands finns exempelvis Hulu och Funimation också. Men eftersom alla streamingappar laddas ner via Nintendos onlinebutik är de lite svårare att få tag i här.

Såväl Youtube som Crunchyroll är relativt globala och det mesta materialet finns tillgängligt även här. Vissa Youtube-videos har fortfarande regionsbegränsningar däremot, så där finns det en poäng med VPN.

Av den anledningen finns det inga enorma fördelar med att använda VPN på Nintendo Switch.

Varför ska jag ha VPN på Nintendo Switch?

Just eftersom både streamingtjänster och onlinespelande fungerar lite annorlunda till Nintendo Switch än de övriga konsolerna är ärligt talat behovet för VPN inte jättestort till konsolen.

Samtidigt går det inte att installera VPN-appar på Nintendo Switch, vilket gör att du får ta en liten omväg.

Omvägen i fråga heter DNS. Enkelt förklarat är det inte VPN med en krypterad tunnel till en VPN-server. Istället fungerar det mer som att mottagaren, exempelvis Youtube, “ser” dig som att du ansluter till tjänsten från en annan plats. Helt enkelt en slags VPN light.

VPN på Nintendo Switch – Steg för steg

Spelar du mestadels hemma på din Nintendo Switch och vill använda dig av VPN kan vi rekommendera att lägga in VPN på din router. På så sätt behöver du inte mecka med din konsol, utan så snart den är ansluten till din router är den skyddad.

Men om du vill köra direkt på din Switch fungerar det på samma sätt som till en Smart TV, Apple TV eller någon av de andra spelkonsolerna.

I vårt exempel nedan använder vi oss av Surfshark, då det är både en billig VPN-tjänst och överlag en bra sådan. Proceduren är däremot i stort sett identisk med andra VPN-tjänster.

Har du inte VPN ännu? Just nu har Surfshark rea på sin tjänst.

Det här behöver du

Du behöver en Nintendo Switch som är uppkopplad till internet och en prenumeration på en VPN-tjänst.

Det spelar ingen roll om du har original Switch, Nintendo Switch Oled eller Nintendo Switch Lite. Inställningen är densamma oavsett. På samma sätt spelar det ingen roll om du kör konsolen i bärbart läge, eller dockad och inkopplad till din TV. Det spelar heller ingen roll om du har konsolen dockad och kör med nätverkssladd eller ethernet, för inställningen är densamma ändå.

VPN på Nintendo Switch – Så gör du

 1. Logga in på din VPN-tjänsts webbsida från en dator och välj manuell installation. Finns inte Nintendo Switch med där kan du välja spelkonsol generellt eller Smart TV. I Surfsharks fall heter tjänsten Smart DNS, men den kan ha andra namn hos andra tjänster. Där får du en IP-adress (nummerserie avgränsad med punkter) som du ska använda strax.
  Smart DNS
 2. Starta upp din Nintendo Switch och gå ner till inställningar.
  Så skaffar du VPN till Nintendo Switch
 3. Gå till Internet och vidare in på Internet Settings. Välj det nätverk du är ansluten till.
  VPN på Nintendo Switch
 4. Välj Change Settings.
  VPN till Nintendo Switch
 5. Gå ner till DNS Settings och växla från Automatic till Manual.
  DNS på Nintendo Switch
 6. Nu kan du ange primär och sekundär DNS. I vårt exempel räcker det med den primära. Skriv in IP-adressen som din VPN-tjänst just gav dig.
  VPN i Nintendo Switch
 7. Starta om konsolen. Sen är du klar.

Även om VPN till Nintendo Switch inte är det allra mest aktuella eller kanske ens nödvändiga i de flesta fall så går det i alla fall att dölja din position någorlunda via den här metoden. Skulle något börja strula, exempelvis att du inte kommer åt Nintendos onlinebutik, kan du alltid gå tillbaka till inställningarna och slå över till automatisk DNS istället.


Jämförande test
Vad är VPN

Bästa VPN – Stort jämförande test

Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?