Så skaffar du VPN till Playstation 5

Daniel Hessel

Vill du komma åt Netflix amerikanska material på din PS5? Även om det inte går att installera VPN-appar på konsolen finns det faktiskt ett sätt att göra det. Vi visar hur.

Sony Playstation 5 släpptes under slutet av 2020 och sedan dess har nästan alla nyheter om konsolen handlat om att… den inte går att få tag på. Även om det fortfarande är lite knixigt att få tag i konsolen meddelade Sony under början av 2023 att det värsta är över och att PS5 numera är mer allmänt tillgänglig. 

Men när du väl har en Playstation 5 hemma, hur gör du om du vill komma åt exempelvis amerikanska Netflix via spelkonsolen? Det är exakt det vi kommer gå igenom idag.

Begränsad streaming

Vi kan börja med att en spelkonsol, oavsett det är PS5 eller Xbox, är lite mer begränsad än en renodlad mediaspelare som Apple TV eller en med Android TV. Detta för att antalet streamingappar är ganska begränsade i Playstation Store.

Du kan såklart använda den inbyggda webbläsaren i många fall, men navigeringen där gör att du helst slipper det.

Men för de största och vanligaste streamingtjänsterna funkar Playstation 5 alldeles utmärkt.

VPN på Playstation 5 – Två alternativ

Det finns två huvudsakliga sätt att fixa VPN till din PS5. 

VPN i router
Ett lite krångligare sätt initialt, men enklare i efterhand, är att installera VPN på din router. Om du gör det kommer alla enheter som ansluter till internet via din router, inklusive din Playstation 5, att använda routerns VPN-anslutning.

Ett annat alternativ är att fixa VPN på din dator med Windows och sedan dela anslutningen till din PS5. En metod vi kommer att gå igenom inom kort här på sajten.

DNS
Eftersom Playstation 5 inte har stöd för att installera VPN-appar direkt på konsolen kommer du faktiskt inte kunna köra VPN på den. Tråkigt men sant.

Det finns däremot lösningar. De allra flesta VPN-tjänster erbjuder någon form av DNS-tjänst. Det innebär att du inte skyddas av en VPN-server och dess krypterade tunnel till din enhet. Men det betyder att tjänster du ansöuter till tror att du kommer från en annan plats. Det är en slags VPN light och brukar fungera utmärkt för exempelvis streamingtjänster.

VPN på Playstation 5 – steg för steg

Vi förutsätter att du redan har en Playstation 5 och internetuppkoppling, annars skulle du nog inte läsa det här.

Utöver det behöver du ett abonnemang hos en VPN-tjänst. I vårt exempel här använder vi oss av Surfshark. Detta för att inställningen är väldigt enkelt med den tjänsten och för att det är en VPN-tjänst som är prisvärd nog att ha vunnit vårt test av billiga VPN-tjänster.

Så här gör du

 1. Logga in via en dator på din VPN-leverantörs hemsida. Här vill du hitta den manuella installationen. Ibland kallas den bara för manuell installation, ibland pekar de dig direkt till den enhet du vill ansluta. Resultatet brukar vara detsamma.
 2. I fallet med Surfshark heter tjänsten Smart DNS, men det brukar variera mellan tjänsterna. Poängen här är att du genom att följa instruktionerna på sajten kommer att ges en IP-adress till tjänstens egen DNS. Håll koll på den, för den behöver du strax.
  VPN på Playstation 5 Surfshark
 3. Starta din PS5 och gå in i inställningarna.
  VPN på Playstation 5 startskärm
 4. Gå vidare in på nätverksinställningar.
  VPN på PS5 inställningar
 5. Här väljer du Inställningar och vidare till Konfigurera internet-anslutning.
  VPN på PS5 nätverksinställningar
 6. Välj den anslutning som är aktiv och tryck på options-knappen (till höger om pekplattan på kontrollen). Gå sedan in på avancerade inställningar.
  VPN i Playstation 5 avancerade inställningar
 7. Gå ner till inställningar för DNS och växla den från automatisk till manuell.
  VPN PS5 DNS
  VPN på Playstation 5 DNS manuellt
 8. Nu kan du skriva in den IP-adress din VPN-leverantör just spottade ur sig. Skriv in den under Primär DNS och lämna den sekundära tom.
  VPN på Playstation 5 DNS IP-adress
 9. Starta om konsolen och sen är du faktiskt klar!

Nu kommer det se ut som att din konsol anropar exempelvis Netflix från USA och du får se det innehållet istället för det svenska. Eventuellt kan du behöva skaffa en ny IP-adress om den första inte skulle funkar.

Om det är något annat som skulle strula med den här lösningen kan du enkelt ställa om det hela till automatisk DNS igen och allt fungerar precis som det gjorde innan.


Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?