Så installerar du VPN på Xbox

Daniel Hessel

Vill du komma åt utländska streamingtjänster via din Xbox? Då har du kommit helt rätt, för det ska vi gå igenom idag.

Microsofts Xbox är inte bara en spelkonsol numera. Kör du PC finns Xbox som en speltjänst till Windows och via PC, surfplattor eller mobiler kan du “spela på Xbox” via molntjänsten Xbox Cloud. Spelkonsolen Xbox finns fortfarande kvar dock. I dagsläget utgörs den biten av Xbox Series X och den lite enklare Xbox Series S. Samtidigt finns föregångaren Xbox One kvar i många hushåll fortfarande.

Gemensamt för alla tre Xbox-konsoler är att de även fungerar som mediaspelare och en plattform för streamingtjänster. Vill du kunna utnyttja streamingtjänsterna fullt ut, genom att komma åt innehållet i exempelvis USA, behöver du VPN.

Problemet är bara att Xbox inte har stöd för att installera VPN-appar, så hur gör du?

VPN på Xbox – Två vägar att gå

Det finns främst två olika vägar att gå när det kommer till att fixa VPN på din Xbox. Antingen kan du lägga in VPN direkt på din router. Det är lite styltigare än en VPN-app i datorn eller en telefon, men gör att alla enheter (inklusive din Xbox) automatiskt täcks av VPN-skyddet.

Alternativ två är inte riktigt VPN, men fungerar till viss del på samma sätt.

Lösningen kallas DNS. Vad det, enkelt förklarat, handlar om är din IP-adress ser ut att komma från en annan plats. Det är fortfarande ganska lätt att spåra din trafik om någon skulle vilja och all kryptering som kommer med VPN finns inte med här. Men för att förvilla en streamingtjänst brukar det faktiskt funka helt okej.

Xbox one kontroll

Så gör du

Det spelar ingen roll om du har en Xbox One, Xbox Series S eller Xbox Series S. Inställningarna du behöver göra är exakt samma på alla tre maskiner (vilket om inte annat gör vårt jobb enklare). I vårt exempel här använder vi en Xbox One.

Utöver en Xbox av ovan nämnda modeller och en internetuppkoppling behöver du ett VPN-abonnemang. I vårt exempel använder vi oss av Surfshark. Dels för att tjänsten klarar av det här utan problem, om än bara mot USA. Dels för att den är riktigt prisvärd, tillräckligt mycket för att vinna vårt test av bästa billiga VPN-tjänster.

Följande steg krävs för att komma igång:

 1. Logga in hos din VPN-leverantör på en dator och klicka dig fram till manuell installation. I fallet med Surfshark finns det uppdelat mellan olika enheter hur det funkar, men skulle du inte hitta din enhet är det i slutändan samma sak. Smart DNS heter funktionen på Surfshark-språk, men kan ha andra namn hos andra leverantörer. När du följt stegen på sajten kommer du att få en IP-adress som ska användas inom kort.
  VPN på Xbox
 2. Starta din Xbox och gå till inställningar.
  VPN i Xbox
 3. Gå till nätverksinställningar.
  VPN på xbox one nätverksinställningar
 4. Gå vidare in till avancerade inställningar.
  VPN på xbox one nätverksinställningar - avancerade inställningar
 5. Välj DNS-inställningar och byt från automatiskt till manuellt.
  VPN på xbox one nätverksinställningar - avancerade inställningar DNS
 6. Nu kan du skriva in IP-adressen du precis fick fram från din VPN-leverantör.
  VPN på Xbox DNS automatisk manuell
  VPN på Xbox DNS IP-adress
 7. Efter det brukar det vara bäst att starta om maskinen för att allt ska falla på plats. Sen är du faktiskt klar.

Det här gör att du, i de flesta fall, kan komma åt det amerikanska utbudet på exempelvis Netflix. Om det inte skulle fungera kan du behöva göra om processen och hämta en ny IP-adress från din VPN-leverantör. Skulle du vilja gå tillbaka till det svenska utbudet, eller om något inte fungerar som det ska, kan du alltid sätta DNS till automatiskt igen och allt funkar som det gjorde förut.


Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?

Guider
VPN kostnad: Bokstavene VPN tegnet med en mengde blokker

VPN kostnad: Vad kostar VPN-tjänsterna?

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Xbox One

Så installerar du VPN på Xbox