Vad är VPN-protokoll?

Daniel Hessel

VPN-protokoll är något du stöter på ganska fort så snart du börjar titta närmare på olika VPN-tjänster. Men vad är det och varför ska du egentligen bry dig? Vi ger dig grundkursen.

Ett VPN-protokoll är en uppsättning regler och procedurer som används för att säkra och kryptera datatrafik mellan en användares enhet och VPN-tjänstens server. Protokollet spelar en viktig roll i att bestämma hur en VPN-tjänst fungerar och hur den påverkar användarens internetupplevelse.

Vilka VPN-protokoll finns det?

Det finns flera olika VPN-protokoll som används av olika VPN-tjänster. Här är en översikt över de vanligaste VPN-protokollen och hur de skiljer sig åt:

  1. PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol): PPTP var det första VPN-protokollet som utvecklades och är fortfarande vanligt förekommande. Det är ett enkelt protokoll som är lätt att implementera och fungerar på de flesta plattformar. Det är dock inte lika säkert som andra protokoll och bör inte användas om hög säkerhet är viktigt.
  2. L2TP/IPSec (Layer 2 Tunneling Protocol with Internet Protocol Security): L2TP är ett annat gammalt protokoll som ofta används tillsammans med IPSec. Det är säkrare än PPTP eftersom det använder kryptering, men kan vara långsammare och mindre pålitligt än andra protokoll.
  3. OpenVPN: OpenVPN är ett öppet källkodsprotokoll som har blivit alltmer populärt på senare år. Det är säkrare än både PPTP och L2TP/IPSec och fungerar på många olika plattformar. OpenVPN använder SSL/TLS-kryptering vilket gör det mer pålitligt och svårare att blockera.
  4. IKEv2 (Internet Key Exchange version 2): IKEv2 är ett annat säkert protokoll som är utformat för att fungera smidigt på mobila enheter. Det är snabbt, pålitligt och har en hög säkerhetsnivå. Det används ofta i kombination med andra protokoll som L2TP/IPSec.
  5. WireGuard: WireGuard är ett relativt nytt VPN-protokoll som har blivit alltmer populärt på senare tid. Det är enkelt att implementera och är mycket snabbt och pålitligt. Det är också säkrare än PPTP och L2TP/IPSec, men är fortfarande relativt nytt och inte alla VPN-tjänster erbjuder det än.

Vilket protokoll borde man välja?

När du väljer en VPN-tjänst är det viktigt att du tar hänsyn till vilket protokoll som används. Om du är ute efter hög säkerhet bör du välja en tjänst som använder OpenVPN eller IKEv2. Om du letar efter något enklare som fungerar på de flesta enheter, är PPTP eller L2TP/IPSec alternativ att överväga.

Vidare finns det även ett par VPN-leverantörer som byggt sina egna VPN-protokoll. NordVPN är en av dem, där deras protokoll är lite av en vidareutveckling av Wireguard-protokollet.

Ett VPN-protokoll en viktig del av hur en VPN-tjänst fungerar. Det finns flera olika protokoll att välja mellan, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. Genom att välja en VPN-tjänst som använder det protokoll som passar dig bäst kan du säkerställa att din internetupplevelse är både säker och pålitlig. Det är också viktigt att tänka på att valet av protokoll kan påverka hastigheten och prestandan på din VPN-anslutning, så det är viktigt att välja ett protokoll som fungerar bra på din enhet och ditt nätverk. Genom att förstå skillnaderna mellan de vanligaste VPN-protokollen kan du ta ett informerat beslut när du väljer en VPN-tjänst som passar dina behov.

Vad är en VPN server?

Jämförande test
Vad är VPN

Bästa VPN – Stort jämförande test

Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?