Så skaffar du VPN till din smarta tv

Daniel Hessel

Vill du kolla på amerikanske Netflix eller någon annan utländsk streamingtjänst på din smarta TV? Vi visar hur du gör i några enkla steg.

I stort sett alla TV-apparater som säljs idag är smarta. Det vill säga “smarta” som i att du kan installera appar som Netflix, Viaplay och liknande på den, utan att behöva använda en separat mediaspelare.

Men vad gör du om du skulle vilja komma åt det amerikanska utbudet på Netflix exempelvis? Om det är något smarta TV-apparater i allmänhet inte kan så är det att installera VPN-appar. Så hur gör du för att låsa upp utländskt streamininnehåll på din TV?

Lugn bara lugn, vi visar hur du gör. För det finns faktiskt ett par olika sätt.

Har du en TV med Android?

Om din TV kommer från Philips, Sony eller några av de lite mindre tillverkarna som TCL eller Xiaomi exempelvis är det enkelt med VPN på din smarta TV.

Om din TV kör Android TV eller Google TV går det nämligen i de flesta fall att ladda ner VPN-appar via Google Play Store. Det ger dig rejält många fler alternativ när det kommer till uppkoppling och gör det betydligt enklare att styra din VPN-koppling.

För att få reda på hur du gör där kan du läsa vår separata guide om hur du fixar VPN till din TV med Android.

TV från Samsung eller LG? Det här gäller

Vissa TV-tillverkare har valt att köra på egna system istället för något av Googles TV-system. LG har till exempel ett system som kallas WebOS och Samsungs heter Tizen.

Även Panasonic har ett eget system i de flesta av sina TV-apparater, även om vissa modeller från dem kör Android. De allra billigaste TV-modellerna som fortfarande kan klassas som smarta brukar även de ha ett lite enklare system.

Vad har alla dessa gemensamt? Medan du kan installera appar som Netflix och liknande saknar de möjligheten att installera VPN-appar. Det är just den lilla egenheten vi ska komma runt idag. Men först är det en annan sak.

Du är fortfarande låst till tillgängliga appar

När du fick hem din TV och gjorde alla grundinställningarna angav du bland annat vilket land du befinner dig i. Det används dels för att söka efter rätt frekvenser för vanliga TV-sändningar, men också för att ge dig ditt lands version av appbutiken.

Det gör att tjänster som inte finns tillgängliga i Sverige, exempelvis amerikanska Hulu eller brittiska BBC, inte kommer gå att installera på din TV. Eftersom de inte är tillgängliga i ditt land.

Ibland kan det gå att göra en ominstallation av din TV och ange ett annat land, men risken är stor att du ändå inte får upp exempelvis den brittiska butiken. Så på det sättet är du låst till de appar som finns tillgängliga i Sverige.

Med det sagt kan du fortfarande komma åt deras internationella innehåll på ett par olika sätt.

Olika sätt att använda VPN med en smart TV

Som sagt finns det ett par sätt att komma runt det här bekymret med.

VPN i router
ExpresVPN aircove router
Vi har i en tidigare artikel beskrivit hur du gör för att installera VPN i din router. Om du gör det kommer alla enheter som ansluter till den, oavsett om det är via sladd eller wifi, att använda routerns VPN-inställningar.

Det är absolut ett bekvämt, men ett något tekniskt sätt att använda VPN med din smarta TV.

Airplay eller Chromecast
Om din TV är av det lite nyare slaget är det möjligt att den har stöd för att strömma innehåll från din telefon. Antingen Airplay för dig med Iphone och Ipad, eller Chromecast för dig med en telefon eller surfplatta med Android.

I så fall skulle du kunna installera VPN på din telefon eller surfplatta och strömma innehåll från den till din TV, utan att behöva göra något med själva TV:n.

Ett litet sidoalternativ är att du köper en Chromecast-dongel till en äldre TV och castar (som det kallas) till den. En Chromecast är ett väldigt billigt sätt att lägga till den funktionen till en äldre TV.

Separat mediaspelare
VPN på Apple TV
Om din TV är lite äldre brukar många appar sluta fungera. Helt enkelt för att de inte längre uppdateras och till slut blir antika helt enkelt. Om du har en äldre TV, men är nöjd med TV:n som sådan, kan du alltid investera i en separat mediaspelare.

Antingen kan du köpa en Apple TV, vilket funkar bäst om du har Iphones i hushållet. Annars finns det en uppsjö olika mediaspelare med Android. Ett exempel där, dock av det lite dyrare slaget, är Nvidia Shield. Ett lite billigare alternativ är Googles egen Chromecast With Google TV.

DNS
Ytterligare en konstig förkortning. Men ett sätt som fungerar på de allra flesta TV-apparater med internetuppkoppling och appar.

DNS står för Domain Name System och lite beroende på vilken du använder kan du få det att se ut som att du anropar de olika streamingtjänsterna från ett annat land.

Det är inte alls lika säkert och lätthanterat som en riktig VPN-anslutning, men för att låsa upp streamingtjänster funkar det oftast helt okej. 

Det är faktiskt just det vi ska gå igenom idag, så låt oss komma igång.

VPN på din smarta TV – Så gör du

Utöver att ha en smart TV och internetuppkoppling kommer du att behöva ett aktivt abonnemang hos en VPN-tjänst. I exemplet här nedan har vi använt oss av Surfshark, men proceduren är likartad hos de flesta tjänster. Vi valde Surfshark av den enkla anledningen att den är vinnare i vårt test av bästa billiga VPN och därmed en väldigt prisvärd tjänst.

I vårt exempel här nedan använder vi oss av en TV från Samsung av årsmodell 2019. Vid sidan av lite annorlunda utseenden på menyer och namn funkar det däremot på samma sätt till andra modeller.

Så här gör du

  1. Logga in på din VPN-tjänsts hemsida och hitta alternativet för manuell installation. Ibland är tjänsten hjälpsam nog att kalla avsnittet för Smart TV, men inte alltid. I fallet med Surfshark kallar de sin tjänst för Smart DNS, men den kan heta annat hos andra tjänster.
    Smart DNS
  2. I fallet med Surfshark funkar Smart DNS endast mot USA, men vissa andra tjänster låter dig välja land. Välj i så fall vilket land du vill utge dig för att vara i och skriv ner den IP-adress du får (en serie med siffror åtskilda av punkter).
  3. Starta din TV och gå in i inställningar. Hitta nätverksinställningarna. De ligger antingen direkt i huvudmenyn eller under “Allmänt” i de flesta fall.
    VPN i Smart TV Samsung
    VPN i Smart TV Samsung
  4. Just här kan de se lite olika ut. Men vad du vill hitta är inställningarna för din aktuella koppling mot Internet. Antingen får du trycka på uppkopplingen namn, eller gå in på avancerade inställningar. Där ska du hitta DNS-inställningarna.
    VPN i Smart TV Samsung
  5. Ändra DNS-inställningen från automatisk till manuell och skriv in IP-adressen som du nyss fick från din VPN-leverantör. I de fall det finns fält för både primär och sekundär DNS är det den primära du ska ändra.
    VPN i Smart TV Samsung
  6. Spara och starta om din TV. Sen är du faktiskt klar!

Svårare än så är det faktiskt inte. Om allt funkar som det ska kommer du nu att få upp utbudet från det land du kopplat upp dig mot när du startar exempelvis Netflix. Råkar du på anslutningsproblem kan det hända att du får göra om det hela med en ny IP-adress från VPN-leverantören.

Om det helt enkelt inte fungerar alls kan du alltid gå tillbaka till automatiska DNS-inställningar och köra på det svenska utbudet.

Läs även: Är VPN olagligt?

Jämförande test
Vad är VPN

Bästa VPN – Stort jämförande test

Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?