Så funkar VPN till Android – och så kommer du igång

Daniel Hessel

Hur fungerar en VPN för Android? Faktiskt på samma sätt som till en dator. Oavsett om du har en telefon eller surfplatta med Android kan du nästan garantera att den VPN-tjänst du valt har en app som passar.

Vill du veta mer om VPN kan du börja här. Men låt oss ta det i korthet här också. En VPN för Android fungerar genom att du ansluter till en VPN-server, som fungerar som en mellanhand mellan din Android-enhet och internet. När du är ansluten till VPN-servern, skickas all din internettrafik genom en krypterad tunnel till servern, vilket gör det omöjligt för tredje part att övervaka eller spåra din internetaktivitet.

Vad behöver jag?

För att använda en VPN på din Android-enhet behöver du ladda ner och installera en VPN-app från Google Play-butiken. Använder du en betaltjänst för VPN, vilket vi rekommenderar, behöver du ha fixat ett konto och abonnemang först också.

När du har installerat appen kan du ansluta till en VPN-server genom att välja en från en lista med tillgängliga servrar som tjänsten tillhandahåller.

Varför ska jag använda VPN på min Android-mobil?

Det finns många fördelar med att använda en VPN på din Android-enhet. Här är några av de viktigaste fördelarna:

  1. Ökad säkerhet och integritet: En VPN för Android skyddar din internettrafik och gör det svårare för hackare och andra tredje parter att övervaka eller spåra din internetaktivitet. Detta gör det mer säkert att använda offentliga Wi-Fi-nätverk, till exempel på flygplatser, kaféer eller hotell.
  2. Tillgång till begränsat innehåll: Med en VPN för Android kan du låsa upp begränsat innehåll och webbsidor som annars kan vara blockerade i ditt land eller region. Du kan till exempel titta på Netflix USA från Sverige eller använda sociala medier och appar som är blockerade i din region.
  3. Ökad prestanda: En VPN kan också förbättra din internethastighet och prestanda genom att optimera din anslutning till internet och välja den snabbaste och mest tillförlitliga VPN-servern baserat på din plats och nätverksförhållanden. Det gäller kanske mer utomlands än i Sverige dock.

Finns det några nackdelar?

Trots de många fördelarna med att använda en VPN på din Android-enhet finns det också några nackdelar som du bör överväga innan du använder en VPN. Här är några av de vanligaste nackdelarna:

  1. Minskad prestanda: Eftersom all din internettrafik går genom en VPN-tunnel, kan din internetanslutning bli långsammare och mindre tillförlitlig. Detta kan leda till längre laddningstider och försämrad prestanda för vissa appar och webbsidor.
  2. Kostnad: De flesta VPN-tjänster kräver en månatlig eller årlig prenumeration för att kunna använda dem, och vissa tjänster kan vara relativt dyra. Det är viktigt att välja en pålitlig VPN-tjänst med rimliga priser och betalningsalternativ.
  1. Kompatibilitetsproblem: Vissa appar, spel och tjänster kanske inte fungerar med en VPN, eller kan ha begränsningar för användare som använder VPN. Detta kan göra det svårt att använda vissa appar och tjänster med en VPN. Upplever du det problemet kan du låta vissa appar gå utanför VPN-anslutningen med funktionen split tunneling.

Så kommer du igång med VPN till Android – steg för steg

  1. Välj en pålitlig VPN-tjänst: Först och främst måste du välja en VPN-tjänst som passar dina behov och är pålitlig. Det är något vi såklart hjälper till med, oavsett du vill ha bästa möjliga eller något mer prisvärt. Det finns många VPN-tjänster att välja mellan, och du kan jämföra priser, funktioner och recensioner för att hitta den bästa för dig. Skapa ett konto hos den leverantör du valt och teckna ett abonnemang.
  2. Ladda ner och installera VPN-appen: När du har valt en VPN-tjänst, ladda ner och installera deras app från Google Play Butik. Detta görs genom att söka efter appen och sedan klicka på ”Installera”.
  3. Välj en server: När du har skapat ditt konto, öppna appen, logga in och välj en server att ansluta till. Du kan välja en server i vilket land som helst beroende på dina behov. Beroende på appens uppbyggnad får du frågan om att lägga till VPN-tjänstens inställningar i din mobil direkt vid första uppstart, eller vid nästa steg.
  4. Anslut till VPN: Klicka på ”Anslut” eller ”Starta” för att ansluta till VPN. Detta kan ta några sekunder att koppla upp sig beroende på hastigheten på din internetuppkoppling och din valda server.

Svårare än så är det faktiskt inte att komma igång och göra din surfning lite tryggare i mobilen.

När du är ansluten till VPN, kan du surfa på webben eller använda appar som vanligt. Din anslutning är nu säkrad och krypterad, vilket gör det svårare för tredje part att övervaka din aktivitet på internet.

Om du vill ansluta till en annan server, öppna VPN-appen och välj en annan server att ansluta till.

Du kan också justera inställningarna för din VPN-app för att anpassa din upplevelse. Vissa appar kan till exempel erbjuda kill switch-funktioner eller anpassade protokoll för ökad säkerhet och integritet.

Jämförande test
Vad är VPN

Bästa VPN – Stort jämförande test

Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?