Så funkar VPN till iPhone – och så kommer du igång

Daniel Hessel

Det spelar egentligen ingen roll om du sitter på en dator eller mobil, VPN är ett klokt val i vilket fall för att öka din säkerhet på nätet. Idag är det samtidigt ingen större svårighet att skaffa VPN till mobilen, då de allra flesta VPN-leverantörer har appar för både dator och telefon (Google VPN är för övrigt bara tillgängligt till mobiler). Det gäller såklart även Iphone och nu har det blivit dags att titta närmare på hur VPN funkar till Apples telefoner och hur du kommer igång.

Hur fixar jag VPN till Iphone?

För att använda VPN på din iPhone behöver du först ladda ner en VPN-app från App Store. Det finns många olika VPN-appar att välja mellan, både gratis och betalda, men det är viktigt att välja en app från en pålitlig leverantör för att säkerställa att din internettrafik skyddas på ett säkert sätt. Bästa sättet är såklart att kolla in våra tester, eller jämförande tester för att snabbt guida dig rätt.

När du har laddat ner och installerat din VPN-app på din iPhone kan du enkelt aktivera den genom att öppna appen och trycka på ”Anslut”. Första gången du gör det kommer din telefon att fråga om du vill lägga till VPN-leverantörens uppgifter i din telefon. Det är inget krångel alls, utan du trycker bara på ”ja” eller ”ok” (kan variera) så sköter den biten sig självt.

När VPN-tunneln är etablerad kommer din internettrafik att krypteras och skickas genom en säker tunnel till VPN-servern. På så sätt blir det mycket svårare för någon att övervaka eller avlyssna din internettrafik.

Varför ska jag ha VPN till min iPhone?

En av fördelarna med att använda VPN på din iPhone är att det gör det möjligt för dig att surfa på webben på ett säkert sätt, även om du ansluter till ett osäkert Wi-Fi-nätverk, till exempel på ett kafé eller en flygplats. VPN-krypteringen skyddar din personliga information från att bli stulen av hackare eller andra illasinnade användare som kan övervaka nätverket du är ansluten till.

En annan fördel med VPN är att det kan ge dig tillgång till innehåll som annars kan vara blockerat i ditt land. Till exempel kan du använda VPN för att titta på Netflix-innehåll från USA eller Storbritannien, även om du befinner dig i Sverige.

Finns det några nackdelar?

Samtidigt är det inte bara en dans på rosor såklart. Det finns också några nackdelar med att använda VPN på din iPhone. En av dessa är att det kan minska hastigheten på din internetanslutning, särskilt om du använder en gratis VPN-tjänst som inte har tillräckligt med bandbredd eller serverkapacitet för att hantera din internettrafik.

En annan nackdel är att vissa webbplatser eller tjänster kan blockera VPN-trafik, vilket kan göra det svårt eller omöjligt att komma åt vissa webbplatser eller tjänster när du använder VPN.

Så fixar du VPN till Iphone – steg för steg

  • Skapa konto. För att undvika avgifter från App Store är det bäst att skapa konto och teckna abonnemang direkt på VPN-leverantörens sajt. Kostnaden för VPN-varierar, men det finns många billiga alternativ. Det finns många olika VPN-tjänster att välja mellan, både gratis och betalda. Vi rekommenderar att du använder en betaltjänst, både av säkerhets- och hastighetsskäl. Vissa premiumtjänster, som Atlas VPN, har dock ett gratisalternativ för dig som vill testa först. Samtidigt har i stort sett alla VPN-tjänster en pengarna tillbaka-garanti på ungefär en månad. Så du kan ångra dig om det inte funkar som det ska.
  • Ladda ner. Ladda ner en VPN-app från App Store. Ladda ner tillhörande app till den tjänst du just skapat konto och fixat abonnemang hos.
  • Logga in. Nu kan du logga in i VPN-appen och välja en VPN-server att ansluta till. Välj en server i det land där du vill ha en IP-adress från. Till exempel om du vill titta på USA:s Netflix-bibliotek kan du välja en USA-server. För bästa hastighet är oftast en server i samma land eller stad som du befinner dig vettigast. Men det beror såklart på vad du vill göra med tjänsten.
  • Anslut. Anslut till VPN-servern genom att klicka på ”Anslut” -knappen i appen. Första gången du gör detta, eller direkt när du startar appen (beror på appen) kommer du få en fråga om att lägga till VPN-tjänsten i din Iphone. Sedan kommer VPN-appen att etablera en krypterad anslutning till servern.

Bonus: Kontrollera. Nu är du ansluten till VPN-servern. Du kan kontrollera att VPN-anslutningen är aktiv genom att titta på VPN-ikonen i din iPhone-statusrad. Det ska visa en ikon med texten ”VPN” som indikerar att VPN-tjänsten är aktiv. Är du ändå osäker finns det flera sätt att kolla så din VPN-anslutning faktiskt fungerar.

Så enkelt är det

När du är ansluten till VPN-servern kan du surfa på webben som vanligt. All din internettrafik kommer att krypteras och skickas genom VPN-tunneln till VPN-servern. Det gör det svårt för någon att övervaka eller avlyssna din internettrafik.

När du är klar med att använda VPN kan du enkelt koppla från VPN-servern genom att klicka på ”Koppla från” -knappen i VPN-appen. Din internetanslutning återgår då till din vanliga anslutning.

Om du vill ansluta till en annan VPN-server kan du välja en annan server i VPN-appen och upprepa anslutningsprocessen.

Det låter enkelt, för att det faktiskt är det. Lycka till i ditt surfande!

Jämförande test
Vad är VPN

Bästa VPN – Stort jämförande test

Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?