Vad är en VPN tunnel?

Daniel Hessel

Idag går vi igenom ytterligare en av de grundläggande begreppen kring VPN-tjänster. Nämligen VPN-tunnel. Vad är det egentligen och varför ska du bry dig egentligen? Häng med på en grundkurs helt enkelt. Vill du veta mer om grundläggande VPN-prylar kan vi även rekommendera våra andra korta guider. Till exempel artiklerna som förklarar vad VPN är, vad en VPN-server är och skillnaden mellan VPN och antivirus.

Så vad är en VPN-tunnel?

En VPN-tunnel är en krypterad anslutning mellan en användares enhet och en VPN-server. Den fungerar som en virtuell tunnel som döljer din internettrafik och skyddar den från avlyssning och manipulation.

När du ansluter till internet, skickar din enhet en förfrågan till en webbplats eller tjänst via din internetleverantör (ISP). Detta innebär att din IP-adress är synlig och spårbar. Om du surfar på en osäker webbplats eller använder en oskyddad Wi-Fi-anslutning, kan dina onlineaktiviteter övervakas av hackare och andra oönskade tredje parter.

Tunnel döljer trafiken

En VPN-tunnel löser detta problem genom att kryptera din internettrafik och dirigerar den via en annan plats. I detta fall en VPN-server, där din IP-adress ändras. Detta gör att du kan surfa anonymt på internet och göra det svårare för oönskade tredje parter att spåra dina onlineaktiviteter.

Hur använder jag en VPN-tunnel?

Egentligen är det fel fråga att ställa. Eftersom du per definition använder en VPN-tunnel så snart du kopplar upp dig med VPN. Det korta svaret är att du skaffar konto och abonnemang hos en bra VPN-tjänst, installerar VPN-appen och kopplar upp dig helt enkelt. När du har installerat programvaran på din enhet kan du ansluta till en VPN-server. Välj en plats från en lista över tillgängliga servrar.

När du är ansluten till en server, skickas din internettrafik genom en krypterad tunnel till VPN-servern. Där vill trafiken dekrypteras och sedan skickas vidare till dess slutdestination. På detta sätt skyddas dina onlineaktiviteter och ditt personliga data från avlyssning och manipulation.

VPN ger skydd och andra fördelar

En av fördelarna med en VPN-tunnel är att den gör det möjligt att komma åt internetinnehåll som annars kan vara blockerat eller censurerat på din plats. Till exempel kan vissa webbplatser eller streamingtjänster begränsa tillgången baserat på geografisk plats eller begränsa hastigheten på din internetanslutning. Genom att använda en VPN-tunnel kan du kringgå denna begränsning. Du kan ansluta till en server på en annan plats där innehållet är tillgängligt eller där internetanslutningen är snabbare.

En annan fördel med en VPN-tunnel är att den ger ett extra lager av säkerhet när du ansluter till offentliga Wi-Fi-nätverk. Offentliga Wi-Fi-nätverk kan vara sårbara för hackare som kan avlyssna din internettrafik och stjäla dina personliga uppgifter. Genom att ansluta till en VPN-tunnel på en offentlig Wi-Fi-anslutning, kan du skydda din internettrafik från sådana hot och säkert surfa på internet utan att riskera att din personliga information stjäls.

Ger inte fullständigt skydd

Det är dock viktigt att komma ihåg att en VPN-tunnel inte garanterar totalt skydd online. Även om det ger ett högre säkerhetslager än en vanlig internetanslutning, är det fortfarande möjligt för hackare och andra tredjepartsaktörer att komma åt dig och dina data. Vår rekommendation är att använda en VPN-tjänst i kombination med antivirus för ett mer heltäckade skydd. Vissa VPN-tjänster, som Surfshark, har paket med både antivirus och VPN i samma förpackning.

I slutändan finns det många olika faktorer som påverkar hur en VPN-tunnel fungerar och vilken typ av skydd och sekretess den kan erbjuda användaren. Men i grunden kan man säga att en VPN-tunnel är en säker och krypterad anslutning mellan din enhet och VPN-servern, som låter dig surfa på internet anonymt och säkert. Detta kan vara särskilt användbart när du ansluter till ett osäkert eller offentligt Wi-Fi-nätverk, eller när du vill undvika geografiska begränsningar på webbplatser eller tjänster.

Jämförande test
Vad är VPN

Bästa VPN – Stort jämförande test

Guider
Tregt VPN: VPN tunnel

Vad är en VPN tunnel?

Guider
VPN ordlista

VPN-historia – Så började det hela

Guider
404 fel på om VPN

Varför fungerar inte vissa sidor med VPN? Så löser du problemet

Guider
Stiliserad VPN-logga för artikel om vpn-protokoll

Vad är VPN-protokoll?